Museum Joure

In Joure is een museum te vinden met de naam Museum Joure. Als je hier bent zul je al gauw ontdekken dat dit niet zomaar een museum is. Het is namelijk zo dat er in Museum Joure verschillende ouderwetse beroepen zijn terug te vinden. Dit maakt een bezoek aan het Museum Joure al snel heel variërend en zowel voor volwassenen als voor kinderen interessant. Voor volwassenen is er vaak een soort herkenning uit vroegere tijden en voor kinderen is het leuk om te zien hoe het er eeuwen geleden aan toe ging. Naast het zien is er ook genoeg te doen.

Zo is er bij de ingang een kleine gereedschapskist die je mee kunt nemen tijdens je tour door Museum Joure. In dit kistje zitten allerlei opdrachten. Zo kun je zelf koffie van Douwe Egberts malen, snoep proeven in de museumwinkel en zelf een eigen theezakje maken. In het kistje is ook een bon te vinden voor heet water. Als je deze bon inlevert wordt er van jouw eigen gemaakte theezakje, thee gezet. Leuk om te proeven! En dat is nog niet alles. Op vertoon van je entreekaartje heb je recht op een gratis kopje koffie van Douwe Egberts. Ben je meer een thee liefhebber? Dan is een kopje thee van Pickwick in het gezellige koffie- en Theehuis uiteraard ook een optie.

Museum Joure Koffie

Zoals hierboven al deels beschreven staat gaat een groot deel van het museum over Douwe Egberts. Om dit koffiemerk staat Joure natuurlijk ook bekend. Inmiddels bestaat dit koffiesoort ook al minstens 265 jaar. Ben je gedurende de zomermaanden van plan om dit museum een keer te bezoeken? Dan is de kans groot dat je kunt zien hoe de koffiebrander zijn werk verricht. Dit wordt namelijk in deze periode aan publiek getoond. De bonen die gebrand zijn gaan naar de museumwinkel. Ook als het gaat om thee wordt het proces van het thee verpakken gedemonstreerd. Dit gebeurt door middel van een theemachine uit het jaar 1956.

Niet alleen koffie en thee

Museum Joure laat ook andere ambachtelijke beroepen zien zoals de werkplaats van een klokkenmaker. Het dorp Joure heeft rond 1850 zo’n 4000 klokken geproduceerd. In dit museum is de grootste Friese verzameling van klokken te vinden. Ook laten drie klokkenmakers graag zien hoe het maken van een klok in z’n werk gaat.

Vroeger stond de koperslagerij in Sneek maar deze is verplaatst naar het Kadehuis. Hierdoor is het timmeren in de werkplaats regelmatig te horen. De voorwerpen die gemaakt werden zoals koperen bloempotten konden worden gespaard met D E punten.

Museum JoureGeelkoper gieten is typisch iets dat bij Joure hoort. Daarom is het ook leuk en uniek om het productieproces hiervan te kunnen waarnemen in de Metaalwaren fabriek. Naast dat je hier onderdelen van de klokkenindustrie terug kunt vinden zijn er ook koperen eindproducten te bezichtigen. Naast koper was er in dezelfde tijd sprake van een goud- en zilversmid. In het Ambachtengebouw werkt regelmatig een zilversmid.

Een totaal ander beroep dat vroeger al uitgeoefend werd was het drukken van boeken. Tegenwoordig wordt er iedere donderdag in deze drukkerij gewerkt. Mocht je het leuk vinden om als bezoeker je eigen boekenlegger te drukken dan is dit een mogelijkheid die je waarschijnlijk niet zo snel weer krijgt.

Al deze onderdelen samen maakt dat er bij Museum Joure genoeg te doen is. Wil je zelf ontdekken hoe uniek dit museum is? Kom dan gerust langs en geniet van een creatieve dag waar je zelf ook lekker aan de slag kunt.

Vorig artikelAppelscha
Volgend artikelHet andere museum