De Oudheidkamer

In het dorp Wolvega staat het museum met de naam De Oudheidkamer Weststellingwerf. Vroeger hebben verschillende burgemeesters in de voormalige ambtswoning gewoond. In deze woning is tegenwoordig het museum gevestigd. Een prachtig museum om een keer te bezoeken als je in de buurt bent. De oudheidkamer heeft niet voor niets deze naam. Er zijn hier namelijk verschillende dingen uit het verleden te vinden die je niet zomaar ergens anders tegenkomt. Te beginnen met de opvallende grote klomp bij binnenkomst. Deze is uit één stuk hout gesneden.

Terug naar eeuwen geleden

In de Oudheidkamer kun je bijvoorbeeld een klaslokaal bewonderen die waarschijnlijk uit de jaren 50 komt, als het niet ouder is. Voor volwassenen die opgegroeid zijn in deze tijd is het vast erg leuk om weer eens plaats te nemen in een oude schoolbank en leesbordjes zoals Aap, Noot, Mies terug te zien op de muur. Uiteraard is het voor kinderen van nu leuk om te zien hoe hun ouders en opa’s en oma’s les hebben gekregen. Voor een blik in de tijd hoe een woonkamer er vroeger uitzag is er één samen met een bedstee uit 1920 ingericht. De eeuwenoude kruidenierswinkel die vroeger in de kerkstraat van Wolvega heeft gestaan is ook in dit museum terug te vinden.

Verschillende Vitrinekasten

Verder zijn er meerdere vitrine kasten met oude spullen zoals gereedschappen en traditionele mode hier terug te vinden. Een speciale vitrine is de wisselvitrine. De inhoud hiervan wordt regelmatig gewijzigd. Er staat ook een andere bijzondere vitrinekast tussen die terug herinneren aan dokter Verdenius uit Noordwolde. Hij zorgde tijdens de tweede wereldoorlog ervoor dat velen mensen een onderduikadres hadden. Enige tijd later werd hij alsnog gevangen genomen door de Duitsers en naar de gevangenis van Heerenveen gebracht. In die tijd werd het hem helaas allemaal te veel en omdat hij niets wilde prijsgeven over de onderduikers nam hij zelf de beslissing om zijn polsen door te snijden.

De Oudheidkamer: Oude ambachten

Bovengenoemde voorwerpen en verschillende kamers zijn niet het enige dat in de Oudheidkamer te beleven valt. Als je meer wilt weten over oude ambachten ben je namelijk ook op de juiste plek. Op verschillende manieren krijg je een indruk over hoe alles vroeger gemaakt werd. Daarnaast zijn er verschillende houten voertuigen geplaatst die volledig op schaal zijn nagemaakt. Mocht je het interessant vinden om documentatiemappen in te kijken om zo herinneringen op te halen. Ook dat is mogelijk. Allerlei foto’s waaronder ook schoolfoto’s van vroeger, zijn in de documentatiemappen terug te vinden. Daarnaast kun je ook oude schilderijen bekijken van Popke Jan Kuipers. Hij is een bekende schilder uit de omgeving van Wolvega. Kortom: de oudheidkamer brengt je terug in de tijd.

Vorig artikelNationaal Vlechtmuseum
Volgend artikelDe Bios Heerenveen