Heerenveen: een dorp vol sportfaciliteiten en natuur

Hoewel je het niet snel zou denken is Heerenveen niet een stad, maar een dorp in Friesland. Doordat het pas later een populaire woonplaats werd heeft het geen stadsrechten gekregen. Deze plaats in het Fries genaamd Hearrenfean is daartegen wel de hoofdplaats van de gemeente Heerenveen. Met meer dan 30.000 bewoners is dit het grootste dorp in Friesland en is het zelfs groter dan de meeste steden. Deze plaats is namelijk de vier na grootste plaats in Friesland.

HeerenveenHeerenveen staat voornamelijk bekend om de sporten. Vele schaatsers en andere sporters worden hier getraind in Thialf. Denk bijvoorbeeld aan Sven Kramer die hier geboren is. Maar ook Epke Zonderland, die in Sportstad Heerenveen traint. Tegenwoordig draagt deze turnhal dan ook zijn naam. Naast de sporten is er nog veel meer te ontdekken in deze mooi plek in het midden van Friesland.

Natuur in omgeving Heerenveen

Als je in de omgeving van Heerenveen bent zijn er vele mogelijkheden om volop te genieten. Je kan bij Oranjewoud de natuur in, zonnen en zwemmen bij het strand op de Heide of gewoon het centrum ontdekken. Het centrum is niet zoals je van dorpen gewend bent. Er zijn genoeg winkelstraten en over het algemeen zelfs meer winkels dan de steden eromheen. Ook kan je één of meerdere van de 30 rijksmonumenten bezoeken. Denk hier bijvoorbeeld aan de Oenemastate, een voormalig landhuis of burcht dat een stins is. Een dagje winkelen is dus zeker mogelijk.

Voor de natuur kan je het beste naar het natuurgebied bij Oranjewoud gaan. Hier is een prachtig bos met hierachter een zandverstuiving te vinden. Daarnaast is er in dit koninklijk bos in Friesland een overtuin te vinden. Ook kan je heerlijk van het uitzicht genieten op de uitkijktoren, de weilanden en grote paden door de bossen. Ben je meer van de geschiedenis? Dan is het Museum Belvédère zeker een bezoekje waard. In de zomer kan je ook door de Heerenveense grachten heerlijk varen. In deze tijd van het jaar zie je niet alleen boten, maar ook vele mensen die heerlijk hier kanoën of andere wateractiviteiten doen. Voor het echte zwemmen kan je natuurlijk beter naar het strand de heide gaan waar ook volop gekanood wordt. Is dit meertje iets te klein voor jouw doen? Bezoek dan het dorp Oudehaske precies naast Heerenveen. Hier ligt namelijk het prachtig mooie natuurgebied met een meer genaamd Nannewiid.