Fietsen over de Afsluitdijk

Fietsen over de Afsluitdijk: een fietsroute die voor vele fietsers en wandelaars een grote droom is. Een tocht over een bekend stukje Nederland tussen Friesland en Noord Holland. De dijk die ons kleine kikkerlandje beschermt tegen grote overstromingen. Tevens behoort de Afsluitdijk ook tot de 7 wereldwonderen van de Nederlandse Bodem. Dat alleen al maakt dit een plek die je gewoon gezien moet hebben.

Let op: helaas is de Afsluitdijk voor fietsers en wandelaars van 1 april 2019 t/m 1 april 2022 gesloten. Er worden fiets pendelbussen ingezet waar je gratis gebruik van kan maken. De locaties waar deze bussen staan worden later bekendgemaakt. Het leek eerst op een 1 april grap, maar er zijn versterkingen nodig aan deze grote dijk.

April t/m mei is de kant van Friesland tot Breezanddijk nog geopend, hierna zal de hele Afsluitdijk voor fietsers en wandelaars gesloten zijn. In deze tijd zal er ook een extra fietspad worden geplaatst om dit in de toekomst te voorkomen. Wellicht dat het hierdoor ook weer eerder open kan gaan. We houden het in ieder geval goed in de gaten!

Fietsen over de Afsluitdijk: het begin

Fietsen over de AfsluitdijkFietsroute Afsluitdijk kun je op vele manieren doen en je kunt hem zo lang maken als je wilt. Aangezien het fietsen over deze dijk voor de meesten niet makkelijk is en veel mensen halverwege opgeven, houden wij het kort. Dat mensen opgeven komt voornamelijk door de sterke wind die hier vaak staat. Mocht je halverwege de tocht het niet meer zien zitten wees dan niet bang: er is namelijk een camping aanwezig. Daarnaast kun je ook op een aantal plekken met de bus gaan.

Wanneer je in Den Oever aankomt kun je ervoor kiezen om met de bus terug te gaan of om nog een keer over te steken en terug te fietsen. Uiteraard is het ook leuk om met je partner een tijd af te spreken wanneer hij of zij jou hier ophaalt. Daarna kun je met zijn tweeën nog van al het moois in deze omgeving genieten. In totaal is de fietsroute 32 kilometer voor de heenweg, hierover doe je ongeveer 1,5 tot 2 uur. Mocht je besluiten om de route heen en terug te nemen, doe je dus 3,5 tot 4 uur over 64 kilometer.

Fietsroute Afsluitdijk Zurich

Om te beginnen starten we in Zurich. Hier heb je een grote parkeerplaats op straatnaam Viaduct 3 die perfect gebruikt kan worden als opstartplaats. Zorg dat je genoeg te drinken bij je hebt en neem voor de zekerheid ook voldoende eten mee. Je wil namelijk niet tijdens het fietsen over de Afsluitdijk honger krijgen, hoewel er wel een restaurant is, zul je er een supermarkt niet vinden! We pakken de fiets vanuit deze plaats en rijden langzaam naar de dijk toe. Je neemt het rode fietspad over de snelweg heen richting de dijken en de zee. Wanneer je hier overheen bent ga je linksaf over een smalle weg die langs de snelweg leidt. Bij deze afslag staat ook een bordje aangegeven waar Den Helder op staat: deze blijven we de volledige route volgen.

Na ongeveer een half uur kom je in Kornwerderzand, een perfecte plaats om even een korte pauze te nemen. Wanneer je oversteekt kun je naar het Waddencentrum, een centrum waar veel meer over deze dijk wordt verteld. Daarnaast is dit een plek waar veel gevochten is in de tweede wereldoorlog. Hiervan is een museum gemaakt genaamd het Kazematten museum. Mocht je niet willen betalen maar wel een bunker willen bekijken is dit ook gewoon mogelijk, de bunkers staan namelijk ook buiten het museum. Toch is het museum zelf zeker ook de moeite waard om eens te bezoeken. Wanneer je klaar bent om verder te fietsen over de Afsluitdijk dan steken we weer over om door te gaan.

Breedijk en uitzichtpunt.

Fietsroute AfsluitdijkOp de helft van de route zie je weer iets meer van de bewoonde wereld. Je ziet een tankstation, een aantal torens en een camping. Mocht je willen overnachten dan is dat hier altijd mogelijk. Uiteraard kan dit ook een prima plek zijn waar je partner zit te relaxen en jou opwacht. Even lekker samen genieten van het weer om daarna zelf verder te reizen. Mocht je hier niet gebruik van willen maken kun je beter even iets verder doorfietsen.

Wanneer je over de helft van Fietsroute Afsluitdijk bent zie je namelijk een brug over de snelweg. Hier kun je even uitrusten, een hapje eten en genieten van het mooie uitzicht. Aan de ene kant zie je de zee en aan de andere kant ligt het IJsselmeer. Bij het Ijsselmeer kun je prachtig langs het water zitten op een bankje of bij de stenen. Aan de andere kant is hier een groot standbeeld te zien en vind je meer informatie over alles wat met deze dijk te maken heeft.

Fietsen over de Afsluitdijk: de laatste loodjes

Het wordt steeds zwaarder, maar… Het eind is in zicht! Zeker als de wind heel zwaar is, is dit op Fietsroute Afsluitdijk een echte opluchting. Het fietsen over deze dijk is een echte uitdaging die niet voor iedereen is weggelegd. Wanneer je de grote torens ziet blijf je gewoon rechtdoor fietsen totdat je het echte platte land weer ziet. Zo ben je van Friesland naar Noord-Holland gefietst en heb je de langste dijk van Europa overwonnen. Alleen nog even afslaan naar rechts en Den oever betreden. Hier kun je er dan voor kiezen om weer terug te fietsen, met de bus terug te gaan of door een vriend of partner opgehaald te worden.

Fietsen over de Afsluitdijk is een ervaring die iedere echte fietser 1 keer in zijn of haar leven moet meemaken. Wanneer ben jij van plan om deze ultieme tocht uit te proberen?