IJlst

IJlst is een kleine stad in het zuidwesten van Friesland. Met iets meer dan 3000 inwoners is deze plaats klein te noemen, toch ontving het in het jaar 1268 stadsrechten. Voor de meeste onder ons is deze plek vooral bekend van de films: de schippers van de Kameleon. Deze werden namelijk deels hier opgenomen in 2002 en 2005. Het oude stadhuis en de bleekweiden dienden namelijk als decor. De inwoners hebben ook hier weer een aparte bijnaam genaamd: kypmantsjes. Dit komt af van een een rond koekje van tarwemeel dat op het ijs altijd werd verkocht.

Geschiedenis

Hoewel er weinig te vinden is over de geschiedenis van IJlst weten we dat het in het jaar 1268 stadsrechten kreeg. De geschiedenis begon voornamelijk met de stins. Dit is een burcht of landhuis die in deze plaats samen met de kerk een front vormde. Hierdoor was de zuidzijde genaamd Ylostins zo sterk dat het met een klein leger goed te verdedigen was. Een deel van IJlst heeft door deze gebeurtenissen, net als andere steden in Friesland een beschermd stadszicht. Hoewel er veel theorieën zijn waar de naam IJlst vandaan komt, wordt er verwacht dat dit uit deze stins geboren is. De oorspronkelijke naam van IJlst is namelijk toentertijd Ylike geweest. Later is dit veranderd in Ylts of in het Fries: Drylts.

Voor deze stad was handel en scheepsbouw de belangrijkste inkomstenbron. Vroeger is IJlst namelijk ontstaan aan de oude EE (of Ye). Dit is een riviertje tussen de toenmalige Zuiderzee en Middelzee. De gracht die door deze stad heen loopt is nog een overblijfsel van deze rivier. Over deze rivier wordt ook geschaatst tijdens de Elfstedentocht.

Bezienswaardigheden in IJlst

IJlstDoordat IJlst dicht bij Sneek ligt wordt het regelmatig gebruikt als overnachtingsplaats voor bijvoorbeeld de Sneekweek. Echt optimaal is dit niet aangezien het vijf kilometer ten zuiden ligt van deze stad. Wel is er in deze plaats nog een molen genaamd de Rad van dichtbij te zien en zijn de grachten zeker een aanrader om eens langs te lopen. Verder zijn er om dit gebied heen veel weilanden. Hierdoor kun je heerlijk in de verte kijken. Voor de meeste onder ons is een dag op deze plek waarschijnlijk te veel. Maar door het te combineren met de dorpen en steden eromheen kun je hier zeker genieten. Mocht je meer genieten van de bossen dan van de weilanden en het water dan kan je een bezoek nemen aan het Rasterhoffpark. Een heerlijk gebied net geen 1 kilometer van het park af met bossen, natuur landschappen en schotse hooglanders.