Gondelvaart Aldeboarn

De Gondelvaart in het dorp Aldeboarn, oftewel Oldeboorn vindt sinds 1945 als jaarlijks evenement plaats. Dit dorp ligt in de buurt van het mooie Akkrum. De afgelopen 74 jaar is het bezoekersaantal uitgegroeid tot over de 10.000 mensen. Door deze hoeveelheid is de Gondelvaart uitgegroeid tot één van de grootste Friese evenementen. In 2019 begint het feest in Aldeboarn op vrijdag 30 augustus.

Wat is de Gondelvaart?

Het dorp zelf heeft ongeveer 1400 inwoners en 25 buurtverenigingen. De meerderheid van deze buurten doet mee aan de Gondelvaart. Om precies te zijn, zijn dit 13 tot 15 buurten. Het bouwen van de Gondels kost veel tijd en energie, maar toch vinden verschillende buurten het geweldig om ieder jaar weer mee te doen. Als men 600 uur bezig is met het maken van de gondels is dit normaal gezien het gemiddelde dat elke buurt eraan besteedt. Mede door deze samenwerking in het bouwen van gondels is de band in Aldeboarn heel sterk onder elkaar. Wanneer je deze plaats bezoekt zul je merken dat er een echte dorpscultuur terug te vinden is. Wanneer er nieuwe inwoners zijn, zijn ook zij gelijk welkom om mee te bouwen aan de gondels. Uiteraard kunnen zij ook op andere manieren mee helpen met het organiseren van activiteiten.

GondelvaartWanneer je in Friesland bent opgegroeid zul je vast en zeker al eens gehoord hebben van dit grootse evenement dat zich op het water bevindt. De Gondelvaart begon allemaal met optochten door middel van boten. Door de jaren heen heeft het evenement zich ontwikkeld. Ieder jaar drijven er ongeveer 15 objecten op het water. Deze kun je niet meer gewoon een boot noemen want de objecten zien er eerder uit als complete theaters. Het publiek kan de voorstellingen aanschouwen terwijl deze vanaf 21:00 uur op de vrijdagavond voorbij komen drijven. Omdat er meerdere voorstellingen achter elkaar gehouden worden duurt elke theaterstuk maar drie minuten. Deze tijdsduur is per stuk ingepland zodat er continue een lijn is in de voorstellingen. Over een lengte van zo’n 2 kilometer vaart de stoet in het donker door de rivier genaamd De Boarn heen en weer. Het is een bijzondere happening om bij te zijn.

Gondelvaart Aldeboarn: niet alleen theater

Voordat de Gondelvaart van start gaat is er om 17:00 uur eerst een Gondelmarkt. Hier kun je verschillende stands vinden en gedurende het evenement kun je gezellig luisteren naar diverse optredens. Als je van buurtspelletjes houdt, is dit evenement ook echt een aanrader voor jou. Dit onderdeel maakt dat het voor kinderen en tieners ook interessant blijft om bij de Gondelvaart aanwezig te zijn.

Tarieven Gondelvaart Aldeboarn

De Tickets voor dit jaarlijkse evenement zijn in 2019 vanaf 15:00 uur aan de kassa te koop. Voor kinderen t/m 12 jaar is de toegang geheel gratis. Volwassenen betalen € 7,00 euro per ticket. Let op: de kosten voor de feesttent zijn hierbij niet inbegrepen. Ook als je niet de Gondelvaart wilt zien, maar wel graag naar de Gondelmarkt wilt is dat goed te doen. Wanneer je het dorp voor 19:00 uur verlaat en daarmee je ticket inlevert, krijg je
€ 5,00 euro terug.