Mantgum

Mantgum is een dorp dat tot Leeuwarden behoort en je zou kunnen zeggen dat het in het midden van de Friese provincie is gelegen. Een dorp dat hier een kwartier rijden vandaan ligt is Wommels. Wil je vanuit Mantgum liever naar Sneek toe? Dan ben je ongeveer 3 minuten langer onderweg. Het dorp beschikt over de Mantgumervaart en stroomt dwars door de plaats heen. Dit kanaal loopt over in de Snekertrekvaart. Je zou het niet zo snel verwachten van een dorp maar toch kun je hier nog best veel inwoners tegenkomen. In 2018 stond dit aantal namelijk op 1145. Het is dus best een groot dorp.

Wat kun je in Mantgum beleven?

MantgumWanneer je in Mantgum of in een dorp dichtbij woont en op zoek bent naar een openbare basisschool, kun je terecht bij De Gielguorde. Op een loopafstand van één minuut vind je de speeltuin van het dorp. Heb je geen auto en moet je iets verder reizen om hier te komen? Geen probleem want Mantgum is ook met de trein en bus goed bereikbaar. Zoals bij veel dorpen het geval is, beschikt ook dit dorp over een eigen dorpshuis. Voor 22 jaar lang kwamen mensen bij elkaar in een school. Tegenwoordig is het dorpshuis hier goed geschikt voor. Naast het feit dat Mantgum een eigen mannenkoor heeft genaamd Mantgumer Maten, krijgt het dorp ook elke maand een eigen dorpskrant. Wanneer je in  Zuidoostelijke richting van Mantgum staat, vind je een Amerikaanse windmotor met de naam de Mantgumermolen.

Eén van de rijksmonumenten die je in het dorp kunt vinden is De Mariakerk. Deze dorpskerk gaat ongeveer terug naar het jaar 1500. Voordat deze kerk er kwam te staan, stond er een kerk die nog eens drie eeuwen ouder was.

Sporten

Houd je van sporten? Ook dan is Mantgum een leuk dorp voor jou. Niet alleen in Wommels en Franeker heb je de mogelijkheid om te kaatsen. Sinds 1903 is hier namelijk een kaatsvereniging gevestigd. Onder de naam Jacob Klaver kun je deze vereniging vinden. Om heerlijk te kunnen tennissen ga je naar de Mantgumer Tennis Club. Tafeltennisvereniging MTV’14 en korfbalvereniging WWC kun je ook in dit dorp vinden. Als sporter heb je dus al in ieder geval vier opties om je aan te sluiten bij een sportvereniging. Om lekker te kunnen zwemmen ga je in de zomermaanden naar Zwembad De Klomp in Wommels. Wil je ook graag buiten het zonnige seizoen kunnen zwemmen? Dan is Zwembad De Blauwe Golf gelegen in Leeuwarden, een echte aanrader.

Geschiedenis van Mantgum

Hoe is dit grote dorp eigenlijk ontstaan? Net als vele andere dorpen is ook Mantgum op een terp gebouwd. Om die reden staat Mantgum vandaag de dag nog steeds bekend als terpdorp. Mantgum is aan de westkant van de Middelzee opgeworpen waarvan een gedeelte van de terp is afgegraven. Vanaf de 13e eeuw werd het dorp vermeld als Mantingum. In 1329 werd dit Mantinge wat waarschijnlijk een verwijzing was naar de geslachtsnaam Mantinge of Mantinga. 57 jaar daarna stond het dorp nog enige tijd bekend onder die naam, maar kreeg het enige tijd later ook de naam Mantingh. In de jaren 1461 en 1505 kreeg het dorp namen die op de huidige naam lijken, namelijk: Mantegum en Mantghum.

Voor 76 jaar lang was Mantgum van 1908 tot 1984 de hoofdplaats van gemeente Baarderadeel. De jaren daarna werd het dorp onderdeel van gemeente Littenseradeel. Dit was in 1984 net een nieuwe gemeente. Sinds 2018 hoort Mantgum bij gemeente Leeuwarden.

Vorig artikelWijnaldum