Home Kerstmarkten in Friesland

Kerstmarkten in Friesland

Elk jaar weer vind je prachtige, gezellige kerstmarkten in Friesland. Grote en kleine markten ontstaan overal. Maar 1 ding hebben ze gemeen: het draait om kerst, gezelligheid en leuke dingen speuren. Wij hebben een overzicht gemaakt van de beste kerstmarkten in jouw buurt. Sommige zijn met prachtige lichten in de avond en andere juist weer op een zaterdag overdag. Zo is er voor iedereen wat wils en kun jij ook overal genieten van die heerlijke sfeer.

Overzicht kerstmarkten in Friesland

Hieronder vind je een compleet overzicht van kerstmarkten in Friesland. Wij missen er vast nog wel een paar. Dus heb jij een aanvulling? Twijfel dan niet en stuur ons even een bericht via het contactformulier. Dan voegen we deze direct toe aan de lijst!

Oorsprong kerstmarkten

Kerstmarkten in FrieslandKerst is in de afgelopen jaren flink veranderd, zo ook in deze mooie provincie. Het ontstaan van deze activiteit komt alleen al van vele jaren terug. In deze tijd, tijdens de middeleeuwen, wordt er volgens de staat Saksen de eerste echte kerstmarkt gehouden. Dit ging niet om mooie spullen kopen, maar voornamelijk om het beste en mooiste vlees in te slaan voor de koude dagen die er aan zaten te komen. Dit vlees was langer houdbaar en van goede kwaliteit. Hierdoor had je meer kans op een lekker stuk vlees in de winter dan andere mensen.

Een speciale commissie besluit in deze jaren wat je wel en niet mag verkopen op deze markten. Op een gegeven moment besluiten zij dat ook andere verkopers hier hun producten mogen aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan noten, fruit, speelgoed en snoep! Hier is het ontstaan van deze kersttraditie begonnen. Vanaf de 20e eeuw zie je de verandering naar hetgeen wat wij nu als markt kennen langzaam ontstaan. Kerstmarkten in Friesland lijken hier natuurlijk ook veel op. Heerlijk eten, oude ambachten en gezelligheid ontbreekt hier in ieder geval niet. Wat wil je nog meer? Kom ook langs op één van deze dagen: of je nu komt voor de sfeer of aankopen. De beleving alleen al is jouw bezoek meer dan waard.