Culturele hoofdstad van 2018

In 2018 dragen Leeuwarden en Valetta (Malta) de titel Culturele Hoofdstad van Europa. Elk jaar worden er hoofdsteden uitgekozen die deze titel 1 jaar lang mogen dragen, waarna het stokje weer overgegeven wordt aan de volgende hoofdstad. In Leeuwarden-Fryslân 2018 (afgekort LF2018) zijn er gedurende het hele jaar culturele activiteiten. Niet alleen in de stad zelf, maar ook in de hele provincie Fryslân vind je dit evenement terug.

De Raad van Europese Ministers van Cultuur heeft al in 2012 een stad voordragen. Deze strijd ging voornamelijk om Leeuwarden, waar een goed team achter zat en de al bekende culturele stad Utrecht. Hiernaast waren ook Den Haag, Maastricht en Eindhoven in de race voor de titel Culturele hoofdstad van Europa. De kandidaatssteden kregen allemaal de kans om zichzelf te promoten en te vertellen waarom juist zij de culturele hoofdstad moesten zijn.

Leeuwarden als Culturele hoofdstad

Om Leeuwarden als Culturele hoofdstad mooi op de kaart te brengen zijn er verschillende activiteiten gepland. Deze vinden niet alleen plaats in de hoofdstad van Friesland, maar ook in alle andere plaatsen eromheen. Voor een compleet overzicht kan je hierboven drukken op de agenda. Hier staat goed beschreven wat alle activiteiten zijn en wanneer deze plaatsvinden. Nieuwsgierig wat alles is? Ook dat is via deze pagina goed te vinden: kijk het rustig door en zie wat voor jou de leukste evenementen zijn om te bezoeken.

Kritiek Culturele hoofdstad

Hoewel het van de buitenkant een mooi evenement is zijn er ook veel mensen die tegen dit project zijn. In Friesland is de laatste tijd door bestuurders namelijk niet veel tijd, energie en geld gestopt in de Friese cultuur: zeker niet in Leeuwarden. Hierdoor zijn er hoge kosten verbonden om deze stad een succes te maken. Veel van hetgeen wat gepland en gecommuniceerd was is dan ook iets wat achteraf gezien niet waar te maken was.

De steun vanuit de gemeenschap is erg klein waardoor er mensen buiten Friesland aan mee werken. Dit komt niet omdat de Friezen niet bereidwillig zijn maar voornamelijk omdat ze al sinds 2012 zien hoe dit project niet goed op voeten wordt gezet. Zo is er ook het plan om het project Eleven fountains uit te voeren, waar alle elf steden een fontein krijgen. Dit werd niet alleen in Friesland bekritiseerd, maar ook in heel Nederland kwam dit vol in het nieuws. Zeker omdat de kosten van het maken van deze fonteinen in de miljoenen loopt. De kosten van dit evenement zijn iets meer dan 74 miljoen euro. Toch verwacht het comité dit er snel uit te kunnen halen. Hoe dan ook is het project nu in Leeuwarden en kan iedereen hier van de culturele hoogtepunten genieten. Of het echt de miljoenen bezoekers gaat halen die het Friese comité verwacht is natuurlijk nog wel een hele grote vraag.