Vegelinbossen Sint Nicolaasga

Nu we steeds meer kunnen genieten van het prachtige lenteweer, is het natuurlijk ontzettend leuk om naar de Vegelinbossen in Sint Nicolaasga te gaan. Deze wandeling is 8 kilometer lang en loopt gedeeltelijk door het dorp heen. Toch ligt een groot deel van de wandelroute net buiten het dorp. Vanaf het dorp kun je met de fiets binnen 5 minuten in Vegelinbossen zijn. Het is dus ook een heerlijke plek om doorheen te fietsen. Maar het bos is ook prima te bereiken met de auto of per bus. Nog dichterbij dit natuurgebied ligt het toeristische dorp Idskenhuizen. Daarnaast ligt Vegelinbossen ook ten Zuid-Westen van Joure. Heb je een hond en wil je daar graag mee wandelen? Zolang de honden aangelijnd zijn, is dat geen enkel probleem. De wandelroute is gelegen langs zowel weilanden als bos.

Vegelinbossen wandelroute

Sint Nicolaasga beschikt over een kerk met een hoge toren. Deze kun je dus al van een verre afstand zien. Mocht je het interessant vinden om dit gebouw en het kerkhof te bekijken, kun je hier je wandeltocht mee beginnen. Sla je dit deel liever over? Dan begint jouw wandeling in het dorp. Vanuit hier vervolg je de route. Je bevindt je bij een lang fietspad met aan de rechterkant van de weg de splinternieuwe wijk waar vrijstaande woningen zijn gebouwd. Aan de linkerkant van de weg zie je oude boerenbedrijven staan. En wist je al dat er speciale oversteek punten voor koeien langs het fietspad te vinden zijn?

Wilhelmina-Oord in VegelinbossenWanneer je deze weg oversteekt kom je uit bij een hotel dat tegelijkertijd ook gebruikt wordt als restaurant en ruimte om te vergaderen. Vroeger droeg dit pand de naam “De Oorsprong” en was het in gebruik als paardenfokkerij. Met een net woord heet dit een stoeterij. Verderop de route van Vegelinbossen kom je langs het Wilhelmina-oord. Dit is een landhuis die door drie ongetrouwde jonkvrouwen ontworpen is in een Engelse stijl. In dit pand konden meisjes en vrouwen tot rust komen. Voor hen was het dus een rustoord. De route vervolgt zich langs de golfbaan op een smal bospad. Op deze manier kun je het golfpark goed zien terwijl jij van je wandeling kunt genieten.

Friese paard

In het jaar 1885 werd de stoeterij gesticht met als doel het Friesche paardenras te behouden. Een aantal jaar daarvoor in 1879 werd er in het dorp Reduzum een stamboek opgericht. Dit stamboek droeg de naam “het Friesch Paarden Stamboek”. Inmiddels is dit een Koninklijke vereniging geworden en is Prinses Beatrix de beschermvrouwe hiervan.

Het was de bedoeling dat er steeds meer Friese paarden bij zouden komen doordat het fokken van het zwarte dier gestimuleerd werd. Al eeuwen lang behoort dit ras tot Nederland. Hier kom je meer te weten over de Friese paarden. Dit paardensoort werd ook ingezet voor de sport ringsteken.

Geschiedenis Vegelinbossen

De Vegelinbossen zijn in de 18e eeuw ontstaan toen jonkheer Johan Vegilin van Claerbergen hier begon met bossen planten. Hij deed dit voor de houtproductie. Omdat deze man burgemeester en kantonrechter was, kon hij mensen aanstellen om sloten af te graven. Ook werd het gebied verdeeld in akkers. Zelf woonde de jonkheer in Langweer in Osingastate. Na hem woonde veel adellijke families ook in dit pand. Voor enige tijd werden de Vegelinbossen beheerd door Familie Van Eijsinga. Dit waren afstammelingen van de burgemeester. Tegenwoordig is Staatsbosbeheer degene die de bossen beheert. Nu is Staatsbosbeheer de beheerder van deze bossen.

Vorig artikelPizzeria Toscanini
Volgend artikelKetliker Skar