Dokkumer koffie

Dokkumer koffie, in het Fries ook wel Dokkumer kofje genoemd is heerlijke warme koffie. Een kopje dat van oorsprong gemaakt is met de echte Friese Beerenburg van Sonnema. Natuurlijk is een andere Beerenburg ook prima te gebruiken, maar het originele recept is gemaakt van de Friese producten Beerenburg Sonnema dat ook uit dezelfde stad komt. Het drankje is vernoemd naar Dokkum en is een echte specialiteit van Friesland.

In veel plaatsen wordt deze koffie gezien als de Friese variant van de Irish coffee. In de provincie zelf zien ze het uiteraard gewoon als een heerlijk lokaal drankje. Voordat je het zelf gaat maken of gewoon in dit gebied besteld is het belangrijk om te weten dat de koffie niet geroerd dient te worden. De koffie drink je namelijk onder de slagroom weg. Zo blijft de slagroom mooi op de bovenkant en krijg je de ultieme smaaksensatie zoals het hoort!

Zelf Dokkumer koffie maken

Om twee kopjes echte originele Dokkumer koffie te maken zijn de onderstaande ingrediënten nodig. Je kan het serveren in een glas, wijnglas of gewoon in een grote mok. Let er wel op dat het glas niet door de hitte breekt. Dit kan je voorkomen door eerst 3 tot 5 minuten warm water in het glas te houden. Giet het er daarna uit en giet de koffie erin.
– 4 theelepels bruine basterdsuiker
– 2 borrelglaasjes beerenburg van Sonnema
– 250 ml verse hete koffie
– 75 ml slagroom
– 2 theelepels suiker
– fijn bruin kandijgruis of cacao poeder

Bereiding Dokkumer koffie recept

Als voorbereiding voor het Dokkumer koffie recept zet je koffie zoals je het gewoonlijk gewend bent om te maken. Vervolgens pak je een glas of mok en begin je met 1 borrelglaasje Beerenburg per glas. Voeg 1 theelepel suiker en laat stop in elk 125 ml koffie. Maak het af met een flinke toef slagroom. De hoeveelheid hiervan is ongeveer 38 ml per drankje maar uiteraard is meer of minder ook prima aangezien dit puur  als bovenlaag gebruikt wordt. Roer het geheel niet door elkaar maar laat het even een paar seconde staan. Als garnering kan je wat cacao poeder eroverheen gooien. Ook kan je als alternatief ervoor kiezen om bruin kandijgruis als garnering te gebruiken. De Dokkumer koffie is hierna klaar om geserveerd te worden. Wanneer probeer jij het echte Dokkumer Kofje uit in Friesland?