Terpenroute Friesland

Je bent nog op zoek naar een prachtige wandelroute in Friesland. Heb je er al weleens over nagedacht om de Terpenroute te gaan lopen? Vele Friese dorpen zijn gebouwd op een terp. Het woord terp staat in Friesland bekend als een variant op “thorp” wat in het Nederlands dorp betekend. Tegelijkertijd wordt er met terp aangeduid dat het om een kunstmatige heuvel gaat.

Terpen zijn ontstaan met de reden om hoog water tegen te houden. Je kunt dus eigenlijk zeggen dat een terp functioneert als een dijk. En zo waren de terpen oorspronkelijk ook bedoeld, als voorloper op de zeedijken. Van de verschillende dorpen oftewel terpen in Friesland is er een wandelroute gemaakt. Met een totale lengte van 24,4 km ontdek je allerlei prachtige plekken. Zo wandel je bijvoorbeeld langs bijzondere gebouwen, kerken en molens. En wist je al dat de Terpenroute een onderdeel is van UNESCO Werelderfgoed de Waddenzee?

Ontdek de Terpenroute

Als wandelaar kun je natuurlijk niet wachten om de terpenroute te ontdekken. Het startpunt van deze route is in Bed and Breakfast Bloemenhoeve dat zich bevindt in Burdaard. Dit dorp ligt in de buurt van Bartlehiem en zo’n 15 minuten rijden met de auto van Dokkum vandaan. Vervolgens loop je langs de Dokkumer Ee. Na een tijdje wandelen kom je uit op het Wandelpad dat leidt naar Wânswert. Dit pad is ook bekend van de Bartlehiemer fietstocht.

TerpenrouteHet Terpenland zelf bestaat uit een prachtig landschap dat er rustig uitziet. Elk dorp in dit gebied heeft wel iets leuks om naar te kijken. Al wandelend zul je verschillende molens zien. Als je geluk hebt zijn sommige van deze molens ook open om te bezichtigen. Daarnaast zul je waarschijnlijk ook in elk dorp een kerk tegenkomen.

Geschikt voor elk seizoen

Het bijzondere aan deze wandeling is dat je te voet langs plekken komt waar eeuwen geleden voor lange tijd water stroomde over de vlaktes. De Terpenroute is zo mooi dat het niet uit maakt in welk seizoen je deze wandeling doet. In de lente, zomer, herfst en in de winter is het elke keer weer een hele belevenis om deze route te lopen. Wat deze wandeling nog leuker maakt is dat je de hoogste terp van Nederland mag beklimmen. Deze terp is zo’n 9 meter hoog en draagt de naam Hegebeintum! Deze terp ligt tussen Ferwert en Genum in, ten noorden van Drachten.

Ben jij enthousiast geworden over deze route? Ga dan gauw naar buiten voor een mooi avontuur.

Vorig artikelIJsboerderij de Bûterkamp
Volgend artikelStrafgevangenis De Blokhuispoort