Rijsterbos Gaasterland

Het Rijsterbos, oftewel Rysterbosk in Gaasterland is een prachtig stuk natuurgebied in het zuidwestelijke puntje van Friesland. Het ligt tussen Mirns en Oudemirdum. Daarnaast bevindt zich hier ook het Sybrandy’s Speelpark. Dit is een mooie locatie om te fietsen, wandelen of te zwemmen! Zowel voor de kinderen als voor de volwassenen zijn er verschillende paden aangelegd. Zo zijn er meerdere wandelroutes te vinden waar kinderen al lopend verschillende activiteiten kunnen doen. Deze paden worden ook wel kabouterpaden genoemd. Paddestoelen, eikenbladeren en prachtige grote bomen maken dit bos natuurlijk helemaal af. Uiteraard zijn er ook langere routes te vinden voor de volwassenen, is er een speeltuin en een grote heuvel aanwezig.

Rijsterbos: niet zomaar een bos

RijsterbosNaast dit alles kom je via het grote wandelpad langs het vredestempeltje dat in 1814 geplaatst is ter herinnering aan de Franse overheersing. Met maar liefst 172 hectare is dit bos naast het plaatsje Rijs zeker niet klein te noemen. Ook de aangelegde tuin rondom het slot hoort er tot op heden nog bij. Maar wanneer je een echt leuke wandeling wil maken is het ook zeker een aanrader om volledig door te lopen door het bos over het grote pad. Wanneer je dit hebt uitgelopen heb je een prachtig uitzicht over het IJsselmeer. Wanneer je links over de weg loopt kom je ook uit op het Mirnser klif: een mooie locatie voor zowel strandgangers als wandelaars en kitesurfers die zich hier volledig kunnen uitleven. Zo kun je de zee, het strand en het bos perfect combineren in een heerlijke ochtend, middag of avondwandeling.

Geschiedenis van het Rijsterbos

Zoals ieder ander bos of natuurgebied, heeft ook het Rijsterbos een geschiedenis. Zo werden er in 1922 aardewerkscherven, vuurstenen en bijlen gevonden in een steenkist. Dit is een heel oud graf waar vroeger het enige hunebed van Friesland op stond. De reden dat deze vondsten zich in een kist bevonden was omdat men vroeger grafgiften mee het graf innam. Deze mensen dachten dat zij hun bezittingen konden meenemen wanneer zij stierven. De steenkist is al eeuwenoud en er wordt gedacht dat het 2.400 jaar voor Christus hier al gestaan heeft.

Ook vind je in dit bos zoals hierboven beschreven het vredestempeltje. In de tweede Wereldoorlog werd deze tempel in 1944 vernietigd door raketten van de Duitsers. In 1945 heeft men besloten om deze tempel te herstellen. Hiervoor werd het oude materiaal hergebruikt. Helaas werd het weer gesloopt in het jaar 1969. Hierna duurde het een tijdje totdat het in 1977 weer werd hersteld door de lokale bewoners. Op de bovenzijde van dit gebouw is geschreven: “Vrede groot geschenk van God, Blijft bestendig Neerlands lot; Laat het dankbaar op u zien. Altijd twist en wraakzucht vlien”. Dit is een duidelijke tekst die aansluit op de geschiedenis van zowel het Rijsterbos als van het vredestempeltje.