Idskenhuizen

Idskenhuizen is een dorp dat in het Fries wordt uitgesproken als Jiskenhuzen. Zowel met de auto als met de fiets ligt deze plaats zo’n 6 minuten van Sint-Nicolaasga verwijderd. Als je wat meer Friesland in rijdt, kom je uit bij Joure. En wanneer je meer richting het zuidwesten rijdt kom je uit in het prachtige dorp Sloten. Idskenhuizen ligt vlak bij het Idskenhuistermeer. Daarnaast is het dorp met zo’n 490 inwoners een onderdeel van gemeente De Friese Meren. Wist je al dat Egbert Douwes in dit dorp geboren is? Hij was de grondlegger van het koffie- en theemerk Douwe Egberts. Meer over deze koffie kun je vinden in Museum Joure.

Idskenhuizen; een toeristisch dorp

Hoewel Idskenhuizen niet een heel groot dorp is, staat het wel bekend om zijn toerisme. Dit is gedurende de twintigste eeuw steeds meer gaan groeien. Je kunt hier dan ook Recreatiepark Idskenhuizen vinden. Twee minuten lopen van dit vakantiepark ligt Zeilschool en Surfschool Neptunus. Deze watersport school werkt samen met het recreatiepark. Hierdoor kun je je als surfer en/of zeiler volledig uitleven in het Idskenhuistermeer en vervolgens in het park verblijven. In plaats van na een intensieve dag vol inspanning moe richting huis te gaan, kun je heerlijk ontspannen in de omgeving.

Houdt je van voetbal? Dan kun je in Idskenhuizen terecht bij Voetbalvereniging VVI. Biljarten en Koersbal kun je ook in dit dorp doen.

Geschiedenis van Idskenhuizen

Idskenhuizen is gedurende de Middeleeuwen ontstaan en ligt oorspronkelijk op iets hogere zandgronden. Waarschijnlijk was het dorp voor het eerst bekend als Beyraburim in het jaar 1275. In 1440 kwam ook de naam Bayraburum voor. Deze namen zijn een vernoeming naar de familie Beyra. Het is echter niet helemaal zeker of de benaming echt aan het dorp Idskenhuizen is gegeven. Misschien ging het wel om een andere plaats die in de buurt lag.

In 1495 werd het dorp vermeld als Eesken hwsen. In het jaar 1507 werd de naam Eeskenhuijssen. De reden dat de plaatsnaam eerst het woord Eesken erin verwerkt had, verwees waarschijnlijk naar de nederzetting van de persoon genaamd Eesk(e). Maar het is ook mogelijk dat de naam verwees naar een afstammeling van Eesk(e). De spelling van de plaatsnaam veranderde men van de letter E naar de letter I in 1543. Toen werd het dorp Yskenhuyse genoemd. In dezelfde eeuw kreeg de plaats ook de naam Ischenhuizen.

Veranderingen in het dorp

Gedurende de 17e eeuw was in Idskenhuizen het rechthuis gevestigd van gieterij Doniawerstal. Tot 1983 behoorde het dorp tot de gemeente met dezelfde naam. Een eeuw later plaatste men ook voor het eerst de letter d in de spelling. Op dat moment heette het dorp Idskenhuysen. Ook bestond het dorp op dat moment nog maar uit zeven boerderijen. Veel land was namelijk omgezet naar bos. Toch bleef het dorp niet zo klein want in 1840 stonden er 44 huizen in het dorp. In totaal kwam het toen neer op 296 inwoners. Het dorp bleef tijdens de 20ste eeuw doorgroeien.

IdskenhuizenRond 1920 heeft Idskenhuizen een eigen fanfare opgericht met de naam Crescendo. Later breidde deze groep zich uit met mensen die al lid waren geweest van een andere fanfare. Deze was namelijk opgeheven in 1947. Ook is het dorp in bezit van een PKN-kerk die uit het jaar 1889 komt. Daarnaast kun je in het dorp ook nog restanten vinden van een oudere kerk.

Vorig artikelRestaurant Stadsboerderij De Koebrug
Volgend artikelFochteloo