Fries Museum

Wanneer je meer te weten wilt komen over Friesland is het Fries Museum in de Friese hoofdstad Leeuwarden natuurlijk de plek waar je moet zijn. In het Fries Museum is namelijk ontzettend veel geschiedenis over de provincie te vinden. Ben jij geboren en getogen in Friesland? Dan is dit je kans om de Fries in jezelf naar boven te halen. Alles wat je nog niet wist over de Friese elf steden kun je hier ontdekken. Dat geldt ook voor het platteland. Leer over de oorlogstijd en neem deel aan verschillende workshops.

Het Fries museum is niet alleen interessant voor volwassenen. Er is namelijk ook een speciale hoek voor kinderen gemaakt. Dus wil jij samen met je schoolklas het Fries Museum bezoeken? Of vind je het juist leuker om met je gezin tijdens de schoolvakanties naar het museum te gaan? Ook dat is mogelijk. Tijdens de schoolvakanties worden er vaak creatieve workshops gegeven. Jouw kind hoeft zich dus zeker niet te vervelen in het Fries Museum. Wil je echt iets typisch Fries ontdekken? Iets dat echt hoort bij Friesland? Dan is een bezoek aan het Fries Museum zeker een aanrader. Je kunt dit museum vinden op Wilhelminaplein 92 te Leeuwarden.

Fries Museum

Fries MuseumAls je nog nooit het Fries Museum hebt bezocht vraag je je waarschijnlijk af wat hier allemaal te beleven valt. Doordat Friesland een rijke geschiedenis heeft, is er ontzettend veel over de Noordelijke provincie te vertellen. Zo vond men vroeger bijvoorbeeld zilver en goud in de terpen. Deze vondsten zijn bewaard gebleven waardoor jij nu dit fonkelende werk in het Fries Museum kunt komen bekijken. Uiteraard kun je ook het gigantische 16e-eeuwse zwaard van Grutte Pier aanschouwen. Houd je ervan om kunstwerken te bekijken van beroemde kunstenaars zoals Rembrandt? Ook dan is dit museum geschikt voor een leuk en leerzaam dagje uit. De vele schilderijen die je hier kunt bekijken zijn namelijk echt vakmanschap.

Het Fries Verzetsmuseum

Het Fries Verzetsmuseum behoort tot het Fries Museum. In dit gedeelte van het museum ga je terug naar de tijd van de Tweede Wereldoorlog die plaatsvond tussen 1940 en 1945. Er zijn hier verschillende tentoonstellingen te vinden die jou een beeld kunnen geven over hoe Friesland er in die tijd uitzag. De inwoners van toen vertellen jou verhalen over hoe zij op het Friese platteland de oorlog meemaakten.

Niet alleen Friezen maar ook mensen buiten Friesland woonde toentertijd in de Noordelijke provincie. Zij maakte vervolging mee en kregen te maken met het verzet. Hoe dit eruit heeft gezien kun je zien door middel van filmfragmenten, foto’s en documenten uit de oorlog. Al deze objecten in het Fries Museum zorgen voor indrukwekkende presentaties die je kunt horen en zien. Je ziet bijvoorbeeld een reep chocolade van vroeger, maar ook legerschoenen vanuit de oorlog. De gehele collectie bestaat uit meer dan 100.000 objecten. Er is dus genoeg te bekijken in het Fries Museum.

Geen hongerwinter, wel bereid om te helpen

Ondanks de moeilijke tijden die de inwoners van Friesland meemaakten, hoefden zij gelukkig geen hongerwinter te ondergaan. Voor vluchtingen en mensen uit verre plaatsen was dit een heel ander verhaal. Zij kwamen namelijk richting het Noorden om eten en melk te halen. Zo waren er ook vele kinderen die wel honger leden. De inwoners van Friesland zorgde ervoor dat zij werden ondergebracht op het platteland. Op deze manier kregen de kinderen hulp en werden zij aangesterkt.

Kinderen in het Fries Museum

Het Fries Museum ontdekken, hoe kun je dat beter doen dan spelenderwijs? Door middel van speurtochten kunnen kinderen vanaf 3 jaar al een leuke tijd beleven in het museum. Voor hen is er een ontdekkingstocht bedacht. Op deze manier maken zij kennis met het museum terwijl ze actief bezig zijn. Zijn jouw kinderen 6 jaar of ouder? Dan mogen zij meedoen aan de speurtocht die meer uitleg geeft over de oorlogstijd. Uiteraard is het herkennen van voorwerpen in schilderen ook heel leuk. Door creatieve doe opdrachten kunnen kinderen vanaf een leeftijd van 3 jaar zich prima vermaken in het Fries Museum.

Wat het Fries Museum ook leuk maakt voor kinderen is dat het beschikt over een team van acht kinderen die bij de kinderdirectie horen. Hun leeftijdsgenootjes geven dus zelf rondleidingen. Daarnaast helpen zij het museum bij het ontwikkelen van programma’s voor het onderwijs. Doordat zij het museum advies geven, komt het personeel er steeds meer achter wat interessant is voor kinderen. Vervolgens vinden er nieuwe ontwikkelingen plaats.

Café van het Fries Museum

Wist je al dat het museum ook beschikt over een museumcafé waar je heerlijk kunt lunchen? In Café Thús kun je proeven hoe de Friese streekproducten smaken. Je kunt het café ook bezoeken om te gaan borrelen met het gezelschap waarmee je bent. Heb je meer zin in een kopje koffie of thee? Ook dat kun je hier verkrijgen terwijl jij kunt genieten van uitzicht op het Wilhelminaplein van Leeuwarden.

Wilhelminaplein Leeuwarden

Ondanks dat het café onderdeel is van het museum, mag je hier ook naar binnen zonder dat je in het bezit bent van een museumkaartje. Kom je niet naar het museum, maar wil je wel graag gebruik maken van Café Thús? Dan kun je het beste via het plein naar binnen lopen. Ook is het zo dat dit café op dezelfde dagen geopend is als het museum. Alleen de openingstijden van het café zijn iets langer. Je kunt hier terecht van 10:30 – 18:00 uur.

Museumwinkel

Na een dagje rondgekeken te hebben in het museum kun je misschien niet wachten om op zoek te gaan naar een leuk souvenir. Ga dan gauw naar de museumwinkel. Hier zijn allerlei unieke Friese cadeau’s te vinden. Vind je het geweldig om in het bezit te zijn van een boek met illustraties van Rembrandt en zijn vrouw? Ook deze kun je hier verkrijgen. Niet alleen in het Fries, maar ook in het Nederlands en zelfs in Duits en Engels. Super handig voor wanneer je dit bijvoorbeeld cadeau wilt geven aan één van je buitenlandse vrienden of familieleden.

Wil je juist wel een boek in het Fries hebben? Zoek of vraag dan naar het Friestalige kinderboek. Ben je op zoek naar een ambachtelijk voorwerp of een handbeschilderd dienblad uit Hindeloopen? Er is van alles te verkrijgen in de museumwinkel van het Fries Museum. Dus een bijzonder cadeau vind je hier in ieder geval. Wil je alleen even in de museumwinkel komen kijken? Dan ben je zonder museumkaartje ook gewoon welkom.

Openingstijden en Tarieven van het Fries museum

Het Fries museum is op maandag altijd gesloten. Maar van dinsdag t/m zondag kun je bij dit museum terecht van 11:00 – 17:00 uur. Voor kinderen t/m 17 jaar is de toegang voor het Fries museum gratis. Volwassenen betalen € 15.00 per persoon. Wanneer je een beschikt over een museumkaart, kun je ook als volwassenen gratis naar binnen. Wil je graag het Fries museum met een groep van minimaal 10 personen bezoeken? Dan bedragen de kosten € 12.50 per persoon. Studenten met een CJP-Pas en docenten betalen € 7.50 per persoon.

Vorig artikelGrutte Pier
Volgend artikelKingmahuis