Museum Hert fan Fryslân

Midden in het Friese dorp genaamd Grou kun je het museum “Hert fan Fryslân” vinden. Waarschijnlijk had je het al geraden, maar in het Nederlands betekent dit Hart van Friesland. De reden dat men voor deze naam gekozen heeft is niet alleen omdat het leuk klinkt, maar ook omdat het museum letterlijk in het hart van Friesland ligt. Het museum zelf bevindt zich ondergronds. Het is namelijk gelegen onder het oude raadhuis waar vroeger gemeente Idaarderadeel was.

Het gebouw moest grotendeels gerestaureerd worden en is vervolgens een notariskantoor geworden. Gelukkig is niet alles van het oude raadhuis verdwenen. Zo kun je bijvoorbeeld nog wel de oude raadzaal bekijken die nog steeds functioneert als trouwzaal. Wanneer je bij een expositie bent, zul je zien dat de teksten in het Fries staan. Maar er staat ook Nederlandse tekst bij. Heb je familie of vrienden die jou komen bezoeken vanuit het buitenland? Dan is het voor hen mogelijk om de exposities in het Engels, Duits of Frans te volgen.

Wat kun je beleven in Museum Hert fan Fryslân?

Museum Hert fan FryslânWanneer je het Museum Hert fan Fryslân bezoekt zul je verschillende typische Friese exposities tegenkomen. Dit is ontzettend interessant voor wanneer je graag meer over Friesland te weten wilt komen. Of denk bijvoorbeeld aan thema’s uit Grou zelf zoals Sint Piter (de Grouwster variant op sinterklaas), de Halbertsma’s of water. Maar je kunt hier ook informatie vinden over de beroemde architect die het oude raadhuis heeft gebouwd. Dit is namelijk Kropholler. Een collectie aan porselein, goud en zilver kun je in Museum Hert fan Fryslân ook vinden. Daarnaast is er in dit museum ook een uitgebreide textielcollectie vanuit de 19e en 20e eeuw te bewonderen. Kleding, beddengoed en kant zijn dingen die je hier kunt vinden.

Vind je het ontzettend leuk om deel te nemen aan een dorpswandeling om zo Grou wat beter te ontdekken? Dan is het mogelijk om hier een verzoek voor in te dienen. Hetzelfde geldt voor wanneer je graag een rondleiding wilt krijgen door Museum Hert fan Fryslân. Wil je het liefst beide activiteiten ondernemen? Ook dat is op aanvraag geen probleem.

Museum Hert fan Fryslân, ook leuk voor kinderen

Ook de kinderen hoeven zich in dit Friese museum niet te vervelen. Voor hen is er namelijk speciaal een project bedacht genaamd ‘Het notitieboek van Joost’. Hiervoor betaal je bij entree € 1,50 extra per persoon, maar het zorgt er wel voor dat de kinderen zich ook op en top kunnen vermaken. Zij zullen heel wat van de Friese cultuur leren door deel te nemen aan dit project.

Joost Halbertsma was namelijk Dé Mister Fryslân midden 19e eeuw. Hij was een bijzondere dominee, schrijver, geleerde, dichter, verzamelaar en oudheidkundige. Als echte Fries had hij een groot hart voor zijn Fryslân, maar daar bleef het niet bij. Hij toonde namelijk ook oprechte interesse in de gewoontes en gebruiken van alle andere culturen. In het dichten was hij ook echter niet alleen. Hij had twee broers genaamd Eeltje en Tjalling en samen met hen schreef hij zowel gedichten als verhalen. Deze verhalen zijn later verzameld en zijn daarom nu terug te vinden in het beroemde Friese boek ‘Rimen en Teltsjes’.

Openingstijden en Tarieven Museum Hert fan Fryslân

Wil je graag eens een bezoek brengen aan Museum Hert fan Fryslân? Dan kun je vanaf zaterdag 16 februari 2019 hier weer terecht. Normaal gezien is het museum geopend van woensdag t/m zondag in de middaguren van 13:30 – 17:00 uur.

Voor kinderen t/m 12 jaar kost een entreekaartje € 2,00 per persoon. Voor volwassenen is het € 4,00 per persoon. Wanneer je een museumkaart meebrengt kost een bezoek aan Museum Hert fan Fryslân € 3,50 per persoon. Ben je met een grotere groep van meer dan 10 personen? Ook dan betaal je € 3,50 per persoon. Op telefonische aanvraag is het mogelijk om met groepen een dorpswandeling te reserveren. Dit kost € 2,- per persoon en minimaal € 15,- per groep. Wil je graag een rondleiding door het Raadhuis? Ook dan is telefonisch reserveren aan te raden. Een rondleiding kost € 1,50 per persoon.

Vorig artikelGysbert Japicx Museum
Volgend artikelMenno Simons monument