Mooiste vaarroute in Friesland

Wil je graag op vaarvakantie in Friesland of een boot huren in Friesland voor één of twee dagen? Er zijn vele opties mogelijk! Friesland is niet voor niets de watersport provincie van Nederland. Met de vele kanalen en meren is het bij uitstek geschikt om te varen. Gelegen aan het IJsselmeer en de Waddenzee kun je alle kanten op. Er zijn dan ook eindeloos veel vaarroutes mogelijk. Van Sneek tot Leeuwarden, Bolsward en Drachten. In elke locatie kunt zowel een sloep, als motorjacht of zeilboot huren. De staande mast routes zijn toegankelijk voor alle type boten, overige routes zijn beter geschikt voor motorjachten of sloepen. De mooiste vaarroute in Friesland is de Elfstedenroute die sinds 2013 helemaal bevaarbaar is!

Lengte van de tocht: 212 km
Aantal vaaruren: 35
Maximale doorvaarthoogte: 2,5m
Maximale diepgang: 1,3m

Elfstedentocht als vaarwater

Wellicht een van de bekendste waterroutes in Friesland, is de Elfstedenroute. Bekend van de Elfstedentocht, 212 kilometer dat al schaatsend wordt afgelegd. Of de Elfstedentocht deze winter geschaatst gaat worden is altijd maar weer de vraag. Maar sinds een aantal jaar is deze route ook volledig toegankelijk voor boten. Een prachtige route, vol highlights. Officieel start de route in Leeuwarden, maar je kunt natuurlijk ten aller tijden je vaarvakantie in een van de andere steden op de route starten.
De vaarroute is gemakkelijk af te leggen in één week, maar als je onderweg in alle rust wilt genieten en de steden op uw gemak wilt bekijken raden wij je aan om hiervoor twee weken uit te trekken.

De activiteiten

De elf steden die je aflegt zijn Bolsward, Harlingen Franeker en Dokkum,. Vanuit daar ga je naar Leeuwarden Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen en Workum. Ieder stadje heeft zijn eigen charmes en bezienswaardigheden. Van historische panden, culturele centra’s, gezellige restaurants, terrasse, cafe’s en goed voorziene havens: Friesland heeft het allemaal. Aanschouw bijvoorbeeld de prachtige waterpoort in Sneek. Tijdens je bezoek aan Hindeloopen kun je de authentieke likhúsjes en commandeurswoningen, mooie kerken, het beroemde Hindelooper schilderwerk, Museum Hindeloopen, klederdrachten, prachtige bruggetjes etc. zeker niet overslaan! Ook de authentieke houtzaagmolen De Rat in IJlst is een bezoek waard. En drink een biertje bij de bierbrouwerij in Bolsward! Vanaf de havenstad Harlingen kun je ook het IJsselmeer en/of de Waddenzee op!

Enthousiast geworden? Een boot huren in Friesland is heel gemakkelijk. Vaak is het ook mogelijk om een boot te huren zonder vaarbewijs. Maak een keuze uit de vele opties, van motorboten tot zeiljachten en geniet van een heerlijke tijd op het water met familie, vrienden of partner.