De Reuzen van Royal de Luxe

Royal de Luxe is een wereldberoemde voorstelling die in 2018 als Nederlandse première wordt uitgevoerd. Uiteraard is dit theater een hoogtepunt voor de Culturele Hoofdstad. Dit evenement vindt namelijk in Leeuwarden plaats. Wanneer je van 17 t/m 19 augustus in de Friese hoofdstad bent zijn deze reuzen natuurlijk niet te missen. Deze metershoge marionetten hebben namelijk een grootte die boven de huizen uitsteekt. Het straat theater is bedoeld voor (jonge) kinderen, maar ook volwassenen zullen er geen spijt van krijgen om dit te aanschouwen. Ook handig om te weten is dat dit evenement geheel gratis is. Royal de Luxe vindt in 2018 plaats in Nederland, maar reist over heel de wereld. Dit is dus je kans om de reuzen poppen eens te komen aanschouwen.

Wie zijn de karakters achter deze poppen?

Het leukste aan deze reuzen is dat zij niet alleen wandelen maar ook de omgeving tot leven brengen. Zo kijken ze je aan, dansen en eten ze. Maar dat is nog niet alles. Douchen en slapen behoort namelijk ook tot de show. Het is natuurlijk een hele happening om dit allemaal te kunnen waarnemen. Vandaar dat vaak duizenden mensen zich verzamelen om het verhaal van de reuzen uitgevoerd te zien worden. Het is een echte aanrader om naar Leeuwarden te komen voor deze voorstelling. Al helemaal omdat het de eerste keer is dat de reuzen van Royal de Luxe in Nederland zullen zijn.

Meer over de reuzen poppen

In dit verhalen spelen drie verschillende reuzen. De eerste reus is ook gelijk het grootste karakter, namelijk de duiker. Met zijn 11 meter aan lengte en een gewicht van 3 ton maakt deze reus zeker weten indruk. Er zijn dan ook bijna 30 mensen nodig om hem tot leven te laten komen. Materialen waarmee deze pop gemaakt is, zijn staal, limoenhout, leer en populieren. Zoals de naam al verraad, draagt deze reus een duikpak en een helm. Door deze uitrusting is hij bijna helemaal bedekt. Alleen bij zijn onderarm en handen is dit niet het geval. Voor het haar van de reus is paardenhaar gebruikt. Om de wenkbrauwen te maken is er gewerkt met bezemstro. De ogen van de duiker bestaan uit straatlantaarns. Deze werken op kleine motoren. Ook is de duiker eeuwen geleden vader geworden van een dochter.

Royal de Luxe ReuzenHet tweede karakter is het reuze meisje dat immers ook de dochter van de duiker is. Zij heeft een hoogte van bijna 5 meter en een gewicht van 800 kilo. Dit heeft te maken met de materialen waar het van gemaakt is. Staal, limoenhout en populieren zorgen ervoor dat de reus één geheel is. Om het reuze meisje in beweging te krijgen zijn er niet 30 maar 20 mensen nodig.

Kleding van het meisje

Afhankelijk van het weer draagt het meisje een roze of een groene jurk. Het is ook weleens voorgekomen dat ze een regenjas droeg of zelfs in Mexicaanse stijl gekleed was. Zij houdt van turnen en snoepen maar heeft wel het probleem dat ze haar vader kwijt is. Ze wilt hem wel terug vinden en daarom dwaalt zij door de straten van de culturele hoofdstad opzoek naar hem. Of het meisje haar vader kan vinden zul je tijdens de voorstelling ontdekken. Tijdens haar zoektocht door de stad mogen kinderen op haar armen schommelen.

De hond van het meisje

Het meisje heeft ook een hond als vriend namelijk de Xolo. Dit is een Mexicaanse hondensoort en is tijdens een show in Mexico in de stad Guadalajara uit een ijsblok gesmolten. Hij gedraagt zich als een echte hond. Dit kun je terugzien in zijn bewegingen: het bewegen van de staart, zijn tong uitsteken en met zijn poot zichzelf krabben wanneer hij jeuk heeft. Xolo heeft een gewicht van 350 kilo en heeft een hoogte van ongeveer drie meter. Ook voor deze reus zijn er zo’n 20 mensen nodig om hem tot leven te brengen. Wel is het zo dat hij heel soepel beweegt. Daarnaast is deze hond zo snel dat hij bijna zes kilometer per uur kan lopen.

Verhaallijn van de reuzen

Dit jaar heeft de voorstelling de titel “Grote Schaats in het IJs.” Dit verhaal gaat over een strijd die miljoenen jaren geleden plaatsvond. Toen sloegen namelijk de golven met een harde klap tegen het land aan. Op dat moment werden er dijken ontworpen die er voor moesten zorgen dat het water tegengehouden zou worden. Toch bleven de dijken breken totdat een dijkgraaf er voor zorgde dat er goede dijken gebouwd werden. Naast het feit dat hij nieuwe en goede dijken liet bouwen, huurde de dijkgraaf ook dijkwachten in om zo alles in de gaten te houden. Daarnaast kreeg de dijkgraaf nog een idee. Hij dacht dat het slim was om het paard van Troje te verstoppen onder de zeespiegel.

De reuze duiker heeft zichzelf ook voor een hele lange tijd verstopt. Volgens de mythe werd hij eindelijk gevonden. Op het moment dat hij opstond, pakte hij alle bergen op om deze vervolgens als een soort modder tegen de dijken aan te gooien. Dit moest zorgen voor een extra laag bescherming. Vervolgens ontstond er in de stad Leeuwarden een scheve toren die daar door middel van een zware sneeuwstorm terecht was gekomen. Voor iedereen was het een mysterie waar deze toren vandaan kwam, zelfs de lokale bevolking had geen idee. Ondanks dat niemand het antwoord op deze vraag wist, plaatste het inwoners van Leeuwarden de toren op de hoofdterp. Op deze manier is de toren het symbool van de stad geworden.

Wat heeft het bovenstaande te maken met een schaats in het ijs?

Terwijl Leeuwarden werd uitgekozen als Culturele Hoofdstad van Europa, werd bekend gemaakt dat er oude schaatsen ontdekt waren op de Noordpool. Dit waren niet zomaar schaatsen want ze zijn namelijk 20.000 jaar oud wat betekent dat het ook gelijk de oudste schaatsen uit de geschiedenis zijn. Om de schaatsen goed te kunnen bewaren werd er gelijk een enorm ijsblok gezaagd van 18 meter. Door deze maat kan het bijna niet anders dan dat de drager van deze schaatsen een reus geweest is.

Wil jij de uitvoering van dit verhaal bekijken? Kom dan van 17 t/m 19 augustus naar de Friese hoofdstad.