Bolsward

Er wordt vanuit gegaan dat Bolsward ontstaan is in het jaar 714. Eeuwen later in het jaar 1455 kreeg Bolsward stadsrechten. In deze stad ligt een bron aan geschiedenis, zoals dat het in de middeleeuwen een belangrijk handelscentrum was en dat het vroeger bekend stond als bedevaartsoord. Later werd Bolsward bekend als start en finish van de fietselfstedentocht. Een interessant weetje is dat Bolsward is gebouwd op drie terpen, wat inhoudt dat deze plaats gebouwd is op kunstmatige heuvels die dienden als dijken in tijden van stormvloed en overstromingen.

Historische gebouwen

BolswardHet stadhuis van Bolsward is in de 16e eeuw gebouwd en over de jaren heen is het een hele populaire trouwlocatie geworden. Het oudste gebouw van Bolsward is niet het stadhuis, maar een eeuwenoude kloosterkerk gebouwd in de dertiende eeuw, namelijk de Broerekerk. Inmiddels is dit bouwwerk niet meer in gebruik als kloosterkerk, omdat het in 1580 werd verlaten en afgebroken. Precies 400 jaar in 1980 veranderde deze kerk door een brand in een ruïne. 6 jaar later was dit eeuwenoude gebouw weer toegankelijk voor bezoekers. 20 jaar daarna in 2006, kreeg deze kerk een glazen overkapping.

Wat is er nog meer te beleven in Bolsward?

Heamiel

Één van de meest populaire evenementen in deze stad is toch wel de Heamiel. Dit festival wordt jaarlijks elk laatste weekend van juni georganiseerd en staat bekend als de kroon op juni. Wat je hier kunt verwachten zijn onder andere de intocht met wagens, markten, een maaltijd en volksdansdemonstraties. Meer informatie over dit evenement is te vinden op de Heamiel pagina.

Rondvaart

Midden in het zomerseizoen in de maanden juli en augustus een gratis rondvaart door de historische stadsgrachten van Bolsward. Deze tour wordt 5 dagen per week, iedere maandag t/m vrijdag gehouden en is een echte aanrader! De rondvaart begint om 14:00 uur en heeft een duur van 45 minuten waarin vrijwilligers vertellen over de rijke geschiedenis van Bolsward. Aan iedere rondvaart op rondvaartboot “de oliekoek” kunnen maximaal 12 personen deelnemen. Bereid je voor om deze stad op een nieuwe manier te ontdekken!

Lekker het groen in

In Bolsward liggen twee geweldige locaties in het groen. Om te beginnen is “Het Hoog Bolwerk” een overblijfsel van de 16e-eeuwse verdedigingswerken. De grachten rondom de binnenstad van Bolsward en “Het Hoog Bolwerk” vormen samen een beschermd Rijksmonument. De tweede prachtige locatie die zeker aan te raden is, is het JulianaPark Bolsward. Dit park is in het jaar 1913 aangelegd en is gelegen midden in de stad. Het is dagelijks toegankelijk en is rijk aan grasvelden, vijvers, oude bomen en een rozentuin. Dat is nog niet alles! Er is zelfs een oude volière waar tijdens bruiloften gebruik van gemaakt kan worden als dansvloer of tijdens fotoshoots. Maar officieel wordt dit podium gebruikt tijdens kleine evenementen.