Nederlandse kustroute

Als je in Nederland kijkt zie je duizenden fietsroutes die allemaal over unieke landschappen kunnen worden gereden. Ook in Friesland hebben wij vele fietstochten die de prachtige natuur laten zien. Eén van de mooiste fietsroutes in Nederland is wel de fietstocht Nederlandse kustroute: fietsen langs de kust. Dit is een tocht van 570 kilometer die je niet zomaar in 1 dag moet doen maar beter over een paar dagen kunt verspreiden. Ook is dit een echte aanrader om samen met je partner of vrienden te rijden in de vakantie periode.

Deze route kan je natuurlijk op elke plek starten waar je maar wil, maar om hem volledig te rijden zul je in Groningen of in Zeeland moeten starten. Wij zullen de route vanuit Groningen beschrijven.

Nederlandse Kustroute

Nederlandse kustrouteDe Nederlandse kustroute is een tocht langs de prachtige zee die ten westen en noorden van Nederland ligt. Doordat je langs mooie omgevingen rijdt is deze route perfect voor een kleine fietsvakantie. De Internationale Noordzeeroute volgen, zoals de Nederlandse kustroute echt heet, is erg simpel. Je vind overal op de route LF borden die je met de fiets kunt volgen. Onderweg zul je ook regelmatig prachtige uitzichtlocaties tegenkomen. Daarnaast zijn er informatieborden die meer vertellen over de geschiedenis en locaties waar je langs fietst. In Nederland volg je twee LF wegen, namelijk de LF1 en de LF10.

Het leuke van deze kustroute is dat het niet alleen in Nederland te doen is. Ook in Engeland, België en vele andere landen zijn er zulke wegen. Vind je het echt leuk om een hele lange tocht te maken? Dan kun je ook de hele route rijden. De International North sea Cycle Route zoals het genoemd wordt is ongeveer 6000 km lang en gaat door acht landen bij de Noordzee. Deze tocht gaat naast Nederland door België, Schotland, Engeland, Duitsland, Denemarken, Noorwegen en zweden. Je zult een aantal keer de boot moeten pakken: maar dit is natuurlijk wel een once in a lifetime tocht. Een fietstocht die je niet snel zal vergeten!

[put_wpgm id=4]

Route van meerdere dagen

Zoals je kan lezen is dit niet in 1 keer uit te rijden. Wij hebben wel wat tips waar je kan blijven slapen, eten of lunchen. Houdt er wel rekening mee dat iedereen anders is en je je eigen ritme moet gaan rijden. Wil je eerder stoppen of lukt het niet meer om verder te gaan? Wees dan wijs en ga eerder stoppen. Ook als het stormt of heel erg warm weer is dan is het slimmer om even ergens te verblijven zodat je daarna weer met volle kracht verder kunt reizen. Kies jij ervoor om nog 1 dorp of stad door te blijven fietsen? Dat is zeker een optie. Bij het afleggen van deze fietsroute is het namelijk makkelijk zelf te bepalen hoeveel kilometer je elke dag fietst.

Start van de route in Delfzijl

De fietsvakantie begint op de LF10 bij Nieuweschans. Een prachtige locatie ten oosten van Nederland aan de Duitse grens. Zorg dat je genoeg geld, drinken en eten bij je hebt zodat de tocht kan beginnen. Vanaf Nieuweschans rijden we naar Delfzijl: een prachtige locatie met veel geschiedenis en cultuur. Je rijdt nu al een stukje langs de zee. Daarna vervolg je de route van Groningen naar Friesland langs Lauwersoog.

In Lauwersoog heb je de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan het zeehondencentrum. Daarnaast kun je hier ook zelf prima zeehonden spotten. Geniet van het uitzicht, drink genoeg water en ga weer door met de reis. Via Lauwersoog gaan we via een prachtige weg midden door het water naar Holwerd toe. – meer informatie –

Fietsen door Friesland

Fietsen in Harlingen
Grote boten in Harlingen

Via Holwerd vervolgen we de tocht langs de Waddenzee naar Harlingen. Deze plaats is een prachtige locatie om een dag te verblijven. Geniet van de geschiedenis, natuur, cultuur en prachtige schepen die hier het hele jaar door aangelegen liggen. Bezoek de stad of neem de boot naar de eilanden Terschelling en Vlieland. Twee prachtige eilanden waar je zo een paar dagen kunt verblijven. Even tussen deze tocht naar deze eilanden fietsen is hierdoor ook zeker een aanrader! De weilanden, natuurgebieden, stranden en duinen zijn een genot om over heen te fietsen. Ook is dit één van de plekken waar de beste vis te proeven is. Mocht je hiervan houden kun je hier ook naar een visboer gaan om wat vis te proberen.

Fietsroute over Afsluitdijk

De Nederlandse Kustroute is nog lang niet klaar, misschien ben je al 2 keer gestopt of ben je in één keer doorgereden. Voordat je verder gaat is het nu wel aan te raden om even een nacht te rusten aangezien er op de rest van de route tijdelijk niks ligt. We vertrekken vanuit Harlingen en gaan via Zurich naar de welbekende Afsluitdijk. Hier kun je het beste in 1 dag overheen fietsen. Op deze weg zijn er een aantal leuke plekken om even te stoppen. Zo heb je de Waddencentrum met een goed uitzicht over het IJsselmeer. Hiernaast heb je de welbekende sluizen naar de Waddenzee waar de plaats Kornwerderzand ligt. In alle oorlogen is dit een belangrijke plaats geweest om Nederland te verdedigen. Hier is nog veel over terug te vinden, zeker een aanrader om eens te bezoeken: al is het alleen al om de bunkers of de sluizen.

Verderop de Afsluitdijk kun je over de snelweg heen lopen en heb je ook van beide kanten een mooi uitzicht over het water. Hiertussen is het mogelijk om in de zomer met een tentje op een camping te gaan staan, maar mocht je dit kunnen voorkomen is dat aan te raden. Hierna moet je nog een stuk doorfietsen en kom je aan in Noord Holland. Hier zal de LF10 ook langzaam veranderen in de LF1.

Van het noorden naar het zuiden

Als je van de Afsluitdijk af komt in Den Oever kun je de weg vervolgen naar Callentsoog waar de route ook veranderd in LF1. Hier kan je ervoor kiezen om direct naar het zuiden te gaan. Maar wij raden aan om ook nog even de LF1 te vervolgen naar Den Helder: een prachtig stukje natuur wat zich in het topje van Nederland bevindt. De stranden en duinen zijn hier geweldig. Vanuit hier is het mogelijk om de boot te nemen naar Texel en hier een paar dagen te verblijven. Maar ook in de omgeving van Den Helder kan je je prima een paar dagen vermaken.

Op de terugweg is het goed om via Julianadorp, waar 1 van de mooiste stranden van Nederland ligt, weer terug te gaan naar Callentsoog en je reis daar te vervolgen. Via Schoorl ga je richting Egmond aan Zee. Daarna gaat de Kustroute van Nederland naar Zandvoort toe.

Kustroute: De laatste loodjes

Vanaf Zandvoort is het nog even voordat we de hele kustroute van Nederland hebben gereden. Eerst gaan we nog naar Noordwijk om daarna door te rijden naar Scheveningen. Dit is een mooie plaats om een paar dagen te verblijven of in ieder geval een nacht te slapen. Bezoek hier eens het welbekende strand en de pier in Scheveningen. Of wandel lekker langs terrasjes of het stadscentrum. Geniet nog even van de laatste loodjes voordat je de laatste kilometers ingaat.

Als je volledig uitgerust bent is het tijd om weer op de fiets te stappen. We gaan naar de Hoek van Holland. Via deze plaats fietsen we rustig of snel door naar Vlissingen. Kijk heerlijk om je heen en geniet van de Zeeuwse kust. Door de riviertjes en sluizen vertrekken we naar het eindpunt: Sluis. Hier eindigt de fietstocht genaamd Kustroute van Nederland. Een lange, maar mooie route langs de Nederlandse kust.

Mooiste kustroute van Nederland

Zoals je ziet is dit een prachtige route waar je echt de schoonheid van Nederland kan gaan zien. Het is niet een route van 1 dag, maar juist geschikt voor meerdere dagen. Toch is het simpel te volgen en zijn er genoeg mogelijkheden om van deze fietstocht een lange vakantie te maken. Wanneer je echt doorfietst moet het wel lukken om deze route in 3 tot 5 dagen te doen. Dit kan echter wel alleen als je echt doorfietst en minimaal 100 kilometer per dag volhoudt. Wil je echt genieten van alles in deze omgeving en alles om je heen insnuiven dan is het aan te raden om over deze route in ieder geval 2 weken te doen.

Wil je meer over de route weten of wil je informatie over de kustroute van Nederland? Bekijk dan de route op een fietskaart of download de route via je telefoon. Uiteraard kan je deze route prima doen zonder deze kaart. Alles staat namelijk erg goed aangegeven. Wel is het aan te raden om als uitgangspunt de plaatsnamen op te schrijven die in dit artikel zijn geschreven. Zo weet je zeker dat je de goede route neemt! Geniet van deze route en veel fietsplezier!