Sneek

Waar je ook komt, iedereen weet Sneek eigenlijk wel te vinden. Dat is natuurlijk niet zo gek omdat het dé stad van de watersport en de welbekende Sneekweek is. Qua grootte staat deze stad op de derde plaats in Friesland, direct na Drachten en Leeuwarden. Door de centrale ligging op zowel de weg als op het water is dit een echte waterstad. Maar niet alleen door deze perfecte ligging langs het water voldoet deze plaats. Ook voor gezelligheid, cultuur en eettentjes ben je hier op de goede plek.

Geschiedenis

Sneek in 1652
Sneek in 1652. Kaart van Willem en Joan Blaeu.

Om de geschiedenis te ontdekken moeten we ver terug in de tijd. De oorsprong en het ontstaan van Sneek begon namelijk al in de derde eeuw. In de Romeinse tijd woonden de Romeinen in dit veengebied en begonnen ze overal terpen, het Friese woord voor dorpen op te richten. Toch koos iedereen er eind derde eeuw weer voor om dit gebied, zonder bekende reden te verlaten. In de achtste eeuw begon het volk langzaam weer terug te trekken en dit land weer te bewonen. Zo ontstond het plaatsje Tinga, wat nu een woonwijk is.

Aan het eind van de negende eeuw werd de basis van de huidige stad goed zichtbaar. Er werd op een verhoogde oeverwal een nederzetting gesticht aan een veenriviertje genaamd It Ges. Het water is natuurlijk de perfecte plaats om handel via boot te vervoeren. Daardoor groeide deze nederzetting al snel uit tot de stad Sneek zoals wij hem nu kennen. Voor meer informatie over dit onderwerp kun je het hele artikel Geschiedenis van Sneek lezen. Hier lees je onder andere hoe deze kleine nederzetting doorgroeide tot een grote stad.

Bezienswaardigheden in Sneek

Sneek
Zonsondergang vanuit de lucht

Naast de prachtige natuurgebieden in Sneek is ook de stad zelf een prachtige plek om een dag langs te gaan. Als je in deze stad komt is De waterpoort een must see. De waterpoort is namelijk het teken van deze plaats. Je ziet hem al van ver staan en komt hem ook in de omgeving op verschillende manieren tegen. Om echt te ontdekken hoe de scheepvaart tot gang is gekomen kan je naar het Fries Scheepvaart Museum. Hier wordt haarfijn uitgelegd hoe vroeger de scheepvaart werkte en wat het verschil met nu is. Ook is hier in Sneek het Nationaal Modelspoor Museum te vinden. Een prachtige plek om met kinderen langs te gaan. De treintjes rijden door mooie opgezette landschappen. Niet alleen de treinen bewegen, ook zie je regelmatig mensen, lichten en bruggen bewegen. Meer bezienswaardigheden in Sneek ontdekken? Hieronder hebben we de beste en leukste voor jullie uitgelicht.

Weer en klimaat Sneek

Het klimaat en weer in Sneek is erg rustig te noemen. Doordat het in het midden van Friesland ligt zijn er helemaal geen extremen te zien. Toch heeft het wel een gematigd zeeklimaat doordat er een warme golfstroom van de Noordzee komt. In de zomer ligt de temperatuur boven de 18 graden en in de winter ligt het gemiddelde net onder de 3 graden. Langs het water zal deze temperatuur iets lager zijn wat erg gunstig kan zijn voor de Elfstedentocht. Gemiddeld heeft dit gebied ongeveer 20 dagen regen per maand. Het weer in Sneek is zoals je kunt lezen vrij normaal vergeleken met de rest van het land. Dit is overigens niet overal het geval, langs de kust van Friesland zijn de extremen wel duidelijk te zien.

De Watersportstad van Nederland

Sneek wordt al vele jaren gezien als de watersportstad van Nederland. Een stad die echt compleet bekend staat om het water. En dat is ook waar de Sneekweek om draait. De Sneekweek is het grootste zeilevenement in Europa waar vele mensen elk jaar opnieuw op af komen. Als deelnemer of bezoeker: het is zeker de moeite waard om in ieder geval 1 keer in je leven dit feest mee te maken.

De natuur in Sneek is niet alleen prachtig op gebied van water. Er zijn verschillende beschermde natuurgebieden te vinden. Zo is er het Wilhelminapark: een park dat goed onderhouden wordt en erg leuk is om te bezoeken. Daarnaast is er een bosgebied genaamd Rasterhoffpark bij van der Valk waar vele wilde dieren rond lopen. Zo vind je hier eigenlijk altijd wel Schotse Hooglanders, mocht je geluk hebben springen er ook wat Reeën en andere dieren rond. Het bos zelf is niet zo groot, maar het beschermde natuurgebied eromheen reikt bijna tot Joure. Ook eindigt hier De grootte wielen. Dit natuurgebied bestaat uit veengebied en kleigronden. De grote plassen en vaarten zijn restanten van de Middelzee uit de Middeleeuwen.

Wil je gewoon even relaxen? Dan is de stad de beste optie. Maar als je de natuur of het avontuur op wil zoeken zijn er genoeg mogelijkheden. De stad Sneek heeft vele kanten. Welke kant bezoek jij?

Gemeente Sneek: Sudwest Fryslan

Met een oppervlakte van 841,56 km2 is Gemeente Sneek, oftewel Sudwest Fryslan een grote gemeente. Het is zelfs de grootste van heel Nederland. Toch lijkt het meer dan het is aangezien 381,92 km² bestaat uit water. Maar zelfs met deze aantallen komt Gemeente Sneek nog steeds op de tweede plek qua landgrootte. In de gemeente wonen ongeveer 85.000 mensen. Gemeente Sudwest Fryslan bestaat niet alleen uit deze stad maar uit vele andere steden en dorpen waaronder ook Bolsward. Het gemiddelde inkomen ligt hier iets onder 33.000 euro wat onder het modal inkomen ligt. Een mooie plek dat onder de mensen als woonplaats erg gewild is. Sommige gebieden zijn iets veiliger dan andere, maar het is zeker een heerlijke plek om te wonen.  Al helemaal als je van water, rust en natuur houdt. Want deze dingen zijn, ondanks de vele bewoners toch gewoon aanwezig in het Mooie Sneek in Friesland.