Recreatiegebied de Heide

De Heide is een Recreatiegebied ten zuidwesten van Heerenveen. Aan deze plas genaamd Heidemeer ligt een bosgebied en een mooi strand waar je prima kan zwemmen. Daarnaast is dit ook een mooie plek om te vissen, zeilen of te roeien. Ten oosten van dit recreatiegebied bevind zich een woonwijk genaamd De Heide. Aan deze woonwijk vind je ook een golfbaan met de Golfclub Heidemeer. De prachtige wandeling om het meer is ongeveer 4 kilometer lang. Helaas loop je niet altijd langs het Heidemeer: een klein stukje loopt door de woonwijk.

Geschiedenis Recreatiegebied de Heide

Recreatiegebied De HeideHet recreatiegebied de Heide is ontstaan in de jaren tachtig nadat er een aantal jaar zandwinning had plaatsgevonden. In de loop der jaren is dit gebied steeds populairder geworden waardoor ook de gemeente hier geld in gestoken heeft. Zo zijn er verschillende vissen uitgezet om de hengelsport opnieuw te stimuleren. In samenwerking met Hengelsportvereniging Heerenveen zijn er onder andere verschillende karpers losgelaten. Ten noorden van het Heidemeer is het strand in Heerenveen te vinden. Hier is de mogelijkheid om strandvolleybal te spelen. Ook wordt er regelmatig door mensen hier geslacklined: het balanceren op een slackline tussen twee bomen.

Honden los Heidemeer

Bij het Heidemeer in het recreatiegebied de Heide zijn honden toegestaan. De honden mogen overal loslopen behalve bij het begrazingsgebied. Ook op het strand is het tussen 1 oktober en 1 april gewoon mogelijk om ze los te laten lopen, hierna moeten ze uiteraard ook hier vast.

HeidemeerStrand in Heerenveen

Om gebruik te maken van het strand in Heerenveen kun je gratis parkeren op het parkeerterrein aan de Dreef. Er zijn altijd genoeg parkeerplaatsen aanwezig: zelfs op de drukste dagen. Vanaf deze plaats is het zwemgebied gewoon goed aangegeven. Loop door de hekken en je ziet het Heidemeer al verschijnen. Dit is ook de plek om een mooie wandeling om het park heen te doen.

Als het wat slechter weer is dan is zwemmen in het Heidemeer natuurlijk geen optie. Een echte aanrader is dan Swimfun Joure, een subtropisch zwembad ongeveer 10 kilometer van dit gebied af. Mocht dit net iets te ver zijn kan je ook altijd nog gebruikmaken van het zwemwater in Sportstad.