Ketliker Skar

Wanneer je vanaf Oranjewoud met de fiets vertrekt, kun je binnen 13 minuten bij Ketliker Skar zijn. Dit bos is gelegen in de plaats Katlijk dat dicht bij Nieuwhorne ligt. Daarmee is het onderdeel van Heerenveen. Wanneer je vanuit Oranjewoud met de auto hierheen reist, doe je hier ongeveer 10 minuten over. Vanuit het dorp Oudeschoot ben je ongeveer even lang onderweg. Ga je vanuit hier met de auto richting het cultuurbos? Dan kun je er binnen 4 minuten zijn. De wandeling is 6 kilometer lang en heeft een grootte van 468 hectaren.

Door middel van een rolstoelpad van 2,5 kilometer is er rekening gehouden met mindervaliden. Vanwege het feit dat er al sinds 1987 Schotse hooglanders in Ketliker Skar staan, zijn er geen honden toegestaan in dit bos. Daarom is deze wandeling niet geschikt wanneer je gezellig met je hond wilt wandelen. Wel is het bos voor de rest vrij toegankelijk. In het bos kun je paddestoelen tegenkomen en naast dat je kunt wandelen op statige lanen, heb je hier ook de mogelijkheid om heerlijk te genieten van de heide. Daarnaast heeft Ketliker Skar ook een beekdalgebied.

Ketliker Skar en de natuur

Ketliker SkarNaast alle prachtige natuur die je in dit bos kunt vinden staat er ook een uitkijktoren bij de ingang van Ketliker Skar. Wanneer je deze uitkijktoren beklimt kun je prachtig uitkijken over het beekdalgebied. De naam hiervoor is Tjongerdellen en het is dan ook een overblijfsel van beekdal de Tjonger. Dit beekdal is al best oud en de lage graslanden overstromen in de winter vaak. Tijdens datzelfde seizoen kun je hier vele wilde zwanen en ganzen zien. Het beekdal is niet alleen voor jou mooi om te bekijken, voor veel vogelsoorten is dit een heus paradijs. In de vennen kun je wilde planten zien tijdens de late winter en ook tijdens het vroege voorjaar. Denk bijvoorbeeld eens aan de Wilde gagel. Paddestoelen zijn hier ook volop te vinden waardoor je genoeg mooie dingen in de natuur kunt ontdekken.

Houd je ervan om eens ergens anders te lunchen dan normaal gezien? Neem dan je geliefde of je gezin gezellig mee voor een unieke picknick bij de picknicktafels. Geniet van de diverse boomsoorten die je in Ketliker Skar kunt vinden. Waarschijnlijk verwacht je het niet, maar de Rode paardenkastanje staat ook in dit bos. Vind je het leuk om na een boswandeling de verschillende hoogtes van de heide te ontdekken? Sommige gedeeltes zijn iets hoger omdat ze droger liggen. Andere hei gedeeltes liggen lager en zijn vochtiger omdat het langs de vennen loopt. Om de heide jong te houden wordt deze zo af en toe afgeplagd.

Geschiedenis Ketliker Skar

Eind 19e eeuw werd natuurgebied verkocht aan een boerenfamilie uit Drenthe omdat er anders beslaglegging op kwam. Deze familie is begonnen met het aanleggen van zowel bossen als rechte lanen. Het doel van het bos was houtproductie. Daarnaast werden er van een aantal weilanden heidevelden gemaakt. Hiervan is tegenwoordig gelukkig nog wel wat over. De familie gebruikte het natuurgebied in de herfst om samen met vrienden te jagen. Jaren later in 1969 werd het gebied samen met het slot door It Fryske Gea gekocht.

Vorig artikelVegelinbossen Sint Nicolaasga
Volgend artikelMolkwerum