Elfwegentocht

De Elfwegentocht is een evenement waar het de bedoeling is dat er twee weken lang geen fossiele brandstoffen gebruikt worden. Het project genaamd Fossielvrij Fryslân geloofd erin dat het voor land, lucht en bootverkeer in heel Friesland mogelijk is om van 1 juli t/m 14 juli zonder fossiele brandstoffen zichzelf te vervoeren. Denk hier bijvoorbeeld aan een skippybal, skeelers of energie of waterstof technieken. Een groots evenement waar veel mensen aan mee proberen te doen.

Hoewel het lijkt of dit evenement pas dit jaar ontstaan is, is het tegendeel waar. Scholen van Friesland, die ook dit jaar aan dit evenement meedoen, zijn al jaren bezig om elk jaar op verschillende manieren de fossiele brandstoffen te minderen. Zo worden er boten en auto’s gemaakt op zonne-energie en wordt ook regenwater gebruikt als brandstof. Toch is het wel de eerste keer dat het zo groot in het nieuws komt en er zoveel aandacht aan besteed wordt.

Elfwegentocht: 1 t/m 14 juli 2018

Tijdens het evenement waar iedereen bewuster met fossiele brandstoffen om zal gaan zullen er verschillende activiteiten plaatsvinden. Hierbij zullen ook verschillende provincies hier heen komen om hun kracht te laten zien. De planning ziet er als volgt uit:

1 juli: openingsdag in Heerenveen met Provincie Brabant
2 juli: Op Waterstof naar Dokkum met Groningen
3 juli: Tour door de provincie met Noord- Holland
4 juli: Basisscholen aan de slag met duurzaamheid
5 juli: Zeeland in Ferwert
6 juli: Zonnebootraces en estafette in Sneek (Utrecht)
7 juli: Solar races in Leeuwarden
8 juli: Provincietour
9 juli: Tegenwind door Flevoland
10 juli: Thuiswerken vs reizen
11 juli: Energie en deelauto’s
12 juli: Vaarwegentocht
13 juli: Duurzame scheepsvaart
14 juli: Parade en eindfeest

Voor een compleet overzicht van wat alles inhoud kun je de website controleren.

Bewustwording van natuur

Elfwegentocht Friesland is in ieder geval een evenement die iedereen bewuster zal maken van de alternatieven van brandstof. Zo kan iedereen op zijn eigen manier iets bijdragen aan de mooie natuur in zijn/ haar omgeving. Dat is waar het allemaal om draait. Probeer het eens anders dan al die andere jaren. Ga eens samen met iemand reizen, kijk naar de mogelijkheid van wind of zonne-energie. Doe de boodschappen eens op de fiets of met skeelers aan. Er zijn vele mogelijkheden om het in deze week eens anders te doen. Hoe doe jij dit jaar mee met de Elfwegentocht?