Wilhelminapark

Het Wilhelminapark in Sneek is een prachtige park om te genieten van de natuur. Het is een plek dat zowel in de winter als de zomer goed onderhouden wordt. Vogels die fluiten, mooie bloemen in de tuin en lekker wandelen tussen de bomen. En dat midden in het centrum van Sneek. Een plek om tot rust te komen, even na te denken of gewoon gezellig met de kinderen heen te gaan. Met de prachtige bloemen, mooie bruggetjes, vlindertuin, kinderspeeltuin, vogelparadijs en fontein is dit een heerlijke plek om lekker te genieten.

Geschiedenis Wilhelminapark

Wilhelminapark SneekHet Wilhelminapark werd in 1898 aangelegd en is hierdoor het oudste stadspark in deze plaats. Daarnaast is dit, na het Vondelpark in Amsterdam, het tweede park van Nederland dat een monumentaal rijksmonument is. Hierdoor krijgt dit park door het rijk bescherming en wordt goed onderhouden. Vandaar dat het ook nog steeds in dezelfde staat is als het begin. Sinds de Tweede Wereldoorlog is dit park overhandigd aan de gemeente Sneek die nu de onderhoud van het Wilhelminapark beheert.

In het jaar 1898 was de inhuldiging van koningin Wilhelmina waar het park ook naar vernoemd is. Ter gelegenheid van dit feest werd dit park aangelegd geheel in de stijl van de Engelse landschappen. Het Wilhelminapark is ontworpen door Gerrit Vlaskamp; Een bekende Nederlandse tuinarchitect die zowel in Groningen als Friesland vele tuinen en parken heeft ontworpen.

Leuk voor kinderen en volwassenen

Het Wilhelminapark is zowel voor kinderen als volwassenen erg leuk om te bezoeken.Voor de kinderen is er een plek om achter hekken hele mooie vogels te bekijken. Ook is er een open gebied om de welbekende Nederlandse vogels te voeren. Daarnaast is er een grote speeltuin aanwezig waar de kids veilig kunnen spelen. Voor de volwassenen is dit een heerlijke plaats om te wandelen. Of het nu puur om het genieten van de natuur gaat of dat je een diep gesprek aangaat: beide zijn hier prima mogelijk. Ook aan de oudere mensen is gedacht. Er is namelijk een bank geplaatst genaamd Bank voor Ouden van Dagen. Deze bank is op verzoek van de oudere inwoners van de stad in 1920 geplaatst. Het gaat om een dubbele bank met overkapping die Sijbe Jellema heeft ontworpen. Niet zomaar een bank, maar een bank die bijzonder is om zijn zijschotten, rugschot en luifels. De eerste steen is geplaatst door de 90-jarige Jan Ras.

Zowel in de winter als in de zomer kun je hier prima terecht. Beide jaargetijden wordt dit park goed onderhouden. Natuurlijk zie je in de zomer meer bloemen en zijn de bomen vol in de bloei. Dan zullen de vogels zowel in de hekken als erbuiten meer zichtbaar zijn. Toch heeft deze plek in de winter een romantische sfeer en is het, zeker met sneeuw, een aangename plek om te bezoeken.

Beschermde bomen Wilhelminapark

Als je rondloopt in het park en je van bomen houdt zul je verschillende bijzondere en beschermde bomen tegenkomen. Uit deze lijst komen er 7 bomen uit het jaar 1898. Zo heb je de Fagus sylvatica ‘Purpurea’, oftewel de  rode beuk. Ook de populus nigra: een populier uit 1898 en de Carpinus betulus (drie exemplaren van de haagbeuk uit 1898) zijn hier te vinden. Daarnaast zijn de Fraxinus excelsior ‘Jaspidea’ (de goudes), Ostrya carpinifolia (hopbeuk) en Pterocarya fraxinifolia (vleugelnoot) in hetzelfde jaar geplaatst.  De Taxodium distichum (moerascypres) en de Robinia pseudoacacia (schijnacacia). En a ls laatste vind je hier de Tilia tomentosa (zilverlinde) en Ulmus hollandica (iep): allemaal gepland in hetzelfde jaar. Ook zijn er twee andere bijzondere, beschermde bomen te vinden. De Tilia europaea ‘Pallida’ (gedenkboom genaamd koningslinde is geplant in 1945. De jongste boom is de Parotia persicifolia (parotia) uit 1960.

Naast deze bijzondere bomen zijn er ook andere vaste planten, sierheesters en perken te vinden. Maar bovenal is dit gewoon een park om te genieten van de verse lucht van het gras, de mooie kleuren en alle vogels die hier rondvliegen. Genoeg om voor de liefhebbers hun ogen uit te kijken!