Ontdek de Waddeneilanden

Wanneer je naar de Nederlandse Waddeneilanden zou kijken zie je niet snel een vakantieoord voor je. Toch heeft Nederland in het algemeen prachtige natuurgebieden en steken de eilanden er nog eens met kop en schouders boven uit. Mooie bossen, prachtige stranden en uitgestrekte weilanden: dat is wat ons eigen land een perfecte locatie maakt voor een vakantie. Of je nu kort of lang weg wilt, in het bos of op het water: de waddeneilanden is de plaats waar jij moet zijn.

Hieronder beschrijven we de 5 eilanden die ons land kent. Vier hiervan zijn natuurlijk Friese eilanden, alleen Texel hoort bij provincie Noord Holland. Door de beschrijving kan jij op een snelle manier zien welk eiland het beste bij jou vakantie past.

Grootste Waddeneiland Texel

Texel is het grootste en meest westelijke waddeneiland van Nederland. Met maar liefst een oppervlakte van 170 kilometer ziet het er niet uit als een eiland. Zeker ook omdat het grootste gedeelte bestaat uit weilanden. Door deze grootte is dit dan ook de juiste plek voor een wat langere vakantie. Heerlijk fietsen over de vele fietspaden, wandelen over de duinen en zwemmen in de zee. Dit eiland beschikt over ongeveer 30 kilometer strand en een bos gedeelte. Uiteraard zijn er ook vele duinen te vinden. Op Texel mag je gewoon met de auto komen. Mocht je het hele eiland willen bezoeken is een auto ook eigenlijk wel noodzakelijk doordat de omvang zo groot is. Toch is Texel ook prima met de fiets of het openbaar vervoer te bezichtigen.

Waddenland Vlieland

VlielandVlieland is een waddeneiland in Friesland dat vooral bekend staat om zijn mooie natuur. Zeker in de lente en zomer is dit een prachtige¬† plek om te zijn. Overal jonge konijntjes die om je heen bewegen. De beste manier om dit eiland te bezichtigen is op de fiets, auto’s zijn hier namelijk niet toegestaan. Dit lijkt op het eerste gezicht vervelend maar brengt veel voordelen met zich mee! Doordat auto’s niet zijn toegestaan is het veel stiller en rustiger op het eiland, van geluidsoverlast zul je dan ook weinig last hebben. Er zijn ook weinig huizen te vinden en je vind er ook maar 1 dorp.

Wanneer je van de natuur houdt dan is dit het eiland voor jou. Zomers kan je overal wild fruit vinden en opeten. Er zijn met borden locaties aangegeven waar je het beste kan plukken. Zo kan je tijdens je fietstocht gelijk even een vers bordje bessen eten. Hoewel het een klein eiland is, is er genoeg te doen voor een midweek of weekend.

Terschelling

waddeneiland TerschellingHet waddeneiland Terschelling is qua oppervlakte wel groot maar ziet er veel kleiner uit. Het is namelijk langwerpig. Deze plek is erg populair onder de toeristen, het kan hier daarom ook best wel druk zijn. Naast het feit dat deze plek voor vakantiegangers geliefd is, speelt ook het Oerol festival hier jaarlijks af. Op het eiland zelf vind je de vuurtoren genaamd Brandaris. Het is uitgerust met prachtige, witte stranden en beschikt ook over mooie uitzichtpunten. Daarnaast vind je ook op dit eiland een bos met hier in het midden een meer dat veel gebruikt in wordt gezwommen wanneer de zee te koud is.

Het voordeel aan dit Friese waddeneiland is dat er gewoon winkels aanwezig zijn en je dus van alle gemakken voorzien bent. Luxe en comfort wat je op andere eilanden wat minder vind zijn hier dus juist wel aanwezig. Ben je niet zo van de vakantiedrukte? Zoek dan een ander eiland. Hou je van comfort en gemak? Dan is dit het juiste eiland voor jou!

Waddeneiland Ameland

waddeneiland AmelandTerwijl je in de grotere eilanden prima een week kan verblijven is Ameland echt weggelegd voor een weekendje of midweek. Je vind hier vier verschillende dorpen waarvan Hollum de grootste is. Hier vind je dan ook midden in het bos de vuurtoren. Hoewel je met de auto op dit eiland mag kan je het beste gewoon een fiets huren. Zo kan je prachtig langs de duinen en bossen fietsen. Daarnaast kom je op deze manier het snelste bij de stranden. Toch is het overal simpel en vind je weinig winkels. Met een paar restaurantjes en welgeteld twee supermarkten is dit dan ook echt een plek om volledig te genieten en tot rust te komen. Met mooie uitzichtpunten is dit dan ook een echte aanrader voor de natuurliefhebbers.

Schiermonnikoog

Als laatste komen we aan bij Schiermonnikoog: een klein maar fijn eiland. Op dit eiland vind je de minste inwoners en is daarom ook echt geschikt voor een paar dagen. Ondanks dat het niet groot is, is het wel een waddeneiland dat prachtige fietsroutes kent. Het is, net als Vlieland ook autovrij waardoor je hier meer rust ervaart. Veel mensen gaan hier heen om de natuur. Het heeft op dat gebied iets unieks dat de andere eilanden niet hebben. Qua luxe en comfort is hier niet veel te vinden, dit is dus echt puur een eiland die je moet bezoeken voor een paar dagen weg de natuur in.

Vijf prachtige waddeneilanden met allemaal verschillende karakteristieken. Waarvan geen 1 op de ander lijkt. Toch kan deze lijst je helpen om de juiste plek te vinden die bij jouw vakantie past. Welke van deze 5 eilanden in Nederland past bij jou?