Hindeloopen

Hindeloopen is een rustige maar kleine stad in het zuidwesten van Friesland. Het ligt aan het IJsselmeer en wordt gezien als een geliefde plaats voor watersporters. Doordat Hindeloopen een belangrijke handelsplaats was kreeg het in 1225, ondanks de weinig inwoners toch stadsrechten. In deze eeuw vertrokken er vele schepen via de Zuiderzee  om hun brood te verdienen. De schippers kwamen aan met met jenever en vertrokken later weer met wollen sloffen. Een heel avontuur wat nog steeds terug te zien is in deze stad.

Hindeloopen is met ongeveer 950 bewoners, na Sloten de kleinste stad in Friesland. Hoewel het door het kleine aantal inwoners meer een dorp lijkt is het toch echt een stad. Fries spreken doen ze hier wel met een sterk afwijkend accent genaamd Hindeloopers. Dit dialect onderscheid zich door de middeleeuwse klinkers. Hindeloopen is een echte havenstad waardoor boten dus ook nu nog vol aanwezig zijn.

Bezienswaardigheden Hindeloopen

HindeloopenHindeloopen is een scheepvaart dorp. Dit houdt in dat ook vandaag de dag scheepvaart nog erg belangrijk is. Gelegen aan de oevers van het IJsselmeer zie je nog vele eeuwenoude tradities voorbijkomen. Zeemansliederen hoor je af en toe nog voorbijkomen bij feesten en er zijn vele monumenten te vinden. Deze plaats is door de Japanse toeristenbond uitgeroepen tot één van de dertig mooiste dorpen in Europa. Best grappig eigenlijk aangezien het toch echt een stad is. Maar dit geeft toch aan wat voor waarde deze plaats heeft. Het is gewoon echt een plaats die je ooit eens moet gaan bezoeken.

Langs de mooi grachten lopen, het museum in Hindeloopen bezoeken of gewoon genieten van de natuur eromheen. Er is meer dan genoeg te doen in deze plaats. Maar ook het IJsselmeer zelf is zeker de moeite waard om te ontdekken. Huur een boot of vaar mee met een zeilboot. Op deze manier krijg je op een compleet andere manier een beeld van Nederland. En tegelijk zie je deze stad op zijn mooist, vanaf de waterkant.

Activiteiten Hindeloopen

Het weer in Hindeloopen is wat kouder dan op het platteland. Dit komt omdat het gelegen is aan het IJsselmeer. Het koude water wind kan hierdoor sneller over deze stad heen razen. Ook qua regen zorgt het meer voor meer neerslag. Het kan dus zomaar zijn dat als je deze plaats bezoekt het in je eigen woonplaats droog is en hier heel erg regent. Deze plaats is uiteraard mooier als het gewoon mooi weer is, maar ook met regenachtige dagen kan het erg mooi zijn om hier langs te gaan. Denk bijvoorbeeld aan uitwaaien bij een storm op de dijken of gewoon genieten van een plaats zonder toeristische drukte. Genoeg mogelijkheden zijn er ook om ergens binnen deze stad te ontdekken. Dit kan natuurlijk bij het museum of een lokaal vissersrestaurant.