Joure

Joure, in het Fries bekend als Jouwer is de hoofdplaats van de gemeente De Friese Meren. Er wordt gedacht dat De Jouwer komt van het Friese woord Hjouwer dat haver betekent. In 2016 telde Joure 13.013 inwoners. Inwoners van Joure worden ook wel Jousters genoemd of in de volksmond zelfs Jouster Keallepoaten wat kalfspoten betekend. De Friese Keallepoat werd vroeger als een koekoffer gebracht aan de watergeest. Dit werd gedaan om dank te uiten voor de voorziening van de hoeveelheid water dat hun stuk land kreeg. De Friese Keallepoat is een product dat bestaat uit twee koeken die naast en tegen elkaar aan worden gebakken. Daardoor lijken deze op kalverpoten. Naast de ingrediënten roggebloem en honing worden er ook verschillende kruiden aan toegevoegd.

Geschiedenis

JoureHet dorp Joure is ontstaan bovenop een zandrug dat ligt op een kruising van waterwegen naast het voormalige dorp Westermeer. Rond het jaar 1400 werden er veel kanalen gegraven. Dit was nodig voor de scheepvaart. Noormannen waren bevreesd en zochten veilige plaatsen voor hun trekpaarden. In de jaren 30 van de twintigste eeuw was er sprake van een crisis. Toch waren er veel bedrijven in de weer in Joure. Zo was deze plaats druk bezig om turf te graven dat vervolgens met Friese vrachtschepen, ook wel skûtsjes genoemd, werd vervoerd. Tegenwoordig zijn er nog een aantal straatnamen die herinneringen van de scheepswerf terug brengen. Straten als Eeltjesbaes, Aukebaes en Hettebaes zijn plaatsen waar nieuwe skûtsjes werden gemaakt. Ook werden er veel reparaties verricht.

Voordat de oorlog plaatsvond was Joure onderdeel van een paardentram netwerk. Zo was dit dorp verbonden met plaatsen als Sneek, Lemmer en Heerenveen. De Stationsstraat stamt uit die tijd en moest toentertijd speciaal worden aangelegd. Eerst werd al het vervoer namelijk allemaal per boot ondernomen. Volgens Friese traditie wordt Joure officieel geen stad genoemd. Toch is deze plaats te groot om een dorp te worden genoemd. Daarom noemen de Friezen dit een vlecke.

Joure Monument

Waar staat Joure nog meer bekend om?

Een heel belangrijk onderdeel van deze plaats is uiteraard dat Douwe Egberts hier ontstaan is. Dit ging al terug naar 1753 toen de vader van Douwe Egberts, die gek genoeg Egbert Douwes heette, in Joure een zaak in koloniale handelswaren begon. Vanuit hier is de koffie uitgegroeid naar dit nu zeer bekende merk. Op dezelfde locatie aan de Midstraat waar het allemaal begon, zat nog jarenlang een winkel van Douwe Egberts. Helaas is deze in 2014 gesloten. Wat ze wel hebben overgehouden is de grootste koffie kop van dit merk. Als je Joure in komt rijden valt deze niet te missen.

In deze plaats vind je naast het bovenstaande ook het mooiste zwembad in Friesland. Voor veel mensen is dit de plaats om met slecht weer te gaan zwemmen. Dit zwembad trekt dan ook regelmatig zoveel bezoekers dat ze moeten besluiten om niet meer mensen toe te laten. Vroeg aanwezig zijn dus: voornamelijk in de vakantie!

Friese Ballonfeesten!

Wat ook heel leuk is om te weten, is dat er in deze plaats sinds 1986 ook Friese ballonfeesten worden georganiseerd. Jaarlijks stijgen ongeveer 35 heteluchtballonnen op. Dit feest vindt ieder jaar in de zomer, meestal in juli plaats. Ideaal voor als je op vakantie bent in Friesland en op zoek bent naar een origineel dagje uit. Verder kun je in de zomer tijdens de maand augustus de Romantische markt bezoeken. Deze markt duurt maar één dag maar de organisatoren hebben de Midstraat helemaal speciaal ingericht voor dit evenement. Ook kinderen kunnen zich elke zomer vermaken tijdens de Jeugd Vakantie Dagen. Dit evenement wordt georganiseerd in de laatste week van de basisschoolvakantie.

Rotonde Joure

Van het jaar 1973 tot het jaar 2017 bestond het knooppunt Joure uit een rotonde. Deze leidde naast Joure ook naar Heerenveen, Sneek en Lemmer. De reden dat de gemeente deze rotonde heeft weggehaald is voornamelijk omdat er vaak file stond. Terwijl het verkeer vanuit Heerenveen ongehinderd de rotonde op kon rijden, werd de doorstroming voor het verkeer vanuit Sneek en Joure vaak geblokkeerd. Uiteraard zorgde dit voor grote ergernis bij de bestuurders. Sinds 2003 zijn er bijna jaarlijks stappen ondernomen door de regering die ertoe leidde dat het knooppunt Joure geen frustratiepunt meer zou zijn. Uiteindelijk zijn de grootschalige werkzaamheden eind 2015 gestart. Ondanks dat verschillende mensen tegen verandering waren, is het knooppunt Joure sinds oktober 2017 beter toegankelijk. Daarnaast zijn er nu al bijna geen files meer, dit zorgt hopelijk voor meer blije en tevreden automobilisten.

Volgend artikelAkkrum