Sneekermeer

Het Sneekermeer, ook wel Snitser mar genoemd, is een groot meer in Friesland. Het ligt zoals de naam al zegt ten oosten van de stad Sneek en tussen de dorpen Terherne en Goingarijp. Het Sneekermeer is vooral bekend om de Sneekweek. Maar ook bij watersporters, zeilers in andere waterliefhebbers is dit een geliefde plek. Het gebied is ongeveer 1200 ha groot en het gehele jaar toegankelijk. Wel zijn de bepaalde plekken waar je vanwege de vogels in de winter niet mag komen. Uiteraard hoeven schaatsers met deze winter rustgebieden geen rekening te houden. Maar watersporters kunnen van 1 oktober tot 1 april beter de met gele boeien gemarkeerde gebieden vermijden.

Sneekermeer en omgeving

SneekermeerRond het Sneekermeer zijn er verschillende plaatsen waar je kan parkeren. Denk hier bijvoorbeeld aan het Pottenstrand. De parkeerplaatsen zijn geheel gratis, daarnaast vertrekken vanuit dit gebied ook verschillende boten naar de omgelegen eilandjes in het Sneekermeer. Zo kan je ook zonder boot heerlijk genieten van deze omgeving. Voor mindervaliden zijn er verharde paden aangelegd zodat ook met rolstoel dit gebied gewoon toegankelijk is. Ook honden mogen gewoon in dit gebied komen, wel moeten ze aangelijnd worden.

Ontstaan Sneekermeer

Het gebied is ontstaan in de middeleeuwen als gevolg van ontginning van veen. Door het Sneekermeer heen loopt een Zandrug genaamd gravinneweg. Dit is een ondiep gedeelte  dat in 1911 zelfs droog kwam te staan door de zon. Dit was ook het moment dat men zonder nat te worden door het Sneekermeer kon lopen. Het gebied is een samenvoeging van het meer zelf, de Zoutepoel, Goëngarijpsterpoelen en de Gauwster Hoppen. Daarnaast bevat het de eilanden: Greate Griene en Lytse Griene, oftewel groot en klein groenland. En het bekendste eiland genaamd Kolmeersland oftewel het starteiland. Opvallend is dat het meer eigenlijk niet aan Sneek ligt en zelfs grotendeels niet in Súdwest-Fryslân te vinden is. Toch wordt dit gebied wel hieraan gekoppeld. Dit komt voornamelijk doordat de bekendste activiteiten vanuit deze stad en gemeente worden georganiseerd. Denk bijvoorbeeld aan de Sneekweek: een zeilwedstrijd dat elk jaar in augustus plaatsvind.

In dit gebied zijn naast de vele wedstrijden verschillende watersportfaciliteiten te vinden. Zo zijn er vele jachthavens, is er een speedboatbaan aangelegd en vind je hier uiteraard een starttoren voor zeilwedstrijden. Een perfecte plek om heerlijk eens rond te varen of gewoon te genieten van het uitzicht.