Natuurpark Mandefjild in Bakkeveen

Natuurpark Mandefjild in Bakkeveen heet ook wel de Bakkeveense Duinen. Ben jij op zoek naar een prachtig park om te wandelen? Kom dan naar het 261 hectare grote natuurgebied in Bakkenveen. Dit natuurgebied is een populaire wandelplek vanwege haar ontzettend mooie heidevelden, zandverstuiving, vennen en een bos. Iedere natuurliefhebber zal van deze plek echt kunnen genieten. Misschien kom je zelfs kuddes Exmoorpony’s en de Drentse Heideschapen tegen. Ook heb je ieder jaar de kans om de lammetjes te komen bekijken op de lammetjesdag. Omdat Natuurpark Mandefjild zoveel waarde aan natuur heeft, is het zelfs uitgeroepen tot Natura 2000-gebied. Dit betekent dat de Bakkeveense Duinen niet alleen vanuit Nederland, maar ook vanuit Europa wordt beschermd. De Bakkeveense Duinen ligt zo’n 12 minuten fietsen en 4 minuten met de auto van Zwembad Dúndelle vandaan. Lees hieronder meer over wat dit park zo mooi maakt.

Wat is er nog meer te beleven in Natuurpark Mandefjild?

Natuurpark MandefjildIn het natuurgebied de Bakkeveense Duinen zijn historische vondsten te vinden. Zo zijn er eeuwenoude sporen terug te vinden van een weg met de naam “De holle weg”. Het bijzondere aan deze weg is namelijk dat dit vroeger gebruikt werd als een verbindingsweg. Deze weg liep van de provincie Drenthe naar de provincie Friesland. Het spoor is nog steeds te zien doordat hier ontelbaar veel mensen hebben gelopen of met paard en wagen langs deze weg hebben gereden. Het is zelfs zo dat de wagens deze weg door het vele gebruik uitsleten. In deze tijd wordt de historische weg nog steeds door veel wandelaars gebruikt.

Verder kun je in Natuurpark Mandefjild eeuwenoude elementen vinden die belangrijk zijn voor de Friese cultuur. Zoals bijvoorbeeld een verzetsmonument en de verdedigingswal genaamd De oude Landweer.

Zandverstuiving in Natuurpark Mandefjild

Eén van de dingen dat dit natuurgebied extra leuk maakt naast de prachtige paarse heide, is de zandverstuiving. Hoewel de zandverstuiving vroeger groter was, is het nog steeds een leuke plek voor kinderen om te spelen. Zij vermaken zich wel in het zand. Wanneer je een hond hebt mag deze hier lekker rondrennen. Een deel van de zandverstuiving is langzaam begroeit met bomen zoals berken en dennen. Deze bomen zijn vrijstaand en dragen bij aan de vogels in het natuurgebied. Voor de boompieper en geelgors is de zandverstuiving een thuis.

Pak nu je kans en ga er lekker op uit om van het Mandefjild te genieten. Samen, met je gezin of alleen? In Natuurpark Mandefjild vermaak je je als natuurliefhebber echt wel.