De Leijen

Wanneer je het leuk vind om te fietsen langs een meer dan is De Leijen zeker voor jou. In de gemeente Tytsjerkeradiel vind je het voornamelijke ondiepe water. De omgeving is zeker een fietsroute waard. Hoewel je ook deze route op alle locaties kan starten beginnen wij in de buurt van Eastermar op de Sumarderwei. Wil je hem vanuit een andere locatie rijden? Dan is dat geen probleem en doe je de route in een andere volgorde. De fietsroute is bijna 17 kilometer lang en duurt ongeveer een uur om uit te rijden.

Fietsen om de Leijen

Fietsen de LeijenDe Fietsroute om het meer de Leijen is een aangename route met prachtige uitzichten over het water en de weilanden. Doordat je om een meer heen fietst is het wel een route die af te raden is met harde wind. Maar mocht de wind meevallen en er geen regen vallen dan is dit de route voor jou. Route de Leijen, in het Fries De Leien, ligt tussen Burgum en Drachten in. Wij zullen vanuit Eastermar, oftewel Oostermeer, beginnen op de route 79. Via Eastermar gaan wij naar het Oosten. De tocht begint rustig langs allemaal mooie weilanden. Na een paar kilometer vervolgen we de route met fietsroutenummer 78 richting Rottervalle.
[put_wpgm id=8]

In het westen zie je het meer De Leijen al liggen. Ook kom je langs een klein strandje waar je even kan pootje baden. Geniet van de watersport activiteiten of probeer het zelf ook eens uit. Zo heb je hier de mogelijkheid om te leren windsurfen. Uiteraard is het ook gewoon toegestaan om toe te kijken naar andere watersporters. Wanneer je uitgekeken bent op het water rijdt je via het land naar Rottervalle. Dit kleine dorp heeft ongeveer 2000 inwoners maar is toch een voorbeeld voor vele andere dorpen. De streek heeft namelijk een verbeteringsprogramma waar moderne landbouwontwikkelingen centraal staan. Veel nieuwe technieken die nog in de testfase zitten kun je hier dus tegenkomen. Hierdoor is het zeker de moeite waard om even goed om je heen te kijken of je iets unieks kan spotten in dit gebied.

Fietsroute de Leijen

Om verder te gaan pakken we route 99 en 46 naar Opeinde.  Hier ben je ook aangekomen op de helft van de route. We rijden Opeinde binnen, neem even rust of bekijk het dorpje even. Hierna zullen we weer naar boven rijden terug naar Eastermar. We nemen route 95 langs het meer die we nu van de andere kant goed kunnen bekijken. Daarna pakken we de fietsroute de Leijen op nummer 94 en sluiten we af met 82.

Fietsen om het meer de Leijen is een leuke fietstocht die niet te lang maar ook niet te kort is. Daarnaast is er genoeg om je heen te doen zodat je van deze reis prima een leuke middag kan maken. Langs de dorpen en weilanden en om het meer heen fietsen is echt een leuk uitje voor jong en oud. Wanneer pak jij de fiets op deze rotue?