Ameland

Ameland in het Fries bekend als It Amelân ligt tussen Terschelling en Schiermonnikoog in. Dit eiland is nog net te zien als het helder weer is. Vanaf de westzijde van Nederland is Ameland het vierde waddeneiland en het derde eiland dat Friesland toebehoort. Het aantal inwoners ligt op een aantal van ongeveer 3600. Als je van zandduinen houdt is Ameland zeker een plaats om te bezoeken. Via Holwerd kun je de boot van Rederij Wagenborg pakken, de tocht duurt ongeveer 50 minuten. Het is mogelijk om lopend, met de fiets of per auto naar Ameland te varen, uiteraard verschillen de prijzen wel van elkaar.

Geschiedenis van Ameland

Vuurtoren AmelandToen Ameland voor het eerst genoemd werd was dat in de 9e eeuw. Hoewel het onduidelijk is wanneer de eerste bewoners op dit eiland te vinden waren, wordt er vanuit gegaan dat Ameland vanaf 850 zeker bewoond is geweest. Er bestaan geschriften die fictief zijn en waarin beschreven staat dat de Cammingha’s in 866 het klooster genaamd Foswerd zouden hebben gesticht. Ook werd dit waarschijnlijk alleen door hen beweerd zodat zij rechten verkregen op het eiland. Eeuwen later in 1287 werd dit waddeneiland getroffen door een vloed die later de Sint-Luciavloed omdat deze storm plaatsvond op de naamdag van de heilige Lucia. Een andere naam voor deze vloed is de stormvloed van 1287. Tijdens de storm werd een groot deel van Friesland getroffen en mede door deze storm ontstond ook de Zuiderzee.

Over Ameland wordt gezegd dat het al zo’n 7000 jaar bestaat en dat er altijd veranderingen hebben plaatsgevonden. Zo schoven regelmatig grenzen op van het wadden- en kweldergebied. Dit eiland heeft een ondiepe ondergrond en voor een groot deel bestaat het uit een zandige strandwal. Hier zijn vanaf het strand duinen opgewaaid en aan de zuidkant vormde zich een aantal kwelders.

Ameland is in het bezit van vier dorpen waarvan Hollum de grootste is. In dit dorp staat ook het oudste huis van dit eiland. Deze is in 1516 gebouwd. Tevens is hier 1 kilometer vandaan het grootste strand van dit eiland te vinden genaamd Strand Hollum. Nes, Buren en Ballum volgen daarop. Vroeger was er nog een vijfde dorp genaamd Sier, maar deze is verloren gegaan bij de stormen waardoor dit dorp nu ergens in de zee ligt.

Natuur op Ameland

AmelandHet Borndiep is westelijk gelegen van Ameland en is een zeegat dat tussen zowel dit eiland als dat van Terschelling ligt. Het Oerd is een natuurgebied dat ten oosten van het dorp Buren ligt. In dit gebied leven veel vogels en via een aantal geulen stroomt het zeewater vrijuit. Er is genoeg ruimte om te fietsen met fietspaden van een lengte tot wel 100 kilometer. De totale strandlengte loopt tot 27 kilometer. Op dit eiland vind je ook een klein bos en kun je vol genieten van de duinen.

Als je door de duinen loopt zie je de 55 meter hoge vuurtoren al. Deze toren werd in 1880 gebouwd maar had voor lange tijd geen naam, totdat daar in de jaren 80 van de 20e eeuw verandering in kwam. Sinds die tijd heeft de toren de naam Bornrif. Doordat de vuurtoren na de Tweede Wereldoorlog een nieuw licht kreeg dat zwakker was, werd de bijnaam van de vuurtoren, schemerlamp. Dit duurde maar een aantal jaar want in 1952 kwam er een nieuw en sterker licht voor in de plaats. Met een trap van 236 treden kun je naar de top van de toren klimmen. Sinds maart 2005 is Bornrif toegankelijk voor toeristen.

De cultuur van Ameland

Vuurtoren AmelandZoals ook bij Terschelling en Vlieland het geval is, heeft ook dit eiland een eigen taal die vandaag de dag nog steeds gesproken wordt. Dat het in Friesland ligt betekent nog niet dat hier automatisch Fries wordt gesproken. Wel wordt hier een mengdialect gesproken dat dichtbij het Stadsfries ligt. De Amelanders spreken Amelands en hoewel alle vier de dorpen op het eiland hun eigen dialect hebben, zijn deze allemaal zonder enkele moeite goed te volgen.

Wat je misschien interessant vind om te weten is dat dit eiland al voor een lange tijd voor kunstenaars een verblijfplaats is die voor hen erg geliefd is. Sinds het jaar 1996 vind hier jaarlijks in november de Ameland Kunstmaand plaats. Tijdens dit evenement worden er over het hele eiland exposities gehouden door kunstenaars uit binnen- en buitenland. Zij vertonen hun foto’s, beelden, keramiek en natuurlijk ook schilderijen.