Stavoren

Stavoren, in het Fries bekend als Starum en voorheen Staveren genoemd, is een stad in de gemeente Sudwest-Fryslan en telt ongeveer duizend inwoners. Deze plaats verkreeg in 1292 als eerste stadsrechten als het gaat om de Friese gemeenschap. Stavoren ligt aan drie kanten ingesloten door het Ijsselmeer. Dit was vroeger heel gunstig voor de handel routes waarvan in de 11e eeuw veel gebruik van gemaakt werd. Het was zelfs zo dat de kooplieden belangrijke handelsrelaties onderhielden met landen rond de Oostzee. Uit deze landen haalde Nederland voornamelijk graan als voedselvoorziening.

Geschiedenis

Zo’n 300 jaar voor Christus ontstond Stavoren langs een waterloop. Tijdens de tijd van de graanhandel vond er een oorlog plaats tussen Friesland en Nederland, waarbij dit gebied partij koos voor Nederland. Ondertussen maakt Friesland onderdeel uit van Nederland, maar vroeger was dit geheel anders. Jaren later in 1345 vond de Slag bij Stavoren plaats waar zij wel voor hun eigen volk kozen.

De middeleeuwen liepen ten einde terwijl de stad verviel, de haven verzandde en de graanhandel in deze stad ophield. Hierop is het verhaal van Het vrouwtje van Stavoren gebaseerd. Deze sage gaat erover dat er eerst heel veel welvaart was en dat er later een periode van armoede was. In de 17e en 18e eeuw waren er weer betere tijden as het ging om zeevaart naar verre landen. Toch ging het stadje in de 19e eeuw opnieuw achteruit. Ook is Stavoren sinds 1984 geen zelfstandige gemeente meer. Dit komt door de gemeentelijke herindeling.

Stavoren van nu

StavorenTijdens de zomer trekt het toerisme hiernaartoe waardoor deze havenstad tot leven komt. Twee havenlichten en een vuurtoren staan op de pieren bij de haveningang. Sinds 1999 vallen de Vuurtoren van Stavoren en de twee havenlichten onder de monumentenzorg. Al deze bouwwerken maken deze havenstad dat het te herkennen is. Naast de verschillende horeca gelegenheden staat deze plaats vooral bekend om de rust en stilte die zij uitstraalt. Veel mensen genieten ervan om te voet of per fiets deze omgeving te verkennen. Ook zijn er hier genoeg watersporten te beoefenen zoals zwemmen, vissen, zeilen en surfen.

Weer en Klimaat in Stavoren

Doordat het klimaat en weer in Stavoren een zeeklimaat heeft, is het hier kouder dan landinwaarts. Gemiddeld zijn de zonuren in de winter 2 uur per dag en in de zomer ligt dit op 6 uur per dag. Gemiddeld op een dag valt er 18mm regen per maand. In de winter ligt de temperatuur tussen de 3 en 9 graden. In de zomer liggen deze temperaturen op de 18 en 21 graden.