De Bios Heerenveen

De Bios in Heerenveen is een uitstekende bioscoop om een film te kijken. In deze ruimte pak je een filmavond in cinema style. Daarnaast is het ook mogelijk om naar ballet te kijken of naar een opera te luisteren. Een concert van bijvoorbeeld André Rieu live volgen via satelliet verbinding is ook mogelijk. Mocht je zo’n live voorstelling geweldig vinden om mee te maken dan zijn er ook hapjes en drankjes tot je beschikking. Geniet van een chique avondje uit bij Bioscoop Heerenveen aan het Burgemeester Kuperusplein 52.

Geschiedenis Bioscoop Heerenveen

In het jaar 1896 werd film vanuit Drachten naar Heerenveen overgebracht. In het boek genaamd “De Oude Draaidoos” is terug te vinden hoe deze eerste kennismaking met beeldmateriaal op groot scherm eraan toeging. De toeschouwers waren bij de voorstelling al een beetje wantrouwig dat vervolgens tijdens de vertoning uit de hand liep. Men wilde om zich heen slaan vanwege het zien van spoken en geestverschijningen op het bioscoopdoek. Vanaf dat moment twijfelde zij er niet aan dat dit wel een waarschuwing van God moest zijn, dat zij niet langer dit soort mensonterende vertoningen zouden gaan bekijken. Film kijken werd op dat moment in Heerenveen bestempeld als slecht.

Film NegatievenMensen dachten ook dat dit een teken was dat de wereld zou vergaan. Wat er echt aan de hand was, is in dit tijdperk best hilarisch om te lezen: per vergissing had Drachten niet een normale film gestuurd maar de negatieven ervan. Eén man was zo geschrokken van dit verschijnsel dat hij de kinématograaf in brand wilde steken om hiermee de duivel uit te bannen. De bewegende beelden werden gezien als een zonde die de mensen in verleiding bracht. Vandaar dat de kinématograaf een ding van de duivel werd genoemd.

De Witte Bioscoop

Zestien jaar later in 1912 opende één van de oudste bioscopen in Friesland zijn deuren met de naam de Witte Bioscoop. De bioscoop hield het 61 jaar lang goed vol. In 1973 werd de televisie steeds iets populairder waardoor ook deze bioscoop verlies draaide en helaas moest sluiten. Een witte bioscoop betekende dat deze bioscopen een Christelijke insteek hadden. Dit hield in dat er alleen nette familiefilms werden getoond en zeker geen prikkelende beelden. Ook waren deze filmzalen meestal op zondag gesloten. Een dominee en twee mensen vanuit het onderwijs hielden toezicht. Nederland was in het bezit van 24 Witte Bioscopen tot het jaar 1973. Twaalf jaar later in 1985 werd er in ditzelfde pand een nieuwe bioscoop geplaatst met de naam Movieskoop. Ondanks dat dit een nieuwe bioscoop was werd het niet succesvol. In 1994 ging iedereen namelijk liever naar De Bios. Deze bioscoop in Heerenveen staat er vandaag de dag nog steeds.

Meer info De Bios Heerenveen

De Bios Heerenveen is in het bezit van 4 luxe zalen en daarmee heeft het 421 stoelen. Daarnaast beschikt De Bios Heerenveen ook over een lift en een toilet voor mindervaliden. Drie van deze vier zalen zijn toegankelijk gemaakt voor rolstoelgebruikers. Wel is er maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Daarom is het handig om van te voren telefonisch contact op te nemen met de bioscoop: 0513-654 051.

Of deze locatie jouw film draait hoeft ook geen raadsel meer te zijn. Via de website kun je al ruim van te voren kijken wat voor films er in Bioscoop Heerenveen draaien. Veel kijkplezier!

Vorig artikelDe Oudheidkamer
Volgend artikelSumar: Dorp met korenmolen