The Tall Ships Races Harlingen

Zoek je deze zomer nog naar een leuke activiteit? Kom dan naar het jaarlijkse evenement genaamd The Tall Ships Races in havenstad Harlingen. Ieder jaar vindt deze schepenrace hier plaats. Het geweldige aan dit evenement is dat de tallships niet alleen vanuit Nederland komen, maar ook schepen van over de hele wereld hier aan meedoen. The Tall Ships Races zijn gericht op tieners en jongeren vanaf 15 tot 25 jaar. Voor hen kan het heel boeiend zijn om kennis te krijgen over hoe het zeilen op traditionele schepen er aan toe gaat. Om die reden valt de helft van de bemanning onder die leeftijdsgroep. In 2018 zijn The Tall Ships Races te bekijken van 3 t/m 6 augustus. Daarnaast zijn er verschillende muziek bandjes aanwezig en andere ontspannen activiteiten rond het evenement heen gebouwd.

Programma The Tall Ships Races 2018

Tall shipZoals hierboven genoemd vindt dit grootse evenement plaats van vrijdag 3 t/m maandag 6 augustus. Hieronder staan de programmatijden vermeld voor de Tall Ships Races. Kijk op de website van The Tall Ships Races als je meer informatie wilt hebben over het artiestenprogramma.

Vrijdag 3 augustus: Rond 12:00 uur worden de eerste schepen vanuit de hele wereld in Harlingen verwacht. De officiële opening voor The Tall Ships Races Harlingen is het moment dat verschillende Tall Ships over de Waddenzee richting de Friese havenstad varen. Dit duurt tot ongeveer 18:00 uur.

Zaterdag 4 en zondag 5 augustus: Deze twee dagen zijn bedoeld om te genieten van de verschillende bandjes. Ook kun je verschillende markten bekijken en bijvoorbeeld relaxen in een hangmat. Er zijn wateractiviteiten en de multimedia entertainment ontbreek ook niet. Kijk voor het volledige programma op de website van The Tall Ships Races.

Maandag 6 augustus: Helaas is de laatste dag van dit gezellige schepen evenement aangebroken. Dit betekent ook dat alle schepen weer richting hun eigen land gaan. Heb je de aankomst van de Tall Ships gemist, maar wil je ze wel graag zien varen? Dan is dit de kans om ze tussen 11:00 uur en 17:00 te zien vertrekken.

Hoe zijn The Tall ships Races ontstaan?

In het jaar 1956 was een jurist uit Londen genaamd Bernard Morgan de organisator van de eerste wedstrijd. Dat jaar deden er al 20 schepen mee aan de race. In dit eerste jaar liep de route van de race vanaf de plaats Torquay dat in Devon ligt en vervolgde zich naar Lissabon in Portugal. Vanaf dat moment was er zoveel belangstelling voor dit evenement dat de organisatoren met het idee kwamen om een organisatie op te richten. Zo ontstond de Sail Training International association met de intentie om de opvolgende jaren soortgelijke wedstrijden te kunnen organiseren.

The Tall Ships Races van tegenwoordig

Tall Ships Races HarlingenDoordat The tall ships Races elk jaar weer een succes was, bestaat het evenement ondertussen al minstens 62 jaar. Hierdoor werd het in 2014 ook mogelijk gemaakt om een race in Harlingen te organiseren. Voor het eerst in de geschiedenis was de Friese havenstad het startpunt van de internationale zeilrace. Dit was niet het enige dat bijzonder aan deze Tall Ships Race was. In dit jaar deden er namelijk zoveel deelnemers mee dat het aantal trainees opliep tot 337. Dit grote aantal deelnemers was daarmee het hoogste aantal trainees ooit. Hiermee kreeg Stichting Harlingen Sail een award en vestigde de havenstad een wereldrecord.

In 2018 doen er ruim vijftig schepen mee aan de race en is Harlingen het decor voor het verwelkomen van de grote schepen. Omdat deze plaats de enige zeehaven van Friesland is, spreekt het voor zich dat dit de place to be is voor dit schepen evenement. Harlingen is dus de finish voor dit jaar. Verder staat deze haven bekend om de ervaring die het heeft op het gebied van het organiseren van grote festiviteiten. Deze zijn uiteraard ook gericht op de scheepvaart. Je kunt hierbij denken aan de Visserijdagen die later in augustus plaats vinden of aan de Friese Havendagen.