Harlingen

Harlingen, behorend tot de Friese elf steden met ongeveer 14.715 inwoners, is de op vier na grootste stad in Friesland. Vroeger bekend om de handelshaven, tegenwoordig als monumentenstad. En verder zijn er velen grote schepen te bezichtigen. Met prachtig uitzicht op de zee is deze stad echt een toeristenpleister. Nieuwsgierig geworden naar deze geweldige plek? Lees dan snel verder.

Geschiedenis

Als je naar de geschiedenis van Harlingen kijkt, zie je al snel dat dit erg interessant is. Het kreeg namelijk al in het jaar 1234 stadsrechten. Dit houdt in dat deze stad ouder is dan Leeuwarden, Dokkum, Franker en zelfs Amsterdam. Dit zie je onder andere terug in de vele monumenten die deze plaats sieren. Het ontstaan van deze haven is begonnen in het jaar 1157. Toentertijd werd in het dorp Almenum het klooster genaamd Ludingakerke door Eilwardus Ludinga gesticht. Dit werd tevens het rijkste klooster van Friesland. Door dit klooster in Almenum kreeg Harlingen bekendheid, waardoor het zo snel stadsrechten kreeg. De monniken zorgde voor grachten, zodat de handel nog beter verliep.

Voor meer informatie over dit onderwerp kun je het hele artikel geschiedenis van Harlingen lezen. Evenals het artikel over de Stenen man.

Bezienswaardigheden in Harlingen

HarlingenWat echt niet te missen valt is de haven van Harlingen. Zoals al eerder genoemd, werd deze vroeger veel gebruikt voor handel. Tegenwoordig kun je hier prachtig wandelen met de hond, familie, vrienden of alleen. Lopend langs de stad met interessante oude gebouwen, kom je uit bij een gebied met grachten. Hier zijn verschillende indrukwekkende schepen aangelegen. Het is zeker de moeite waard om de scheepstouwen eens van dichterbij te komen bekijken en de schepen dus ook meer in details te zien.

Mocht je er niet alleen naar willen kijken, maar ook graag eens meezeilen? Dan zijn er genoeg mogelijkheden in de omgeving. Uiteraard worden naast de bovengenoemde bezienswaardigheden in Harlingen ook zeilevenementen georganiseerd. Dit is niet alleen voor de oudere generatie interessant, maar ook juist voor tieners en jongeren.

Wil je door de stad lopen en niet alleen genieten van de 600 monumenten, maar ook graag iets dieper de geschiedenis in willen duiken? Dan is het Hannema Huis waarschijnlijk echt iets voor jou. Dit museum gaat in op meer details van de Harlinger cultuur en historie.

Een andere reden waar deze havenstad bekend om staat, zijn de veerboten die richting Vlieland en Terschelling varen. Dus mocht je één van deze eilanden eens willen bezoeken? Dan is dit een mogelijkheid om naast Harlingen, ook deze plaatsen te ontdekken.

Weer en klimaat Harlingen

Doordat deze havenstad dicht aan het water ligt en zich dus ook aan de zijkant van het land bevindt, is het weer in Harlingen stormachtig te noemen. Toch kan er wel een lekkere temperatuur zijn als de zon schijnt. In de zomer ligt de temperatuur gemiddeld rond de 18 graden. In de winter is dit gemiddeld 5 graden. Gemiddeld heeft Harlingen ongeveer 20 dagen regen per maand. Tijd om je dik in te pakken dus, maar zeker een plaats om niet te missen. De zon uren per maand zijn erg verschillend, toch is het vooral in de lente en zomer een mooi gebied om te bezoeken. Zeker omdat het Harlinger strand een prachtig uitzicht heeft. Al heeft de winter ook wel iets gezelligs om samen met je geliefde hier te zijn.