Noordwolde

Noordwolde in het Fries uitgesproken als Noardwâlde, is een dorp dat zuidelijk gelegen is en tegen de grens van Drenthe aan ligt. Samen met het buurtschap Noordwolde-Zuid telt dit dorp bijna 3600 inwoners. Met de auto is Noordwolde zo’n 20 minuten van Oosterwolde verwijderd. Met de fiets zou dit iets langer dan een uur zijn. Een ander dorp dat in de buurt ligt is Gorredijk. Ook deze plaats is met de auto ongeveer 20 minuten van Noordwolde verwijderd en met de fiets ben je 50 minuten tot een uur onderweg. Wat natuurlijk ook belangrijk is om te vermelden is dat dit dorp dichtbij het drieprovinciënpunt ligt van Friesland, Drenthe en Overijssel. In het westen ligt de rivier de Linde die daarmee de natuurlijke grens tussen Friesland en Overijssel vormt. In het oosten en zuiden liggen heidevelden van Drenthe en bossen.

Geschiedenis van Noordwolde

Noordwolde Fluitende VlechterRond 1825 ontstond in dit dorp een nieuwe industrie dat te maken had met Rotan. Materiaal dat afstamt van de rotanpalm. Deze industrie ontstond toen een Duitse veenarbeider een tijd in Noordwolde verbleef en zijn creativiteit gebruikte om van wild groeiende wilgentenen mandjes te vlechten. Het leuke was dat hij zijn uitvinding niet voor zichzelf hield, maar juist ook inwoners van het dorp leerde om wilgenmandjes te maken. De industrie van deze mandjes leverde geld op en het maken hiervan werd steeds populairder. 35 jaar later waren er namelijk al tweehonderd gezinnen bezig met het vlechten van mandjes. Dit werd vaak gewoon thuis in elkaar gezet.

De industrie hield daar niet op maar ontwikkelde zich juist in de 19e eeuw nog meer. In deze eeuw was een predikant op bezoek in Amsterdam. Hij stond voor een winkel en zag dat daar stoelen verkocht werden die vanuit Duitsland geïmporteerd waren. Op dat moment werd hij geïnspireerd om zelf dit soort stoelen te gaan produceren. Er was immers een overvloed aan werkkrachten en er was ook een genoeg aan materialen. Vanaf dat moment kwamen er kleine ondernemingen tot stand. Het groeide zelfs zo erg dat er aan het einde van de 19e eeuw in en rondom Noordwolde ongeveer 200.000 stoelen per jaar werden gemaakt. De stoelen werden grotendeels geëxporteerd per trein via station Peperga. Deze plaats ligt tussen Wolvega en Steenwijk in.

Nationaal Vlechtmuseum

NoordwoldeMuseum Noordwolde beschikt sinds 1908 over het Nationaal Vlechtmuseum. Eerst diende dit museum als vlechtschool zodat de mensen die manden en stoelen maakte nog meer met hun creativiteit konden doen. De directeur genaamd Harm Ellens wilde graag het artistieke en ambachtelijke niveau hoger brengen als het gaat om de vlechtindustrie. De vlecht opleiding duurde drie jaar.

Tegenwoordig is de toenmalige school dus een museum waar nog meer over de geschiedenis van het vlechten te vinden is. In dit museum is niet alleen geschiedenis te vinden over Noordwolde maar je kunt ook meer informatie inwinnen over de vlecht geschiedenis vanuit de rest van de wereld.

 

Rijksmonumenten in Noordwolde

Als het om rijksmonumenten gaat heeft dit dorp er drie. Namelijk het bovengenoemde museum, een protestantse kerk vanuit het jaar 1639 en een molen met de naam Winlust. Deze korenmolen is in 1859 gesticht en heeft waarschijnlijk zo’n honderd jaar gewerkt. Deze molen werd namelijk sinds het begin van de jaren vijftig niet meer gebruikt om te malen.

Vind je het leuk om meer te ontdekken over dit dorp? Kom dan gerust eens het Noordwolde zelf bezoeken.

Vorig artikelUreterp
Volgend artikelWolvega