Basisscholen in Friesland

Ben jij op zoek naar basisscholen in Friesland voor jouw kind? De juiste school kiezen tussen alle opties wordt door veel mensen als lastig ervaren. Het is een keus die je als het goed is maar één keer maakt en kan ontzettend veel impact hebben op jouw zoon of dochter! Kies je voor een normale basisschool of ga je toch voor een school met geavanceerde technieken? Normaal op papier schrijven of toch gelijk met een Ipad? Een christelijke school of toch een openbare? Dichtbij in je eigen dorp of stad of toch iets verder waar de cijfers iets beter zijn? Zoveel keuzes die je moet maken als je je kind op de basisschool moet zetten, waardoor het snel te veel wordt. Daarom hebben wij een overzicht gemaakt van alle belangrijke aspecten zodat jij snel een juiste keuze kunt maken.

Overzicht basisscholen in Friesland

Hieronder vind je een compleet overzicht van alle basisscholen in Friesland. Zoek je echt gericht op een locatie? Dan kun je uiteraard ook naar de steden of dorpen kijken.

Basisscholen in Friesland

Basisschool kiezen

Wanneer je een basisschool in Friesland kiest kun je jezelf een aantal vragen stellen om duidelijker te krijgen welke locatie het beste bij je past. Hieronder vind je hier een aantal van om je op weg te helpen.

 • Hoe lang ben je onderweg?
  Wanneer je ver moet reizen ben je meer tijd kwijt. Dit is de eerste dagen misschien leuk, maar niet voor 8 jaar!
 • Is er een buitenschoolse opvang en is overblijven mogelijk?
  Niet alle basisscholen bieden deze mogelijkheden aan. Werk je en is het niet mogelijk om je kind na school gelijk op te halen? Vraag dit dan aan en vraag gelijk of je als ouder ook verplicht bent om overblijfdiensten mee te draaien.
 • Ziet het plein er veilig en gezellig uit?
  Heeft het kind genoeg speelmogelijkheden en is er een hek geplaatst?
 • Ziet het gebouw er van de buitenkant goed uit en zijn de lokalen schoon, ruim en voornamelijk licht?
 • Wordt er gesport op locatie of moet je kind nog ergens heen lopen?
 • Wat voor onderwijs en lesmateriaal wordt er gegeven?
 • Hebben ze één of twee leraren?
 • Hoe scoort de school bij de cito-toets en hoe is de beoordeling van onderwijsinspectie?

Door deze vragen te stellen kun je al duidelijker afstrepen welke school het beste bij je past. Uiteraard weegt niet alles even zwaar mee, toch kunnen dit belangrijke punten zijn om over na te denken.

Openbare of Christelijke Basisscholen in Friesland

In veel plaatsen heb je de keuze tussen een openbare of Christelijke basisschool. Beide geven gewoon dezelfde lesstof maar toch zijn er een aantal verschillen. Bij een openbare school ligt de focus op school en vertellen ze niks over de verschillende geloven en uitingen. Dit mag ook niet omdat het, zoals de naam al zegt, een openbare school is. Bij een christelijke school wordt dit wel gedaan. Hoe ze dit doen verschilt per locatie.

De één kiest er voor om alle geloven te behandelen en de ander begint elke ochtend gewoon met een Bijbeltekst of gebed. Daarnaast is het voordeel dat er veel meer aandacht is voor normen en waarden. Vandaar dat ook veel niet christelijke gezinnen juist hun kind hierheen brengen, omdat ze deze normen en waarden wel belangrijk vinden. Verder zijn beide scholen echt hetzelfde en krijgen ze geen andere stof mee. Of je nu een protestanse, katholieke, openbare of een compleet ander onderwijs kiest: elk heeft zijn eigen manieren die jouw kind goed op weg kunnen helpen naar de toekomst.