Fries Landbouwmuseum

Als er één ding is waar Friesland bekend om staat is het wel de Friese landbouw. Daarom kun je in de agrarische provincie het Fries landbouwmuseum vinden in Goutum. Deze plaats maakt deel uit van de stad Leeuwarden. Wanneer je aan Friesland denkt, denk je waarschijnlijk al snel aan boeren en koeien in de Friese weilanden. Het agrarische werkgebied van Friesland is iets dat al eeuwenlang bestaat. Van generatie op generatie wordt het werken op het land doorgegeven. Op deze manier houdt de Friese landbouw stand.

Vind je het interessant om hier meer kennis over te vergaren? Kom dan eens lang bij het Fries landbouwmuseum. Hier vind je ook de nagelaten sporen die uit de landbouw bewaard gebleven zijn. Let op: honden zijn niet toegestaan in het museum, tenzij het een geleide hond is. Doordat het museum een vlakke vloer heeft, is het ook toegankelijk voor gehandicapten. Een invalidentoilet is ook aanwezig. Wil je meer ontdekken over de Friese landbouw? Kom dan naar Felling 6 in Goutum.

Wat kun je verwachten in Fries Landbouwmuseum?

Wanneer je graag iets meer te weten komt over de geschiedenis van Friesland, ben je bij Fries Landbouwmuseum op de goede plek. Hier leer je namelijk over hoe men in de landbouw te werk ging. In het museum kun je schilderijen en fotodocumenten bekijken. Wat de geschiedenis van de landbouw nog veel levendiger maakt, zijn de gereedschappen en machines die je hier kunt bewonderen.

In Fries Landbouwmuseum kun je luisteren naar verhalen over hoe de landbouw constant met vernieuwingen kwam. In sommige gevallen was dit zelfs een gedwongen besluit. Methodes waar de boeren mee werkte werden continue aangepast. Dit had onder andere te maken met hoe goed of slecht het met de landbouw ging. Zo was er sprake van gewassen die opkwamen maar ook snel weer verdwenen. Met het fokken van rundvee ging het wel goed want daardoor werd de melkproductie naar een hoger niveau gebracht. Daarnaast probeerde Friesland nieuwe aardappels te kweken, namelijk pootaardappel rassen.

Een voorbeeld in Landbouw

Later ontstonden er twee soorten van industrie. Boeren gingen zelf aan de slag door als particulier aan het werk te gaan, maar er waren ook mensen die graag samen wilde werken. Deze tweede groep behoort tot de coöperatieve industrie. Door beide manieren van werken toe te passen, heeft Friesland een voorbeeld neergezet. Dit was namelijk niet alleen handig voor de Friezen, maar de rest van de wereld heeft ook veel baat bij dit concept. Wanneer je Fries Landbouwmuseum bezoekt zul je de impact hiervan ervaren. De landbouw maakt namelijk een verschil op het platteland, maar ook in het landschap en in de cultuur. De economie speelt hier ook een grote rol in. De boerderij is ook een voorbeeld van nieuwe inzichten in de wetenschap als het gaat om een agrarische manier van werken.

Geschiedenis Fries Landbouwmuseum

Fries Landbouwmuseum is gevestigd in een oude boerderij vanuit 1909. De boerderij is meer dan 110 jaar oud en daarmee is het ook gelijk een monument. Dit museum wijkt af van de andere soort boerderijen die in Friesland te vinden zijn. Toch is de oude boerderij wel vervangen door een nieuw ontwerp dat ervoor in de plaats kwam. Aan het eind van de 19e eeuw was er op Friese boerderijen namelijk vaak sprake van extreme veesterfte. De dieren stierven door tuberculose. Daarom werd er vervolgens onderzoek gedaan naar hoe dit zo kon zijn. Wat bleek? De gewoonlijke stallen in Friesland waren erg ongezond voor het vee. Dit werd ook gezien in het drinkwater dat het vee kreeg. De kwaliteit daarvan was vaak heel slecht.

Fries LandbouwmuseumDoor de resultaten van het onderzoek heeft men ervoor gekozen om voor paarden, koeien en het jongvee aparte ruimten te bouwen. Het jongvee kreeg in 1970 nog een eigen stal. Op deze manier was het vee van elkaar gescheiden en konden zij een gezondere levensstijl opbouwen. Er kwam een Hollandse stal voor vijftig melkkoeien en er was zelfs een aparte ziekenkamer neergezet voor het vee. Ook kwam er een oplossing voor hygiëne door bij het melklokaal een overkapping te plaatsen. Hierdoor kon men de melk op een beschutte manier naar de zuivelfabriek brengen.

Openingstijden en Tarieven

Het Fries Landbouwmuseum is t/m 31 maart alleen op zaterdag en zondag geopend van 13:00 – 17:00 uur. Vanaf april t/m oktober is het museum ook doordeweeks geopend. Op dinsdag t/m vrijdag kun je hier terecht van 11:00 – 17:00 uur en op zaterdag en zondag van 13:00 – 17:00 uur. Wanneer de schoolvakanties in het noorden plaatsvinden gelden dezelfde openingstijden. Alleen in de zomervakantie is Het Fries Landbouwmuseum ook op maandag open.

Voor kinderen van 0 – 6 jaar is de toegang geheel gratis. Vanaf 6 – 12 jaar betalen kinderen € 4,00 per persoon. Volwassenen betalen een entreekaartje van € 7,00 per persoon. Ben je met een groep van minstens 20 personen? Dan is een entreekaartje € 6,00 per persoon. Wil je graag gebruik maken van de gids om rondgeleid te worden door Het Fries Landbouwmuseum? Dan bedragen de kosten hiervoor € 7,00 per persoon. Wanneer je in het bezit bent van een museumkaart heb je het geluk dat je hier gratis naar binnen mag. Ben jij leraar en lijkt het jou leuk om met je leerlingen een educatieve dag te beleven in het museum? Dan zijn de kosten hiervoor € 3,00 per leerling.

Vorig artikelMenno Simons monument
Volgend artikelGrutte Pier