Dokkum

Dokkum is een stad in de Friese gemeente Dongeradeel. Het ligt helemaal bovenaan in het Noordoosten van de Provincie Friesland op de grens van de Friese Wouden en de kleistreek. Met bijna 13.000 inwoners is het de 4 na grootste stad. Toch zie je dit niet altijd in deze omgeving niet terug. Het ligt wat verder van andere steden af, waardoor het op de kaart wat meer afgelegen lijkt.  Sinds 2016 is hier wel een kleine verandering in gekomen, toen is de centrale as aangesloten die deze stad beter verbind met de overige plaatsen. Mocht je het Friese dialect kennen, kijk dan niet raar op als je het in dit gebied niet zo goed verstaat. Ze hebben hier namelijk een Noordhoeks dialect dat wat af kan wijken van andere gebieden.

Geschiedenis

De geschiedenis van Dokkum is voor velen in zowel Nederland als in buitenland bekend. Dit komt door de internationale bekendheid van Bonifatius. Hij werd in het jaar 754 in de omgeving van Dokkum gedood. De oorsprong van de plaatsnaam Dokkum is helaas niet bekend. Wel zijn er verklaringen waarvan onder andere de associatie met de Friese mansnaam Docko die hier in dit gebied een erf of heim zou hebben. Wel weten we dat vanaf het jaar 1298 Dokkum stadsrechten kreeg. Deze plaats was ook tot 1984 een zelfstandige gemeente, maar doordat er verschillende gemeentes zijn samengevoegd valt Dokkum nu onder de gemeente Dongeradeel. Wil je meer weten? Lees dan de geschiedenis van Dokkum waar we verder ingaan op alle details.

Winkelen in Dokkum

DokkumVandaag de dag staat Dokkum vooral bekend als winkelstad. Niet alleen door de leuke winkelstraat maar ook door de zeer historische binnenstad is dit een plek die zeker leuk is om te bezoeken. Ook komt hier uit deze plaats de Beerenburg vandaan. Rondom deze plaats ligt water met vele mooie grachten. In de winkelstraat zijn zowel moderne als antieke winkels te vinden. Daarnaast staan er ook nog eens 140 rijksmonumenten. Genoeg voor een hele dag plezier! Mocht je van koffie houden dan is het zeker een aanrader om hier de Dokkumer koffie uit te proberen. Dit is een speciaal Fries bakje koffie met Beerenburg.

Natuur en omgeving

Als je kijkt naar de natuur en omgeving van Dokkum kijk je je ogen uit. In de mooie grachten kun je bijvoorbeeld heerlijk met een boot varen. Mocht je geen boot hebben kan je altijd een boot huren of met een rondvaart mee. Daarnaast is kan je vanuit deze plaats binnen een kwartier bij de boot naar Ameland zijn. Om de stad heen zie je naast het water veel groen. Ook zul je regelmatig een soort verhoging zien waar gebouwen op geplaatst zijn.  De omgeving eromheen bestaat voornamelijk uit weilanden maar dat maakt deze plaats zelf niet minder mooi!