Martenastate Park

Tussen Stiens en Leeuwarden in kun je het prachtige park Martenastate vinden. It Fryske Gea beheert dit park. Houd jij van zowel natuur als van een stuk geschiedenis? Dan kun je in dit natuurgebied ten volle genieten. In dit park staan bomen van maar liefst 300 jaar oud, maar ook door de sierlijke hekken en de poort kun je zien dat dit een heel oud natuurgebied is. Het is alsof je als het ware terug in de tijd stapt en de 16e eeuw weer kunt herbeleven.

Drie eeuwen later kreeg het park gedurende de 19e eeuw een andere stijl. Hierdoor is de tuin romantischer geworden. Dit zie je terug in de gebogen paden en lanen, maar ook waterpartijen en doorkijkjes maken dat dit een prachtig park is. Ben je op zoek naar een geschikte locatie voor een romantische date? Dan kun je er voor kiezen om hier heerlijk te genieten van een wandeling en bijvoorbeeld vervolgens te gaan picknicken. Het park beschikt namelijk over gebogen lanen en paden waardoor het een romantisch karakter krijgt.

Het Karakter van Park Martenastate

Hoe mooi de Stinzenplanten er ook uitzien, dat is natuurlijk niet de enige reden waarom je eens in Park Martenastate zou moeten wandelen. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen staan er bomen van meer dan 300 jaar oud. Denk hierbij aan lindes, kastanjebomen, esdoorns en uiteraard de ontzettend oude beukenbomen die al eeuwen in dit park staan. Naast het feit dat dit park over planten en bomen beschikt, leven hier ook verschillende soorten vogels. Niet alleen de vogels die je wel vaker ziet, maar ook juist hele unieke soorten zoals de ijsvogel. En heb jij de gekraafde roodstaart al gezien? Maak je in het voorjaar een wandeling door dit mooie natuurgebied? Dan zal de grote bont specht je vast niet ontgaan. Deze vogel tikt namelijk ontzettend hard tegen boomstammen aan.

Martenastate Park

De pracht van Park Martenastate

Dit prachtige park is leuk voor een herfstwandeling. Je kunt er dan heerlijk doorheen wandelen terwijl je van de bomen met oranje, rode en bruine bladeren geniet. Toch is de herfst niet het enige seizoen om Park Martenastate te bezoeken. Wanneer je in het voorjaar naar deze plek gaat zul je versteld staan van de hoeveelheid bijzondere bloemen die je hier vind. Zo staan de Stinzenplanten hier ieder jaar in volle bloei. Deze planten kenmerken het park omdat je deze niet zomaar overal kunt vinden en in Martenastate kun je wel 15 soorten tegenkomen. Een aantal stinzenplanten die je in dit park zult zien zijn als eerste de sneeuwklokjes. Op een later moment kun je ook de daslook, adderwortel, bostulp en aronskelk bekijken.

De geschiedenis van Martenastate

Al sinds de Middeleeuwen staat het Martenahuis in dit Friese park. Helaas werd dit huis vernield waardoor het in 1584 opnieuw gebouwd werd. Deze keer werd het een heel groot gebouw, maar ook dit verviel in de 19e eeuw weer. In 1899 heeft de laatste bewoner in het Martenahuis gewoond. Diegene heeft het historische gebouw als erfenis aan het bestuur van de kerk geschonken. Toch lieten zij het gebouw datzelfde jaar nog afbreken zodat het jaar daarna een miniatuurkasteel kon worden gebouwd. Hierbij is er gebruikgemaakt van onderdelen van de oude state. Het L-vormige woonhuis is echt gebouwd in de stijl van de 19e eeuw. De trapgevels zijn heel gedetailleerd. Daarnaast ziet de toren er uit als een ui. Wanneer je naar het Martenahuis kijkt, zie je ook dat het wapen uit het jaar 1687 stamt. Maar ook kijk je naar schildhoudende leeuwen.

Kortom houd jij van historie en een prachtige parkwandeling? Dan is het zeker de moeite waard om park Martenastate eens te bezoeken.