Campina

Wanneer je aan Friesland en het boerenleven denkt, denk je wellicht ook aan zuivelmerken zoals Campina. Dit zuivelmerk bestaat al sinds het jaar 1871 en levert naast yoghurt ook producten zoals boter en slagroom. Dit zijn allemaal heerlijke producten die voor een groot deel gemaakt worden met de melk van familieboerderijen uit Nederland. De kans is groot dat de toetjes die je eet van dit merk afkomstig zijn. Maar hoe is Campina eigenlijk ontstaan? En hoe komt het dat dit door de jaren heen zo’n bekend merk geworden is? De kracht van Campina is dat zij hun producten zo natuurlijk mogelijk maken. De boeren werken dan ook iedere dag met volle overgave aan een zuivelproduct. Wist je al dat Campina de naam is die de Romeinen vroeger gaven aan het natuurlandschap van Friesland? Daarom past deze naam dus ook perfect bij de provincie.

De boeren en koeien van Campina

Waarschijnlijk sta je normaal gezien niet stil bij hoe melk gemaakt is. Over het algemeen zou je denken dat het vanzelfsprekend is dat er melk bestaat. Niets is minder waar. Zonder de boeren die iedere dag hard aan het werk zijn, zou er namelijk geen Campina melk geleverd worden. Dit geldt natuurlijk ook voor andere zuivelproducten. Maar om tot een heerlijk product te komen, moeten de koeien uiteraard ook meewerken. Doordat zij goed verzorgd worden, krijgt je bij Campina zo’n natuurlijk mogelijk product. Meestal bestaat een boerenbedrijf als familiebedrijf en beschikken zij over 85 tot 90 koeien.

Verzorging van de Campina koeien

Door iedere Campina koe goed te verzorgen kunnen zij lekkerdere melk leveren dan wanneer zij niet deze verzorging krijgen. Daarom hebben de koeien allemaal een eigen ligplaats die best ruim en zacht is. De ligplaats staat ook bekend als ligbedden. Iedere dag als de koeien zich in de melkstal bevinden, worden de verblijfplaatsen van de koeien mooi schoongemaakt door de boeren. De koeien doen ook zelf iets aan hun verzorging. Ze kunnen bijvoorbeeld zelf naar de koeborstels in de stal lopen om hun vacht te borstelen. Deze borstels zijn door de boeren opgehangen en heeft de werking van een massage.

Om de koeien goed door de stallen te laten lopen, is het belangrijk dat de klauwen van alle koeien goed gecontroleerd worden. Mocht het nodig zijn dan worden deze namelijk ook behandeld. Je kunt dit zien als een soort pedicure, maar dan voor koeien. Elk kwartaal vindt er zo’n controle plaats.

Een gezonde levensstijl

Campina

Omdat veel Nederlanders het belangrijk vinden om een gezonde levensstijl te hebben, is het goed om iedere week te sporten. Maar met sporten alleen kom je er niet. Natuurlijk wordt je sterker door de work outs die je doet, maar het eten van gezonde voeding is ook essentieel. Het eten van zuivel is dus heel belangrijk om je gezondheid goed op peil te houden. Hier zitten namelijk ook verschillende vitamines in.

Om er voor te zorgen dat je spieren herstellen en dat deze goed groeien, heb je na het sporten eiwitten nodig. Een andere benaming hiervoor is proteïne. Deze voedingsstof kun je het beste halen uit bijvoorbeeld kwark of yoghurt. Voor het beste resultaat eet je zo’n zuivelproduct binnen 2 uur na het sporten. Andere voedingsstoffen die je iedere dag nodig hebt zijn vitamine B2 en B12, maar ook Calcium. Deze laatste voedingsstof zorgt ervoor dat je sterke botten en tanden krijgt. Beide vitamines helpen om energie uit voeding te halen. Doordat zuivel onderdeel is van de schijf van vijf, is het belangrijk om iedere dag in ieder geval 2-3 porties hiervan te nuttigen. Denk bijvoorbeeld aan melk, yoghurt of kaas.

Allergieën

Leuk zo’n verhaal over zuivelproducten, maar hoe krijg ik de juiste voedingsstoffen binnen wanneer ik koemelkallergie of Lactose-intolerantie heb? Het is natuurlijk ontzettend vervelend wanneer je allergisch bent voor bepaalde producten die je wel graag zou willen eten. Bij een klein deel van de Nederlandse bevolking komt dit voor. Wanneer je als volwassene een koemelkallergie hebt, zijn er gelukkig wel alternatieven te vinden als het gaat om zuivel. Je kunt bijvoorbeeld eens geitenmelk of schapenmelk proberen. Voor yoghurt geldt dit ook. Wat je ook kunt proberen is het drinken van amandeldrank, haverdrank of bijvoorbeeld sojamelk. Deze laatste producten worden ook regelmatig gedronken door veganisten.

Heb je last van lactose-intolerantie? Dan weet de huisarts het beste wat je als melkvervanger kunt drinken. In de meeste gevallen is het niet nodig om helemaal geen geen melkproducten meer tot je te nemen. Lactose is weer net iets anders dan koemelkallergie, maar komt wel voor in dierlijke melksoorten. Daarom kun je met deze allergie niet zomaar een ander soort melk gaan drinken. Let dus vooral goed op in welke producten Lactose oftewel melksuiker, voorkomt. Vaak zijn het producten zoals melk, verschillende soorten kaas en toetjes. In vla, yoghurt, pudding en slagroom zit dit dus ook verwerkt. Toch is het niet altijd nodig om al deze producten te vermijden. Zo af en toe een bakje yoghurt, een glas melk of een plakje kaas kan dus niet zoveel kwaad. Maak daarom voor jezelf de keuze: wat zal ik wel of niet eten?

Campina Open Boerderijdagen

Ieder jaar kun je op de vrijdag na Hemelvaart en de maandag dat het Tweede Pinksterdag is, zelf beleven hoe het boerenleven op Campina er aan toe gaat. Op die dagen vinden namelijk de Open Boerderijdagen plaats waar boerenfamilies hun staldeuren openen voor publiek. Zo’n open dag is niet alleen leuk voor volwassenen, maar ook juist voor kinderen is dit heel interessant. Tijdens een rondleiding kun je van alles leren over de boerderij. Leuke spelletjes zijn er natuurlijk ook te doen zoals melkbusheffen, skippyballen en zeskamp met boeren spelletjes waar je verschillende hindernissen aflegt.

Tijdens de Open Boerderijdagen van Campina kun je er ook achter komen hoe je een koe melkt. Dit kun je oefenen door middel van een kunstkoe. Wil je gratis een aantal zuivelproducten proeven van Campina? Kom dan naar de zuivelbar. Wanneer je graag eens op de boerderij wilt komen kijken, ben je welkom op de Campina Open Boerderijdagen. Is Friesland te ver weg voor jou? Geen nood: ook in vele andere plekken van het land kun je een Campina boerderij bezoeken.

Geschiedenis van Campina

Al ruim 148 jaar bestaat dit Friese zuivelmerk, wat betekent dat de boeren al sinds die tijd hun krachten bundelen om zuivelfabrieken in hun omgeving te stichten. Door als boeren en families samen te werken ontstonden er hele lekkere zuivelproducten. Elf jaar later kwam er voor het eerst een zuivelfabriek in het zuiden van Nederland namelijk in Limburg. Toch duurde het nog 65 jaar voordat Campina echt in de winkel te verkrijgen was. Dit kwam pas na de Tweede Wereldoorlog in het jaar 1947. Wat je misschien interessant vind om te weten is dat er een aantal boerderijen vanuit de 19e eeuw nog altijd verbonden zijn aan FrieslandCampina. Daarnaast voelen de boeren zich ook nu, eeuwen later nog steeds verbonden met de regio van Friesland. Hun voorouders ervoeren dit ook al zo.