Leeuwarden

Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland. Een centraal gelegen en tegelijk ook de grootste plaats in een mooie provincie. Voor 2018 is Leeuwarden de Culturele hoofdstad van Europa samen met Valetta en Malta.  Ook is deze stad bekend als studentenstad. Het bijzondere is dat Leeuwarden de hoofdstad is en tegelijk ook de grootste stad is in deze omgeving. Hierna volgt het dorp Drachten waar ongeveer de helft minder inwoners wonen.

Geschiedenis

De geschiedenis en het ontstaan van Leeuwarden is tot de dag vandaag nog steeds erg onduidelijk. Vele denken dat voor de eerste eeuw van Christus, mensen al in dit gebied woonde. Andere denken dat het pas in de eerste of tweede eeuw na Christus begonnen is. Hoe dan ook weten we dat bij archeologische opgravingen in Oldehove verschillende vondsten werden gedaan die aangeven dat er in de Romeinse tijd mensen gewoond hebben.  Dit was niet gevestigd op één specifieke terp maar meer op verschillende boerderijen die op verschillende terpen lagen. Rond de derde eeuw vertrokken de bewoners weer, het gebied was namelijk overstroomd door de Middelzee.

In de 5e eeuw trokken verschillende boeren weer terug om in dit stuk land het geluk te vinden. De naam Leeuwarden duikt pas veel later op, in de achtste eeuw spreek Abdij van Fulda van een villa genaamd Lintarwde. Tot 1190 is deze plaats niet bekend geweest als Leeuwarden maar wel als een zeestad. In 1190 kreeg het dan echt de naam die het nu dan ook mag dragen. Hierna werd het ook mer een landstad dan een zeestad, dit omdat de middelzee dichtgemaakt werd. Meer info over dit kan je vinden op geschiedenis van Leeuwarden.

Bezienswaardigheden in Leeuwarden

Doordat Leeuwarden als culturele hoofdstad is neergezet zijn er in 2018 veel meer bezienswaardigheden dan hiervoor. Maar ook in de jaren erna is er ontzettend veel te bezoeken. Neem een kijkje in de stad, ga naar het park dat ook tegen het stadscentrum aanligt of neem een bezoekje aan het blokhuispoort. Allemaal mogelijkheden die er zeker voor zorgen dat je deze plaats beter leer kennen. Ben je niet van het zonnen maar meer van de natuur? Ga dan naar de Kleine Wielen en geniet vol van de natuur, de bossen en het strand.

Hoewel Leeuwarden best hoog in Friesland ligt is het via de wegen nu goed begaanbaar. De afgelopen jaren is er flink wat aan de wegen veranderd dus let goed op de TomTom waar je heen moet gaan. Via de Afsluitdijk kan je het beste langs Harlingen, een prachtige stad aan de zee. Kom je vanaf het oosten of zuidoosten dan is Heerenveen de beste keuze. Let hierbij extra op, er zijn namelijk bij Leeuwarden drie verschillende opties om eraf te gaan. Let goed op de borden welke je het beste kan nemen om verwarring te voorkomen.