Fietsen in Franeker

Wil jij fietsen in Franeker? Dan is deze fietstocht zeker een aanrader. Deze fietsroute gaat langs prachtige weilanden en rivieren. Tussendoor kom je door mooie natuurgebieden en zie je links en rechts verschillende molens verschijnen. De vogels vliegen hier om je heen en de rust is een aangename verrassing. De fietsroute start in Franeker en neemt je door de weilanden mee naar Sexbierum. Daarna leidt het je langs een stuk van de Waddenzee. Hierna gaat de fietsroute via de dijk terug door Wijnaldum naar de startplaats. De tocht is ongeveer 25 kilometer lang en duurt ongeveer 1,5 uur.

fietsen in franekerBegin met fietsen in Franeker

Voordat je opstapt is het belangrijk dat je je op een zonnige dag goed insmeert. Neem ook genoeg drinken mee en zorg voor een snack die de nodige boost kan geven. Fietsen in Franeker begint met deze fietstocht bij de Jan Piebengastrjitte dicht  bij het centrum. Geniet van de mooie omgeving, de prachtige oude huizen en grachten en zet dan je tocht voor naar het noorden. Je volgt het nummer 12 bij de Hertog van Saxenlaan en Sexbierumerweg. Vanuit hier wijst de route voor zich. Nadat je onder de snelweg door bent gegaan begint de rust en kan je vol genieten van de natuur. Overal om je heen zie je mooie weilanden. Vooral in de zomer levert dit mooie plaatjes om aangezien deze dan vaak gevuld zijn met tulpen of groenten.

[put_wpgm id=6]

Fietsroute Franeker door Sexbierum

We fietsen door naar Sexbierum: een klein dorpje met een bijzondere naam. Bij dit dorp is het goed om even te rusten. Je hebt bijna een derde van de route gehad. Terwijl je hier uitrust kun je onder andere genieten van de Molen de Korenaar. Deze bezienswaardigheid werd gebouwd in 1868 en gebruikt om graan te malen. De molen wordt nu nog af en toe gebruikt door vrijwilligers op  speciale gelegenheden. Een mooie plek om op de foto te gaan of over de geschiedenis te lezen. Vanuit Sexbierum gaan we verder naar Pietersbierum waar we de fietsroute 40 en 43 volgen naar de Noordzee en de Waddenzee.

Bij de dijken kun je even de fietsen neerzetten en kijken of je de eilanden kunt zien. Bij goed weer is het zeker mogelijk om Terschelling op afstand te zien. Mocht je geluk hebben kun je over de Waddenzee en Noordzee ook nog een glimp van Vlieland opvangen. Via de route 54 en 18 vervolgen we de fietstocht door Wijnaldum richting het zuiden. We gaan door het dorp Herbaijum en fietsen dan terug naar Franeker. In deze stad is de fietstocht alweer ten einde gekomen. Neem nog de tijd om te genieten van alle monumenten of neem een kijkje bij het Botniahuis. Ben je meer van de natuur? Dan kan je de route vervolgen met één van onze andere tochten. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om van het uitzicht te genieten en bij te komen met een heerlijk bakje koffie.