Home Rijscholen in Friesland

Rijscholen in Friesland

Ben jij 16.5 jaar oud en op zoek naar rijscholen in Friesland? Of ben je al iets ouder maar wil jij al jaren je rijbewijs halen? Dan zoek je natuurlijk in jouw regio naar een rijschool die bij jou past. Bij het autorijden komt een hoop kijken. Er zijn verschillende handelingen waar je op moet letten voordat je kunt wegrijden. Zo is het belangrijk dat de stoel op de juiste hoogte is afgesteld zodat je benen niet te gestrekt zijn om bij de pedalen te komen. Ook moet je weer niet te opgevouwen zitten. Je moet natuurlijk wel ontspannen kunnen autorijden. De instructeur zal jou aanwijzingen geven over hoe jij je stoel goed zet. Daarnaast is er een hele hoop te leren over het gebruik van spiegels. Vergeet ook je gordel niet om te doen. Als de instructeur ziet dat je er klaar voor bent en je denkt zelf dat je kunt gaan beginnen met rijden, zal snel de uitleg over de bediening van de auto volgen. Hieronder staan een aantal tips beschreven waar je op moet letten bij het autorijden.

Het gebruik van spiegels

Het is heel belangrijk dat zowel de zijspiegels als de binnenspiegel goed zijn afgesteld. Bij het goed zetten van de zijspiegels is het belangrijk dat je de stoepranden goed ziet. De zijspiegels gebruik je om goed op te letten wat er rondom de lesauto gebeurt. Zie je de lantaarnpaal? Loopt er iemand achter de auto langs? Is er een fietser waar je op moet letten? Al deze punten zijn allemaal van belang voordat jij in je latere rijlessen leert om achteruit in te parkeren. Je instructeur zal jou in het begin stadium van je rijlessen al adviseren om goed kijkgedrag aan te leren. Hierbij zijn de spiegels een essentieel onderdeel. Voor de binnenspiegel is het belangrijk dat je niet jezelf ziet. Hoe mooi je er ook uitziet daar is de binnenspiegel niet voor bedoeld. Draai de binnenspiegel zo dat je goed de weg achter je ziet. Kun je goed door de achterruit kijken en de auto’s achter je duidelijk zien? Dan heb je je spiegel goed gezet.

Auto Theorie en Praktijk examen Friesland

Auto theorie FrieslandNaast het zoeken van een goede rijschool, is het ook belangrijk om alvast te beginnen met het leren van je theorie. Voor deze examens is er bij het CBR namelijk vaak een lange wachtlijst van zo’n 4-6 weken. Plan je theorie examen dus zo snel mogelijk in. Dit zorgt er ook voor dat je een doel hebt om naartoe te werken. Zodra jij je theorie behaald hebt ben je vaak al een aantal rijlessen verder. De instructeur heeft meestal het beste inzicht over je rijgedrag en zal bepalen of jij al klaar bent voor een praktijk examen. Is dit nog niet het geval? Geen zorgen, je theorie is geldig voor anderhalf jaar. Beheers je het autorijden ondertussen zo goed dat de instructeur het aanraad om je praktijk examen te plannen? Plan ook dit examen dan zo snel mogelijk want ook hier geldt bij het CBR vaak een langere wachttijd van een aantal weken.

Het kiezen van de juiste rijscholen in Friesland

Het is belangrijk dat je een goede rijschool vind met een instructeur die het beste in jou naar boven wilt halen. Want jouw uiteindelijke doel is natuurlijk om dat roze pasje met jouw eigen pasfoto in handen te hebben. Voordat je begint met rijlessen is het verstandig om bij verschillende rijscholen een proefles te volgen. Op deze manier kom je er achter of je je prettig voelt bij de instructeur en of zijn of haar uitleg over autorijden jou bevalt. Het is natuurlijk niet leuk wanneer jij les hebt van iemand waaraan je je constant irriteert. Op deze manier wordt het autorijden heel zwaar in plaats van dat je geniet van de nieuwe dingen die je leert. Ga dus op goed onderzoek uit voordat je een rijschool kiest. In Friesland zelf zijn er al minstens 15 rijscholen waar je uit kunt kiezen. Eén hiervan moet jou wel verder op (de) weg kunnen helpen.

Rijlessen met een automaat auto

Vroeger kon je alleen auto rijden in een geschakelde auto, maar tegenwoordig is er ook de optie om rijlessen te volgen in een auto met automaat. Heb je schakellessen geprobeerd, maar zijn het toch te veel handelingen voor je? Of mag jij door omstandigheden alleen de weg op als je in een automaat rijdt? Ga dan voor een auto waarin je automaat rijlessen kunt volgen. Let op: niet elke rijschool heeft hier een geschikte auto voor. Lees jezelf dus van te voren goed in. Veel jongeren denken vaak dat het niet cool is om in een automaat te rijden omdat zij hier een verkeerd beeld van hebben. Vaak wordt er gedacht dat je een beperking moet hebben om deze auto’s te besturen. Dit is echter niet het geval. De automaat auto’s zijn bedacht om voor jou het rijden gemakkelijker te maken. Je moet nog steeds ontzettend alert zijn met kijkgedrag om te zien wat er op de weg gebeurt.

Hoe ziet een automaat er van binnen uit?

Rijscholen in FrieslandDoordat er geen schakelbak in de auto zit hoef je minder handelingen uit te voeren. Om die reden is er ook geen koppeling aangebracht in de auto. Gas en rempedalen heb je uiteraard wel en in plaats van een schakelbak, heeft een automaat iets dat erop lijkt. Dit heet een automatische versnellingsbak en wordt ook wel automatische transmissie genoemd.  In plaats van cijfers, zie je letters. D staat voor drive oftewel vooruit rijden. Met de N die staat voor neutraal, zet je de auto in z’n vrij. De R van Reverse is hetzelfde als in een schakelauto. Deze is namelijk voor het achteruitrijden. Dan heb je nog P dat staat voor Park oftewel de parkeerstand.

Het kan voorkomen dat er geen D van Drive, maar een E van Economic in een automaat auto bevestigd is. Deze stand werkt hetzelfde als drive maar zorgt voor een lager brandstofverbruik. Wist je dat er heel wat automaat auto’s op de markt zijn die er best mooi uitzien? Er wordt zelfs gezegd dat auto’s met een automatische transmissie de toekomst zijn. Waarschijnlijk rijdt over 10 jaar bijna iedereen in een automaat in plaats van in een auto met schakelbak. Dus maak jij je zorgen over je imago? Dan weet je nu dat dit nergens voor nodig is. Succes met het vinden van de juiste rijschool!