Wolvega

Wolvega in het Fries bekend als Wolvegea telt ongeveer 13.000 inwoners waardoor dit ook gelijk de grootste plaats van de gemeente en van de Stellingwerven zijn. De Stellingwerven zijn de gebieden Schoterland, Weststellingwerf en Ooststellingwef. Wolvega ligt bijna tegen de grens van Overijssel aan en is met de auto ongeveer een kwartier tot twintig minuten van Noordwolde vandaan. Met de fiets ben je al gauw drie kwartier onderweg. Ook Oudeschoot ligt in de buurt. Binnen 9 minuten met de auto of in een half uur met de fiets ben je er zo.

Geschiedenis van Wolvega

Zo’n 800 jaar geleden vanaf het jaar 1218 wordt er voor het eerst over Wolvega gesproken. Het dorp heette toen nog Wolwagham. Wat er verder bekend is over dit dorp is dat er in verslagen over deze plaats gesproken wordt over een Friese man genaamd Hayo. In de tijd van de vijfde kruistocht in 1213 tot 1221 moet hij een ridder geweest zijn. Hoewel het niet zeker is of Hayo echt heeft bestaan staat er wel in de geschiedenis over de Middeleeuwen dat het hem lukte om de banier van de sultan af te pakken. Ook is er in het gemeentehuis van Weststellingwerf een afbeelding van Hayo in een glas in lood raam.

Dit dorp werd in de 19e eeuw door zo’n 1270 inwoners bewoond waarvan de meerderheid van de bevolking vooral arbeiders waren die in de veeteelt en akkerbouw werkte. De armere mensen verkregen hun inkomsten door het vele hakhout dat in de omgeving van Wolvega was. In de jaren twintig van de negentiende eeuw werd tussen Leeuwarden en Zwolle de rijksstraatweg aangelegd. Hierdoor werd Wolvega een belangrijk centrum en in 1835 werd het dit dorp ook de hoofdplaats van gemeente Weststellingwerf.

In het jaar 1839 kreeg Wolvega een park genaamd De Nieuwe Aanleg. Deze publieke wandelplaats was bedoeld om werklozen een tijdsbesteding te geven die nuttig was. Dit park is in een Engelse landschapsstijl ontworpen en net als velen andere parken vanuit deze eeuw heeft dit park slingerpaden en vijvers.

Monumentale panden in Wolvega

In dit dorp staat een monumentaal pand vanuit de 17e eeuw genaamd Huize Lindenoord. Dit kasteel werd door de familie van Haren van generatie op generatie overgeërfd. In 1733 was er sprake van een herbouw en 9 jaar later was een andere van Haren de volgende bewoner. In 1780 werd het pand nog eens herbouwd naar aanleiding van een brand die vier jaar daarvoor had plaatsgevonden. 75 jaar later heeft iemand dit pand gekocht waarna er een verbouwing plaatsvond. 84 jaar daarna werd Huize Lindenoord eigendom van de gemeente in Weststellingwerf. Hierna heeft dit huis een lange tijd leeggestaan waardoor het besluit werd gemaakt door de gemeente om in 2012 te investeren in een renovatie. Vanaf 2014 wordt het pand verhuurd aan Onderwijskoepel Comperio.

Wolvega ontwikkelde zich verder toen er in 1868 een spoorlijn kwam tussen Leeuwarden, Zwolle en Arnhem. Ondanks dat er jarenlang gedreigd werd om het stationsgebouw uit 1865 af te breken, staat het er vandaag de dag nog steeds. Wel is het gebouw in 1991 helemaal gerenoveerd.

Bovenstaande panden zijn niet de enige rijksmonumenten in Wolvega. Zo is er ook een korenmolen met een hoogte van 27 meter. Hiermee is Windlust ook gelijk de hoogste molen van Nederland. Tegenwoordig wordt korenmolen Windlust nog steeds gebruikt om koren te malen. Dit is niet de enige molen in dit dorp. Al jaren eerder, in 1775 werd er namelijk een poldermolen gebouwd aan rivier de Linde. Deze rivier zorgt voor een natuurlijke grens tussen Friesland en Overijssel.

De oorspronkelijke plaats voor deze molen was bij Blesdijke in de buurt. In 1835 kwam daar verandering in toen deze voor het eerst in ongeveer 60 jaar verplaatst werd naar Noordwolde. In dat dorp diende de poldermolen nog zo’n 80 jaar. Een jaar daarna werd de molen nog eens verplaatst. In 1991 werd Windlust gerestaureerd. Voor die tijd kende men deze molen als De Walden. Hierboven zijn drie van de twaalf rijksmonumenten in Wolvega beschreven.

Voorzieningen in Wolvega

Wolvega

Het winkelcentrum van Wolvega beschikt over meerdere supermarkten en zelf over de grootste woonboulevard van Noord-Nederland. Deze is aan de rand van het dorp gevestigd. Als je in het dorp zelf bent zul je zien dat er verschillende eetgelegenheden, hotels en cafés te vinden zijn.

Mocht je willen studeren dan zijn plaatsen zoals Leeuwarden, Groningen en Zwolle te adviseren. In Wolvega is een openbare bibliotheek en mocht je een huis- en tandartspraktijk nodig hebben dan zijn deze hier ook genoeg te vinden. Voor het dichtstbijzijnde ziekenhuis moet men naar Heerenveen.

Voor de rest kun je in Wolvega terecht om te voetballen op één van de voetbalvelden, te skeeleren of te schaatsen op de skeeler – ijsbaan of lekker te zwemmen in het zwembad in de buurt. Heb je interesse in paardrijden? Dan is het drafsportcentrum misschien wel iets voor jou. Of vind je het leuker om gewoon te sporten? Dan zijn er genoeg sportzalen te vinden in dit dorp. Kortom: er is geen enkele reden om je te vervelen. Kom ook naar Wolvega en ontdek het voor jezelf.

Vorig artikelNoordwolde
Volgend artikelMirns