Sneekweek

Sneekweek, wie heeft er niet over gehoord? Zelfs als je niet uit Friesland komt is dit een bekende term. De Sneekweek bevindt zich uiteraard in de stad Sneek en vindt ieder jaar plaats op de eerste zaterdag van augustus. De Sneekweek is niet alleen maar bekend in Friesland of in de rest van Nederland. Het is zelfs zo dat deze week ook bekend is in Europa vanwege de gezelligheid en omdat dit het grootste zeilevenement is. Sneekweek staat overigens niet alleen bekend om het zeilen. Heel veel jongeren kennen dit evenement vooral om de hoeveelheid alcohol die hier gedronken wordt. In Sneek wordt dan ook wel gesproken over: “Overdag om de eer, ’s avonds voor de sfeer.” Het zeilen vindt dus voornamelijk overdag op het Sneekermeer plaats.

Hoe is Sneekweek ontstaan?

Het idee van de Sneekweek is ontstaan vanuit een evenement dat al sinds 1814 ieder jaar plaatsvond op een woensdag in augustus. Dit evenement was al beroemd en heet Hardzeildag. Iedereen in Sneek die ook maar iets te maken had met zeilboten of zeilschepen ging naar “de meer” toe om vervolgens deze speciale dag te vieren. Later is deze dag bij de Sneekweek gevoegd en nu komt de Hardzeildag jaarlijks op de woensdag van de Sneekweek terug.

Hardzeildag120 jaar nadat de eerste Hardzeildag georganiseerd werd, was er sprake van de eerste Sneekweek ooit. Voor 6 dagen lang werden er twee wedstrijdseries samengevoegd voor een zeilwedstrijd. De twee zeilverenigingen vanuit Sneek genaamd: “Koninklijke Zeilvereniging Sneek”, die ontstaan is in 1851 en de “Sneeker Zeilclub” die in 1902 is ontstaan, namen deel hieraan. Dit was in het jaar 1934 toen er in totaal 177 deelnemers aan mee deden. Dat is echt een verschil met hoe het er tegenwoordig aan toe gaat. Over 1000 zeilboten bij vertrek verbaast dan ook bijna niemand zich meer. 32 jaar hierna werd er in Sneek een comité opgericht speciaal voor de Sneekweek. Zo kon men samen de hele week van het zeilevenement organiseren. In 1981 kwam er één vereniging genaamd “de Koninklijke Watersportvereniging Sneek”.

Programma Sneekweek 2019

Let op deze informatie is verouderd. Kijk voor het programma van 2019 op de site van de Sneekweek.
Het programma voor het jaar 2018 is hieronder beschreven.
Van zaterdag t/m dinsdag starten de wedstrijden om 10:00 uur. Woensdag begint dit om 9:00 uur en op donderdag weer om 10:00 uur. Op zaterdag, maandag, dinsdag en woensdag vinden de prijsuitreikingen van de dag plaats om 17:30 uur. Daarnaast zijn er van zaterdag t/m maandag iedere dag om 11:00 de demo sporten.

Vrijdag 3 augustus: De opening vindt plaats om 19:00 uur aansluitend met een vlootschouw. Deze dag wordt afgesloten met een geweldige vuurwerkshow.

Zaterdag 4 augustus: In de middag treden verschillende artiesten op.
Zondag 5 augustus: Ook deze dag starten de wedstrijden om 10:00 uur. In de avond om 18:00 uur zijn er teamwedstrijden. Tussen 13:00 uur en 16:00 uur treden verschillende artiesten op. Vanaf 22:00 uur is er live entertainment.

Sneekweek: ook leuk voor kinderen

Maandag 6 augustus: Deze dag is zeer geschikt om kinderen mee naar toe te nemen. Voor hen is er namelijk van 13:00 – 17:00 een speciaal programma. Zo is er gedacht aan een stormbaan waar buikschuif wedstrijden op worden gehouden. Daarnaast is er o.a. ook een photo booth, een Lego bouwwedstrijd en een goochelshow. Vind jouw kind het leuk om zich te laten schminken? Ook daar is aan gedacht! De kinderen hoeven zich dus niet te vervelen. Ook in de avond niet want van 18:00 uur tot 20:00 uur is er een Kids schuimparty. Om 22:00 uur vindt er een optreden plaats.

Verschillende zeilen op het Sneekermeer

Zeilboten

Dinsdag 7 augustus: Om 13:00 uur zijn de Palaver Friese jachten te zien. Een uur later, om 14:00 uur is er een wedstrijd tussen zowel de Boeiers en de Palaver Friese jachten. Om 22:00 uur is er een optreden.

Woensdag 8 augustus: De dag dat de 203e Hardzeildag plaatsvindt. Op deze dag begint de wedstrijd een uur eerder dan gewoonlijk, om 9:00 uur dus al. In de namiddag om 16:00 uur is ook de groep SKS Skûtsjesilen uit het dorp Terherne op het water te vinden. Tussen 13:00 uur en 16:00 uur treden er verschillende artiesten op. In de avond om 22:00 uur is er ook weer een optreden.

Donderdag 9 augustus: De laatste dag is alweer aangebroken wat betekent dat er in de ochtend nog een wedstrijd is en in de avond om 20:00 uur is er een uitreiking voor de hoofdprijs. Daar achteraan volgt een slotfeest.

Wil je specifiek informatie over wanneer welke artiest optreedt? Kijk dan voor het volledige programma op de site van de Sneekweek.