Lemmer

Lemmer, een oud vissersdorp dat ook wel de Poort van Friesland genoemd wordt. Met een ligging tussen het IJsselmeer en de Friese meren spreekt het voor zich dat dit dorp bekend staat als één van de populairste watersport plaatsen in Friesland. Lemmer is sfeervol en de gezellige terrassen langs de kades zijn een echte aanrader. Het leuke aan deze terrassen is dat er regelmatig mensen voorbij komen varen, terwijl jij gewoon aan het genieten bent van je drankje. Naast de vele toeristen zijn er in de zomer ook veel mensen vanuit Emmeloord, Urk of Joure die dit dorp komen bezoeken.

Geschiedenis

Lemmer heeft een rijke geschiedenis die al start in het jaar 1228. In dit jaar kwam een bisschop uit Utrecht die deze plaats de naam Lenna gaf. Door vele oorlogen heen heeft dit dorp veel meegemaakt. Verwoest door de Spanjaarden, vesting van Karel van Egmont en een haven voor de oorlogschepen van Engeland. Een geschiedenis waar veel over te leren valt. Ben je nieuwsgierig geworden naar het verhaal achter deze plaats? Lees dan de geschiedenis van Lemmer door.

Lemmer van nu

Eeuwen later wanneer Lemmer meer in het nu begint te komen staat het bekend als één van de belangrijkste vissersplaatsen van Nederland. Doordat later Flevoland en de Afsluitdijk er kwamen, werd dit dorp minder gebruikt als vissersplaats. Als je zelf deze plaats binnen wilt varen kan dit via de Lemstersluis. Dit is een bezienswaardigheid die tijdens jouw tijd in dit dorp echt een toevoeging is aan jouw bezoek. Deze sluis is in de jaren 1884 – 1887 gebouwd. Hierover is meer uitgelegd bij de bezienswaardigheden. Mocht je liever naar het strand van Lemmer willen, dan is deze aan de Plattedijk te vinden. Dit ligt net buiten de haven.

Bezienswaardigheden en bouwwerken

Lemmer telt 29 rijksmonumenten waaronder het merendeel uit woonhuizen bestaat. Daarnaast telt dit dorp ook nog eens 157 gemeentelijke monumenten. Ook dit zijn voornamelijk woonhuizen, pakhuizen en winkels.

De Lemstersluis

LemstersluisToen De Lemstersluis ontworpen werd was het eerst een zeesluis aan de Zuiderzee die erg handig was voor de scheepvaart. Op de sluishoofden zijn twee gebouwen gevestigd; een sluisknechtwoning en een Rijksgetijmeter. Dit laatste gebouw zorgt ervoor dat het waterpeil van het IJsselmeer wordt gemeten. Beide gebouwen kregen tegelwijsheid aangebracht zoals het volgende: “Kokmeeuwen aan land, Onweer voor de hand.” en “Een die zijn zeil te hooge stelt, Woordt ligtlijk van den wind geveld.” De sluiswachterswoning en een aantal dienstwoningen die zicht naast de sluis bevinden, zijn in dezelfde stijl gemaakt als de Lemstersluis. Door de Afsluitdijk die 45 jaar later gebouwd werd in 1932, nam de scheepvaart steeds verder af. Maar deze sluis is nog nu nog steeds te bezichtigen.

Naast bovenstaande Lemstersluis is er ook nog de Riensluis. Deze sluis diende vanaf het jaar 1957 als uitwateringssluis. De Riensluis is toen aangelegd om scheepswerf in de buurt te kunnen bereiken. In oktober 2011 was deze sluis in zo’n slechte staat dat de sluisdeuren moesten worden vervangen en de sluis sterker gemaakt moest worden.

Vuurtoren van Lemmer

LemmerAls je in de haven van Lemmer bent zul je ongetwijfeld de vuurtoren tegen komen. In het jaar 1910 werd de originele vuurtoren gebouwd. Deze werd helaas in het jaar 1968 gesloopt. 26 jaar later werd er speciaal voor een televisieserie genaamd “De Vuurtoren” een replica van de eerdere vuurtoren gemaakt. Het verschil van het origineel en de replica is dat het origineel een dicht bouwwerk was en de replica werd gemaakt als een open staalconstructie.

Evenementen in Lemmer

Wil je graag iets anders ondernemen dan het bezichtigen van monumenten? Misschien is de Woudagemaalloop dan iets voor jou. Dit houdt in dat je op een woensdag eind juni gaat hardlopen langs het beroemde Woudagemaal. Je kunt kiezen uit één parcours van 5 km. Mocht je deze 2 of 3 keer willen lopen wordt dit uiteraard 10 of 15 km. Of je nou 1, 2 of toch 3 rondes kiest, de prijs per loop op € 6,00

Lemsterweek

Iedere zomer rond eind juli of begin augustus wordt er een week vol evenementen georganiseerd met de naam Lemsterweek. In het Fries wordt er gesproken van Lemster Wike. Dit feest begint met een parade van de Friese boten genaamd Skûtsjes. Één van de opvolgende dagen kun je meezeilen in één van deze boten. Tijdens deze midweek is er een kermis en live muziek. Aan de einde van de week wordt het feest afgesloten met een knaller, namelijk het vuurwerk. In 2018 vindt deze feestweek plaats van 14 t/m 18 augustus. Jaarlijks komen er zo’n 90.000 mensen af op dit evenement.

September in Lemmer

Het Glemmer Beach Festival vindt in 2018 plaats van 30 augustus t/m 1 september. Tijdens dit festival is er genoeg te doen. Van verschillende muziek artiesten genieten, relaxen op het strand, spellen in het water doen. En als je honger hebt zijn er verschillende snack tentjes beschikbaar. Wil je graag je kinderen meenemen naar dit festival? Ook dat is geen enkel probleem! Voor hen is er namelijk een eigen programma neergezet. Workshops, springkussens en een discoshow maken hier allemaal onderdeel van uit.

Wil je nazomeren? Ook daar is een evenement voor bedacht namelijk Nazomeren in Lemmer. Dit evenement houdt onder andere in dat je een rondwandeling maakt langs monumenten, muziek kunt luisteren in verschillende kerken en in het centrum naar vertoning kunt kijken van oude auto’s, tractoren, woonwagens en motoren. Ook het museum heeft een open huis en laat activiteiten vanuit 1900 zien. Uiteraard is er ook een zeilwedstrijd met echte Lemster vissermansaken oftwel een traditioneel Fries zeilschip. Bij dit evenement is ook aan de kinderen gedacht. Voor hen is er een zoektocht in de kerk georganiseerd. Daarnaast is er een ballonnenclown en een springkussen aanwezig. In 2018 vindt Nazomeren in Lemmer plaats op 7 en 8 september.