Harlinger strand

Het Harlinger strand is een mooi strand in Harlingen dat direct tegen de waddenzee en Westerzeedijk aanligt. Doordat het aan de zee ligt is het water zout en veranderd het water sterk door eb en vloed. Zo is de breedte van het strand 50 meter bij eb en is de lengte ongeveer 375 meter. Bij vloed is dit beduidend minder. Op de Westerzeedijk is ook de Stenen man (Stienen man in het Fries) te vinden, één van de vele standbeelden in dit gebied. Het strand is voor iedereen vrij toegankelijk, ook voor dieren. Wel moeten de honden van 1 mei tot 16 september aan de lijn blijven.

Harlinger strandHet strand in Harlingen is niet alleen goed te gebruiken als recreatiestrand, er is ook genoeg mogelijkheid om rustig te zwemmen. Houdt er wel rekening mee dat het water flink wat kouder aanvoelt dan andere gebieden in Friesland. Dit omdat in dit gebied het zeeklimaat geldt en het ook zeewater is. Op het Harlinger strand is geen toezicht aanwezig, hierdoor is alles wat je hier doet volledig op eigen risico. Het zwemseizoen is van mei t/m september, dit is ook het moment waar de waterkwaliteit gecontroleerd wordt. Zelf kan je vanaf dit moment ook de waterkwaliteit controleren via de bronnen die staan op de afbeelding.

Gratis parkeren Harlinger strand

Er is genoeg parkeergelegenheid aanwezig, wil je op de voorste rij dan zul je wel betaald moeten parkeren hoewel er nergens een betaalautomaat te vinden is. Toch is het aan de overkant van de weg (20 meter verder lopen) compleet gratis. Ook is er een trailerhelling aanwezig.

Op deze locatie wordt ook elk jaar de Harlinger nieuwjaarsduik  georganiseerd. Meestal vindt deze plaats tussen 14:00 en 15:00 uur. De kosten van deze duik zijn 5 euro en de opbrengst hiervan gaat altijd naar een goed doel. Het wordt georganiseerd samen met de Unox nieuwjaarsduik. Er zijn voor de veiligheid duikers aanwezig, wel is de duik volledig op eigen risico en mogen kinderen onder de 14 jaar niet zonder begeleiding het water in. Het Harlinger strand in Harlingen is voor iedereen vrij toegankelijk en ook goed te doen op een rolstoel. Wel zul je dan een klein stukje om moeten rijden, dit doe je door de dijk aan de rechterkant te betreden. Ook voor fietsers is het vanaf hier mogelijk om over de Westerzeedijk te fietsen. Daarnaast is er ook hier een strandpaviljoen aanwezig, wil je gewoon wat goedkoper drinken dan zijn er om de hoek vele supermarkten te vinden.

Ontstaan van het strand in Harlingen

Hoewel je anders zou denken bestaat het Harlinger strand pas sinds 1997. In deze tijd is er zand vanuit het kanaal naar de zoutindustrie gehaald om dit strandje te creëren. Dit kanaal was toentertijd nog verdiept. In 2013 werd dit strand goed onder handen genomen. Zo werd er onder andere 10.000 kuub nieuw zand opgespoten voor het nieuwe zomerseizoen. Het zand werd door het schip genaamd De Graaf Senior vervoerd vanuit de vaargeulen tussen Terschelling en Vlieland. Nadat de boot volgeladen was vertrok hij weer naar het strand in Harlingen om het zand te lossen. Nu op dit moment is dit gebied erg aantrekkelijk en zeker de moeite waard om te bezoeken. In de winter om te genieten van de frisse lucht en het uitzicht en in de zomer om een sprong in de zee te wagen.