Rijs

Het dorp Rijs ligt in het zuiden van Friesland en behoort tot gemeente De Friese Meren. Dit dorp telt ongeveer 175 inwoners. Ook ligt het dicht bij het IJsselmeer, waar je het Rijsterbos kunt vinden. Dit is een prachtige omgeving om in de winter een frisse neus te halen of in de zomer lekker uit te waaien. Daarnaast is ’t Mirnser Klif ook één van de natuurgebieden dat in de omgeving van Oudemirdum ligt. Van Rijs naar Oudemirdum is er een fietsafstand van 8 – 10 minuten. Als je dan toch op een warme lente of zomerdag aan het fietsen bent, gaat er vast wel een ijsje in. Door een zijroute in te slaan kom je uit bij IJsboerderij De Bûterkamp.

Het gebied van Rijs

Wanneer je in de omgeving van Rijs bent, zijn er dus genoeg dingen te doen. Doordat het dorp een toeristische plaats is, zijn hier verschillende verblijfsplekken te vinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een Bed and Breakfast, een vakantiehuis, campings en hotels. Er zijn genoeg leuke plekken om te overnachten. Wil je een dagje iets anders doen dan wandelen en kies je ervoor om naar een leuk attractiepark te gaan? Dan is Sybrandy’s Speelpark een echte aanrader. Dit park kun je vinden tussen de plaatsen Rijs en Oudemirdum en is ook nog eens het goedkoopste pretpark van heel Nederland. Voor een gezellig en niet al te duur dagje uit tijdens jouw vakantie, ga je dus hier heen.

Geschiedenis van Rijs

In het jaar 830 is er in het dorp Stavoren een kapittel gesticht voor Katholieken. Eeuwen later verviel in 1132 dit gebouw en kwam er een Abdij voor in de plaats. Doordat de kapel beschikte over een Mariabeeld dat gekleed was in Friese kleding, werd Rijs vergeleken met een bedevaartsoord. 268 jaar daarna is de Abdij verwoest. In 1415 ging men opnieuw een abdij bouwen. Men bouwde in het zuiden van Stavoren, terwijl een groot deel van de monniken en de abt zich gevestigd hadden in Rijs en Hemelum. Dit zorgde ervoor dat toezicht ontbrak waardoor de Abdij nogmaals verwoest werd. Toch gaf men niet op en verplaatste het gebouw in 1495 naar Hemelum.

De Rijstervaart is gegraven in de 17e eeuw. Wanneer je deze route naar het noorden volgt, kom je uit bij de Fluessen. Heel vroeger was Rijs een buurtschap dat lag onder Bakhuizen. Daar kwam in de 19e en 20e eeuw verandering in. Men begon met het droogleggen van het land waardoor de plaats een dorp is geworden. Ook was er in het begin van de 20e eeuw een steenfabriek in de buurt. In de nabijgelegen weilanden kun je de leemgaten nog terugvinden. Deze fabriek is in 1916 tijdens de Eerste Wereldoorlog gebruikt voor het onderbrengen van Belgische vluchteling gezinnen.

RijsHuize Rijs maakte het dorp bijzonder omdat er rondom dit huis na 1850 steeds meer huizen gebouwd werden. Daarmee werd het dan ook een monumentaal gebouw. Toch werd dit huis 87 jaar later gesloopt. Daar voor in de plaats kwamen verschillende woonhuizen, hotels en zelfs villa’s. Eén van deze villa’s is in 1912 gebouwd en is ondertussen een monument. Deze villa draagt de naam “Mooi Gaasterland”. Met Gaasterland in de buurt is dit dan ook een hele toepasselijke naam.

Vorig artikelAttractiepark Duinen Zathe
Volgend artikelTzummarum